Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП

И още 10% скок на заплатите на полицаите, повече пари за майките...
Обновена: 23 окт 2017 14:41 | 23 окт 2017 14:37, Камелия Цветанова
266
Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП отново поиска отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Предложението на социалистите е записано в алтернативния бюджет на левицата, който беше представен от червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Минималният осигурителен праг да се увеличи от 2600 лв. на 3300 лв., като за доходи под него да се плащат 10%, а за горницата над тази сума - 15% данък, искат от БСП.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатите ще се плащат 20% данъци.
Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително.

2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Соцлидерката увери, че образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП, който пък е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Червените искат обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От левицата предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците. Освен това лечебните заведения не трябвало да са търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПданъцибюджетдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 6 години
Защо не се сетиха за тези новости по време на Кокушкарски, сега се сетиха за майчинството , за сектор Сигурност, за учениците . Пропуснали са пенсионерите на които най много разчитат, а идват избори през 2018
12
12
 
28
 
! Отговори
Баба ви преди 6 години
Това е нещото заради което БСП ще загубят изборите.Ако стане, няма никаква причина високоплатените хора да стоят тук.Има 2 хубави неща в БГ - плоския данък и валутния борд. Махнете ли ги - айде чао в 19 век. Защото това са единствените неща които донякъде спират корупцията или я обезмислят.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнес!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма борба се води за електората гласуващ за този, който му плати повече или който му обещае още по-големи социални помощи, а българите кучетата ги яли.
9
11
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
А, какво, необлагаем доход ли? А кой въведе 10% за всички, точно БСП+ДПС! Курнелийо, скрий се някъде! Нагли ***, само глад и лабут за вас!
8
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да е популистко,може да е всякакво,но БСП умее да "яхва"интересите на народа.Аз също съм за премахване на плоския данък.Не може да вземаш 1000,2000,3и по-вече хиляди лв.заплата и да плащаш удръжки,колкото и оня с минимална раб. заплата.А същевременно да се жалват,че хазната е празна и няма пари за заплати и пенсии.Естественно бизнеса ще скочи веднага и няма да иска отмяна на плоския данък,защото така му отърва.Дано ГЕРБ да се вслушат в искането на БСП,а не в интересите на мафиятанаречена-би
7
2
 
8
 
! Отговори
Г-жо Нинова преди 6 години
Кога ще ктроите ЮП и Белене без посредници?Кога ще премахнете лимитите за направления?Кога ще построите Национална Многопрофилна Детска Педиатрия - държавна, в момента има до ВМА с 10 лекаря персонал? За сметка на това частни детски клиники никнат като гъби.Кога ще премахнете 70 фирми на изхода на Козлудуй, да се забрани износа и 100% да участва в сметките на потребителите?Кога ще забраните Лекарите и държав. болници да са ЕОД-та?Кога?
6
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Предложенията на БСП не струват, както и тези на ГЕРБ де.Би трябвало бюджета да е израз на политиката на управляващите или даже на вижданията на всички партии за развитието на България. Най-големият проблем в България е демографската криза сред българите, като следствие на 30 годишната мизерия. Каква е политиката в това отношение сега - насърчаване на родителите, които не полагат грижи за децата си и нищо за отговорните родители. С 500 лева доход, българите трудно биха се решили да имат деца.
5
3
 
21
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Най-важно е да се събират данъците, всяка фирма гледа да скатае малка или голяма част от ДДС. Масово се крият обороти, не се дават фактури, изписват се фиктивни разходи. Предложените тук мерки ще засегнат най вече физическите лица и чуждите инвеститори.
4
10
 
19
 
! Отговори
нинова преди 6 години
Луда крава без рога...много думи малко акъл.
3
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предложението е добро, но ГЕРБ и ОП едва ли ще го приемат.Те предпочитат да усвояват, докато народът мизерства.
2
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие луди ли сте?! Я се разкарайте оттука. Ще получите 15% от мен на кукуво лято, нещастници.
1
3
 
37
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Не е въпроса в данъка. Въпроса е какво ще ми остане за харчене. На запад данъците са много големи, но това което остава стига за всичко. А при нас голям е данъка за палатата ниска. Е нямам как да се живее