Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП

И още 10% скок на заплатите на полицаите, повече пари за майките...
Обновена: 23 окт 2017 14:41 | 23 окт 2017 14:37, Камелия Цветанова
266
Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП отново поиска отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Предложението на социалистите е записано в алтернативния бюджет на левицата, който беше представен от червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Минималният осигурителен праг да се увеличи от 2600 лв. на 3300 лв., като за доходи под него да се плащат 10%, а за горницата над тази сума - 15% данък, искат от БСП.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатите ще се плащат 20% данъци.
Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително.

2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Соцлидерката увери, че образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП, който пък е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Червените искат обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От левицата предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците. Освен това лечебните заведения не трябвало да са търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПданъцибюджетдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една нула изпуснах в комемтара по-доло :)
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото 10% от 150.000.000 са 1.500.000, а ако им искат повече, просто ще се изнесат другаде. Така работи капитализма, затова скачахте по площадите, не го забравяйте този факт.
171
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са сбърканите неща в бюджетите на ГЕРБ, но и предложенията на БСП не са нещо по-добро. Данък общ доход (ДОД) е плосък данък 10% от управлението на тройната коалация(ДПС+НДСВ+БСП) и тогава беше оправдано въвеждането му. Сега не бих казал, че трябва да се отмени, прекалено масово е укриването на доходи, а плоският данък поне малко възстановява справедливостта. Аз бих предложил друго: сумите до 20% над минималната работна заплата (МРЗ), да се облагат с 20% или 30% ДОД и 10% за останалата сума
170
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запомнете - богат е не човек с 5000 лева заплата и ипотечен кредит, а онези с обществените поръчки, с хотелите, с откраднатите от държавата предприятия, с бентлитата и самолетите, за тях трябва да има високи данъци, а не за тези, които за учили много и работят много, за да си подсигурят що-годе добър стандарт на живот тук, в България
169
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тетката да покаже на базата на какво иска да и се даде да управлява държавата? Какво може ? освен да налива от пусто в празно и лакардии, нещо друго може ли? Тя даже един квадрат плочки не може да нареди , поправки в данъчната система изчислила. И интересно от най-чупливия сектор - квалифицираните кадри, дето не им е скимнало не са заминали.
168
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една фирма, за речем банка, или ЕРП дружество, или мобилен оператор, декларира годишна печалба от порядъка на стотици милиони.И вместо тяхната печалба да се обложи не с 10, а с 30%, те се чудят как на бачкаторите да им вземат повече.Че на мъжът ми заплатата му е над 3600, а пак едвам се оправяме- като платим кредити, две деца, разходи, парно, ток, храна. Защо на олигарсите с откраднатите от държавата предприятия, с хотелите, с фармацевтичните компании и бентлита ще им взимат 10 %, а на него 30 ?
167
7
 
13
 
! Отговори
Андрейчо преди 6 години
Абе тая докога само ще иска ?! Досега не е ДАЛА нищичко за страната и народа ?! То така не става - дай,за да ти дадат! Безсрамница ! Тия от БСП все гледат по бай-Ганьовски -келе пир да има !45 години грабиха и се обогатяваха и още им се иска?!
166
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедната държава не може да бъде социална държава в условията на демокрацията и пазарната икономика. Така и не разбрах защо всички социални министри се хвалят, как насърчават определена част от населението на България да не работи и да живее на детски и социални помощи? Би трябвало да се срамуват от това, а не да се хвалят. Какво направиха всички досегашни социални министри за насърчаване на раждаемостта при българите - нищо, даже обратното, действията им са против раждаемостта при българите.
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешката ти колега е, че слагаш някаква пропорционалност между кадърност и заплата, която в повечето случаи липсва напълно. Като ръководител на проект ти казвам, че не е важно кой колко взима, а кой какво може. И да ти кажа в много от случаите тези дето могат най-много не са тези дето взимат най-много. На големите проекти им трябвар координатори, които в повечето случаи лесно се заменят, а всъщност взимат едни от най-големите заплати
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че каква социална държава е България? Ако искаш нещо истинско си плащаш! Има разни симулирани социални блага, но нищо истинско. Безплатна закуска в училище - ама тя само тесто и палмово масло - дефакто отрова. Безплатно образование - ама учебниците пълни с недомислици, дефакто отрова за ума, безплатно здравеопазване - опс свършиха направленията, безплатна детска градина - сори, няма места. Даже безплатно умиране няма така че хайде да се осеферчи малко БСП
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам *** всеки един от хората пишещи тук под 40 да им кажа съвсем отговорно, че те няма да взимат пенсии. В пенсионните фондове няма да има достатъчно пари заради нулевия лихвен процент, както и негативния лихвен процент за банки, държащи парите си по сметка към ЕЦБ. Много сложна е в момента ситуацията с пенсионните фондове...
162
2
 
