Държавата с опит да ограничи фалшивите болнични, следват - крайни мерки

Борисов: Проверяваме компаниите с най-много болнични
Обновена: 24 окт 2017 15:26 | 24 окт 2017 11:34, Веселина Йорданова
164
Държавата с опит да ограничи фалшивите болнични, следват - крайни мерки
Снимка: БТА

Държавата ще опита да ограничи фалшивите болнични с контрол, преди да приложи крайни мерки, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди заседанието на правителството.

По думите му това ще стане с "контрол на контрола" - чрез специализирана лекарска комисия от няколко лекари, които да проверяват болничните. "Ангажирали сме всичките сили на полицията да се опитаме да не пострадат тези, които са реално болни заради тези, които мамят. Като дойде петък, знаете колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат за това“, коментира той.

Разпоредена е и проверка на всички компании, в които масово са вземани болнични от служителите.

Борисов даде срок от месец-два, за да се види дали тези мерки ще проработят, преди да се орежат плащанията за първите 3 дни болничен от 70% на 50% - идея, която не се хареса нито на работодатели, нито на синдикати.

"Да се обясни на хората, че става въпрос за техните пари, които изтичат по тази система", разпореди той на министрите. По думите му става дума за трудно доказуеми неща.

"Всеки може да изкара, че днеска има кръвно, докато проверят, може да му спадне кръвното“, даде пример той, като допълни, че когато се дават фалшиви болнични, се ощетяват всички и "накрая сметката става огромна".

Шефът на НОИ Ивайло Иванов информира министрите, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% и вече са 3 млн. броя, а средствата за тях са в размер на 500 млн. лева годишно. По думите му с предложението през първите три дни работодателят да плаща 50%, а не 70%, както е в момента, се прави опит за ограничаване на неправомерното ползване.

Още по темата

Иванов каза още, че във фирми в ликвидация масово служителите получават болнични по 6 месеца, като сумата е повече от това, които биха взели, ако работят. По думите му в редица държави има изчаквателни периоди, в които на практика човек не получава нищо, като у нас е възприет най-мекият вариант.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че така на практика фирмата получава през болнични повече пари, отколкото внася като данъци в държавата.

По-късно днес по темата отново ще заседават здравният, вътрешният, финансовият министър заедно с представители на НОИ.

Борисов разясни, че има протестни сигнали от компании, "които искат да закриват заводи и да се местят от това, че един доктор дава по 200 болнични листа“. Имало и фирма със 105 хиляди болнични на служители за миналата година.

"В същото време ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем", коментира Борисов, като посочи, че в Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря.

По думите му населението е намаляло, с 60% са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени, в същото време дълговете на болниците са над половин милиард, а всички казват, че няма промяна в здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога болните и инвалидите ще потърсят правата си?Кога ще осъдят тези,които ги ощетяват?Този номер с ТЕЛКовете е,да се лишат още повече хора от полагащите им се суми.
111
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОКО, ВНИМАВАЙ, ЩЕ СЕ ПОТИШ ПРЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ! ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ПО ПЛОЩАДИТЕ - ЩО ЩЕ ЧИНИШ ТИ ТОГАЗ? ТРУДНО ИЗЛИЗАМЕ, АМА И ТРУДНО СЕ ПРИБИРАМНЕ!
110
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък се питам кога болните и инвалидите ще се организират и осъдят когото трябва,за това,че им намалят процентите или когато са болни ги пишат "здрави",космически лъч не може да се прекара през *** на даващите класификация по ТЕЛКове,камо ли да дават повече.
109
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конкурс за глупости да бе обявен, тази пак щеше да е първенец! Няма да спра да пиша, колкото и да се трие тук от лакеите на управляващите мошеници: Това е неадекватна и противочовешка мярка. Не можеш да наказваш 100 човека,затова, че 20% от тях са нарушители,подпомагани от не по-малко виновната лекарска гилдия. Аз каква вина имам за това,че държавата се управлява от хора, които понятие си нямат от това, което правят?Обезлюдяването е страшно, още по-страшен е съставът на това,което остава тук!
108
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя от снимката съсипа България и нацията се разболя от мизерия
107
13
 
