Оборудването на АЕЦ "Белене" се съхранява оптимално

Петкова се надява на възможно най-бързо решение за него
20 окт 2017 17:00,
35
Оборудването на АЕЦ "Белене" се съхранява оптимално
Снимка: Facebook

Енергийният министър Теменужка Петрова увери, че за оборудването на АЕЦ "Белене" се полагат всички необходими грижи и усилия то да се съхранява при възможно най-оптимални условия.

Още по темата
Коментарът й идва след твърденията от БСП, че оборудването не се съхранява правилно и е оставено навън.

Петкова уточни, че ще бъдат изградени специални навеси за съхранение, когато дойде и втората част от оборудването.

"До идването му сме изградили временна защита, която да гарантира съхранението на оборудването при най-добри условия", заключи енергийният министър.

Тя припомни и че успешно е било съхранено и т. нар. старо оборудване за АЕЦ "Белене", което през 2007 г. е било върнато на "Атомстройекспорт" и до ден днешен работи на Калиниградската АЕЦ.

"Фактът, че сме съхранили старото оборудване за такъв дълъг период от време, означава, че ние сме достатъчно отговорни. Ние правим тази преконсервация с наши сили, средства и специалисти, но под зоркия поглед на заводите производители", допълни Теменужка Петкова.

Тя допълни, че се надява оборудването да не стои дълго на площадката и да се намери най-доброто решение за България по казуса АЕЦ "Белене".

Петкова припомни, че още от миналата година има инвеститорски интерес от страна на най-голямата държавна ядрена компания в Китай.

По думите й условията, които трябва да бъдат изпълнени, са държавата да не се ангажира с дългосрочни договори за изкупуване на електрическата енергия, която ще се произвежда от атомната електроцентрала. Но държавата ще участва с миноритарен дял, тъй като става дума за ядрена централа на територията на страната, уточни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опаковано в домакинско фолио. Чака китайците да приключат с 19 конгрес на Китайската комунистическа партия, и да ни обърнат внимание.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това недоразумение не вярвам и една дума!!
2
5
 
19
 
! Отговори
абсурд преди 6 години
Цялото оборудване е покрито с найлон , това е " оптималното" съхранение. Вместо да строят АЕЦ , както го правят други държави, нашите кауни " съхраняват оптимално"! Мизерници!
1
12
 
8
 
! Отговори
Me преди 6 години
Това белене колко невинни хорица затри. И колко милиони в офшорки отидоха, наши и на братушките най-вече...