България, Гърция и Румъния - ядрото на балканска група

Тя ще е ударна сила за демократични принципи
20 окт 2017 13:05,
9
България, Гърция и Румъния - ядрото на балканска група
Димитър Главчев и Николаос Вуцис. Снимка: БТА

Благодарение на срещите по инициатива на премиерите на България, Гърция и Румъния се слага началото на една балканска група в рамките на единния Европейски Съюз. Това каза председателят на Народното събрание Димитър Главчев след срещата с председателя на гръцкия парламент Николаос Вуцис.

"Заедно с европейската перспектива на Западните Балкани може да се каже, че наистина това е ядрото на бъдеща балканска група", каза Главчев.

Той допълни, че по време на срещата са обсъдили и предстоящото европредседателство на България.

"Това ще даде допълнителни възможности за превръщането на България в регионален център, т.е. балканските въпроси ще получат една добра проекция в София, която да бъде видна и за Европа", заключи Главчев.

Още по темата

"Днес правим една малка стъпка в големия поток на политики за бъдещето на ЕС. Малка стъпка в коловоза, начертан от визитите на ниво президенти и от срещите на министър-председателите във Варна", коментира и председателят на гръцкия парламент Николаос Вуцис.

Той припомни, че Гърция е десетата членка на Европейския съюз и тя има натрупан положителен опит, но и негативен - особено в последните години, когато Гърция се намира в условия на финансов контрол от страна на европейските институции.

"Ние се борим да постигнем една Европа, в която няма да важат избирателно принципите, правилата и регламенти, а за всички. Не само България и Гърция, но и останалите балкански страни имат важни и значими преимущества, така че и техните гласове трябва да бъдат чути и да могат да осъществяват политики в ЕС", настоя Вуцис.

Той допълни, че т. нар. балканска група трябва да бъде една ударна сила за задвижване на демократични принципи и на равнопоставеност.

Запитан дали Македония има място в тази група, Вуцис заяви, че пътят към присъединяването й към ЕС е открит, в случай, че бъдат изпълнени всички критерии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ВАРДАРСКИ преди 6 години
Браво на балканските политици от България ,Гърция и Румъния. Поздравления. Наличието на Балканската група подобно но Вишеградската четворка е особено важно за спиране миграцията ,ислямския фундаментализъм и руската и турска агресивност в региона. Наи-сетне разбрахме ,че обединени сме по-силни. Тук трябва да влязат и Македония ,Хърватея ,Словения ,Албания ,Косово ,Босна ,Черна гора.Това ще Е новият Бълкански съюз в рамките на ЕС и НАТО.
7
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Леле мале паднах от смях. Подлите гърци, крадливите наши б*клуци и румънците (горките румънци) ще сме стожер срещу корупцията ли бе. Т*шаци на рояци.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това нещо като Вишеградската 4-ка ли трябва да е само че 3-ка
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете да използвате думата Демокрация за тази диктатура в която живеем. Няма нищо демократично в това да си избираш главорезите веднъж на всеки 4 год, а после да загубиш контрол върху действията им. Демокрацията може да съществува във форма само като Пряка Демокрация, с референдуми и допитвания до народа, за всеки един въпрос, обществен контрол върху политиците и важните клечки - банкери, полиция, съд и т.н. и децентрализирано управление, почти както при анархията. Това в момента е феодализъм!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократични принципи - лъжи ,демагогия ,популизъм ,мантри и клишета .
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vajnoto che se subirat!
2
7
 
11
 
! Отговори
Оле,олее, преди 6 години
Събрало се кухото ядро на балканската група. Орех без ядка.
1
7
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Мързеливи .... крадливи.... и бедни...се събралиИзлезли на мегдана на Европа...запасали чифте пищови на гол тумбак.... и казали:Ние ще ви оправим!