10
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
В тази държава нищо не може да се оправи, ако първо не се развали и после не го оправи Бойко Борисов.
106
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останаха старите и болните да работят а вие искате да ги изкарате перфектно здрави-младите и здравите избягаха от България !Що се правите на ударени ?? ОБИДНО !!
105
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този от снимката и другите двама от свинарника да внимават по Коледа.
104
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййй, тиквите не могат да разберат, че хората са болни. Без пари, без парно, без здравеопазване какво очакват тези безумци. Това е резултат от безумно управление и хората нямат никаква вина. Народа е болен, гладен, без зъби, това е видно от всякъде. Некадърни са те, а непрекъснато наказват хората с всякакви безумства които вършат. Аман вече.
103
1
 
21
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Лъжльооооо .......................................................!
102
1
 
27
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 108 АнонименВсе още ли не сте разбрали, че в БГ почти не останаха хора за работа? Повечето трудолюбивите хора в трудоспособна възраст избягаха от БГ-изнесоха се извън БГ, поради "мъдрата" ГЕРБ или дори въобще 30-т год. политика на политиците! Факт! пп. абсурдно е вдигащият кръвно, завлякъл финансово Сретен /тарикат Борисов/да дърдори за тарикатите с болничните, т.с себеподобните нему, като че той ще оправи нещата в БГ!
101
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъже Търтела ,Да беше казал кои са тези фирми -150 00 хиляди болнични ,да не са ,,стратегически обект,,? Пак си съчинява ,тоест лъже ,Търтела.
100
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашата фирма приемат първия болничен лист. Втория -също, но веднага след него ти показват вратата от външната страна.
99
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не кажат кои са тези фирми, да не се окаже, че са на великитеработодатели от КРИБ, които най-обичат да наемат безработни по програми за временна заетост, на които държавата да им плаща МРЗ и осигуровки, или пък да карат половината работници да си взимат болнични, които да се плащат от НОИ, а пък работниците да си ходят на работа? И същевременно всяка сутрин и вечер реват по медиите колко били мързеливи българите, колко им била ниска производителността, и как имали претенции за огромни заплати от 800 лева бруто/630 лева чисто.
98
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ ВИДИ КОИ ЛЕКАРИ ИЗДАВАТ МНОГО БОЛНИЧНИ И4 ТАМ ДА ДЕ НАПРАВЯТ ПРОВЕРКИТЕ.ФАЛШИВ БОЛНИЧЕН - ДОКТОРЧО С 1000 ЛВ. ГЛОБА, А БОЛНИЧКИЯТ ДА ВРЪЩА ПАРИТЕ В ПЕТОРЕН РАЗМЕР.
97
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверявайте,проверявайте.Нали трябва да има пари за двойното увеличение на зам.министерските заплати-от 1800 на 3600 лв.Нека да им е лошо.А вие си чешете езиците за глупости,вместо да ги питате кога похарчиха 16-те милиарда заем,та ще теглят още един милиард.
96
3
 
16
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Има нещо друго. Когато са в болнични, дали пък не отлагат връщането на банковите заеми, м? Порочен кръг от тарикат до тариката и пак тарикат! Останаха ли хора за работа в БГ?!?
95
5
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Болни са ората, болни едни от мързел, дреги от ... ! Не им се работи, па им се папабре! :)) А лекарите от к`во са болни като пишат болнични на здрави хора - от лакомия ли, щот без да им кихат нестава! Далаверии ... !
94
3
 
32
 
! Отговори
данъкоплатец преди 6 години
Да си търсят фирмите и лекарите, които злоупотребяват. Аз за какво плащам осигуровки на реална заплата? Лъжат тези на минимална - все едно им е дали ще вземат 20лева или 15 и ще си вършат друга работа. Аз за 3 днище взема 100 лева по-малко или трябва да ходя болен и да заразя още 20 души. Супер избор.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До svetlioМоже с ТЕЛК