И "малките" хора имат права, институциите да се разработят!

Радев: Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани
9
И "малките" хора имат права, институциите да се разработят!
Снимка: Прессекретариат на президента

Знак за цивилизоваността на обществото е отношението към хората, които поради една или друга причина са поставени в неравностойно положение и е дълг на държавните институции да работят за създаването на равни възможности за заетост, образование и здравна грижа. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представители на Националната организация "Малки български хора" по повод 25 октомври – световен ден за информираност по въпросите на хората с нисък ръст.

Представителите на сдружението благодариха на Румен Радев за доброто сътрудничество и съпричастността на президентската институция към проблемите на хората с нисък ръст в България, допълниха от прессекретариата на президента.

"Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с равни права", каза още Радев.
 
В България да бъде създаден център, адаптиран към нуждите и проблемите на хората с нисък ръст, призова по време на срещата президентът на "Малки български хора" инж. Светослав Чернев.

По думите му страната ни трябва да използва опита на държави като Германия и Испания, а институциите да подпомогнат изграждането на подобен център, който ще улесни намирането на работа, предоставянето на лечение и рехабилитацията на хората с нисък ръст.

"Убеден съм, че това е обща кауза, както за хората с нисък ръст, така и за всички отговорни институции и българското общество", подчерта държавният глава.

Президентът се ангажира да бъде домакин на редовни срещи с представители на организациите на хората с увреждания.
 
Представителите на сдружението запознаха Румен Радев със своите идеи за адаптация на жилищната среда и на работните места към потребностите на малките хора в България.

През 2018 г. страната ни ще поеме председателството на Съвета на ЕС и според инж. Чернев това е добър повод да бъдат поставени на дневен ред и проблемите на малките хора в Европа.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Пачо от Данс монтана преди 1 година
колко е висок шефа на Данс в Монтана :)
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек с нисък ръст е този, който е под 150см, но не е генно увреден. Много съжалявам за жребия, който им се е паднал, но поне да не се размножават, вероятността да се предаде мутацията хич не е малка.
6
3
 
3
 
! Отговори
не го слуша главата преди 1 година
Радев нещо не го слуша главата. Първо каза, че нямало ниски и високи хора, веднага след това каза, че за ниските хора трябва да се изградят специални центрове. Радев, с глупостите си пречиш на развитието на държавата. Подай оставка и бегом на село да садиш ряпа.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си спомним "Секспартия бридж"
4
1
 
6
 
! Отговори
До 2, не е само това преди 1 година
Разходи се по най-оживените търговски улици в София. За да влезеш в много от магазините, трябва да преодолееш едно стъпало, високо поне 30 см, че и повече. Защото тротоарът е тесен и няма как да изнесат напред още едно стъпало, нито пък си намаляват вътрешната площ, като направят две нормални стъпала вътре в магазина.
Затова има при вратата едно стъпало, високо колкото две, а няма никакъв страничен парапет или ръкохватка. Недостъпно и за възрастни хора, бременни, или такива с временна контузия!
3
2
 
3
 
! Отговори
Девил преди 1 година
Те за нормалните хора нищо не правят, та камоли да направят нещо за миджетите... :D
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
държавата да беше направила и нещо много просто за хората с инвалидни колички,а и за бебешките колички. отидете в несебър и вижте,как почти всички тротоари са скосени в двата края. при толкова ремонти,къде скосихте тротоарите!
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Радев - отново достойна българска и гражданска позиция.
А не като оня смрадлив пръ-дльо преди теб.