5
 
! Отговори
до 163 преди 6 години
Колега, замисляш ли се за следната ситуация:Решава се да се прави бизнес Х в България, както във всеки бизнес има и големи хора и малки. Приемаме че е много як и много печеливш 10 човека на 5000лв заплата кадърни хора, ръководят много, от тях зависи много, след това около тях ще има поне 5-15 по-ниско квалифицирани които да помагат. До тях е възможно да има още 20 ниско квалифицирани с още дейност. Всичко зависи от фирмата.Но ако махнеш първите 10 дали другите 35 ще имат работа?
161
3
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименВ БГ един *** струва на държавата колкото 2 социално слаби на Германия (преки плащания + нанесени материални щети) и основния проблем е, че *** като отиде да роди защото се отелва за 24-ти път от горския дух не го кастрират, а си ги развъждаме и те си крадат и безчинстват закриляни от НПО-та и държавата която също реве за пари и като искаш тя да си свърши работата се почва едно, ама ние не видяхме, ама ние незнаем. Какво стана с картела при горивата, а? Видяхме колко работят!
160
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам коя богата държава е с ниски данъци. И то равни за всички! А у нас богатите смятат, че и това е много и крият данъци и не плащат заплати. Може би си плащат на тъмно, за да пазят статуквото и да не им затрият бизнеса. Е, така не се прави богата държава, а само дебели вратове!
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 160то пък в България едни помощи, едно чудо, едни пенсии, да ти кеф да си социално слаб, да работиш 2 седмици в месеца по 4 часа за 47 лева.Вместо да гледате в паничката на най-бедните, се запитайте защо данък печалба е само 10% - най-ниския в Европа.
158
3
 
1
 
! Отговори
до Dies Irae преди 6 години
Много хубаво им го казваш!
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези 2 829 626 които ще дават по-малко, да не бързат да го сънуват, защото аз не помня някога държавата да е намалявала данъци, все само ги вдига.
156
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цяло идеята им е дигнат данъците на хората които взимат над 3600лв на месец. Много хора се бият в гърдите, че са се върнали да оправят България от чужбина със знания и практика, зимат големите заплати, ама като дойде време да се дават пари за да се оправя България и бързо се обръщат нещата. Така е във всяка социална държава, богатите издържат бедните, що ви е толкова трудно да го приемете?
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи 2 829 626 ще дават по малко , а 120 000 ще дават повече и държавата ще е на плюс. Интересно! Само че *** забрави от тези 120 000 да извади чужденци които имат купени и наети апартаменти в София и декларира всяка година по над милион, за да се възползват от данък 10% на физическо лице + 5% дивидент и много бързо ще се изстрелят, а тя ще остане с пръстче в уста. Ще има пак, сори на работещите ама увеличението ще е за всички.....
154
4
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
КАТО ТОВА НЕ Е САМО ЗА ПЪТИЩАТА, А ЗА ГОРИВА, ЗА ХРАНИ, ЗА ЛЕКАРСТВА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ВСИЧКО ЗА КОЕТО СЕ СЕТИШ. И НАКРАЯ ЕДНА ТЛЪСТА ЛЕЛКА ТИ СЕ КИСКА ПО ТЕЛЕВИЗОРА И ТИ КАЗВА, ЧЕ ТИ КОИТО РАБОТИШ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ ПО ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА ДА МОЖЕ ТЯ И ДРУГИТЕ ПОДОБНИ +РОДНИНИ И ТЕМ ПОДОБНЕ ГРОЗОГРУХТЕЛИ ВСИТЕ БЕЗ 1 ДЕН ТРУДОВ СТАЖ ДА ВЗИМАТ ЗАПЛАТКИ БАРАБАР С ВСИТЕ *** КОИТО СЕ МНОЖАТ БЕЗКОНТРОЛНО, НО И ТЕ СА НА ТВОЯ ИЗДРЪЖКА.И КОГАТО СТАНЕ ВРЕМЕ ЗА ПЕНСИЯ ДА ТИ КАЖАТ ЗА ТЕБ НЯМА!!!