На първо четене: Парламентът ще избира борец №1 срещу корупцията

Проектът на кабинета бе приет от мнозинството, този на БСП - отхвърлен
61
На първо четене: Парламентът ще избира борец №1 срещу корупцията
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Нов антикорупционен орган ще има и неговия ръководител ще се избира от парламента. Това в крайна сметка решиха народните избраници като приеха законопроекта на правителството за борба с корупцията на първо четене.

Този, внесен от БСП, получи подкрепата само на червените депутати и на един от "Воля", и така и няма да види бял свят.

Текстовете и разминаванията между проектите на управляващи и опозиция станаха повод за скандали и остри реплики през последните месеци.

От ГЕРБ категорично настояваха шефът на новия орган да се избира от парламента, докато БСП искаше той да бъде посочен от президента. Държавният глава Румен Радев също даде заявка, че е готов да се нагърби с тази отговорност. Той свика и заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата с нуждата от законодателни мерки, с които да се сложи край на практиката с даването на рушвети на хора от високите етажи на властта, но и на "Дондуков" 2 политиците не постигнаха консенсус.

Още по темата

Партиите имаха разминавания и относно функциите на органа. Според БСП те трябва да са разследващи, а според ГЕРБ – по-скоро констативни и с възможност за налагане на административни санкции.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че явно не са узрели до мисълта, че корупцията така се е разпространила, че вече е заплаха за националната сигурност.

Тя припомни, че по време на кабинета "Борисов" 2 беше приета национална стратегия за борба с корупцията, която определи като много добър документ, отразяващ препоръките на ЕК и план за изпълнението им.

"В него пише, че противодействието на корупцията страда от липсата на обособена структура с ясен фокус на разследването, сега ние предлагаме орган, който да разследва и хората в него да не са зависими от парламента, странно е, че БСП в изпълнение на стратегия на ГЕРБ и премиер Борисов, внася законопроект, който я потвърждава, а ГЕРБ сега внася закон, който няма нищо общо, вие искате борба с корупцията само на книга, вашият законопроект не е борба с корупцията, а прикриване", скочи тя.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък от своя страна обвини Нинова, че използва подбрани цитати от стратегията, а в цялост именно проектът на ГЕРБ я отразявал.

Червеният Крум Зарков също се опита да убеди мнозинството, че борбата с корупцията не дава нужните резултати като една от главната причина за това са необективните и недостатъчно на брой разследвания на това сложно престъпление. Така че новият орган трябва да има оперативен и разследващ потенциал, а служителите му е нужно да са със статут, приравнен на тези от ДАНС, смята той.

Зарков защити и искането на своите съпартийци шефът на антикурупционното звено да се назначава от държавния глава с обстоятелството, че президентът винаги се избира демократично и по Конституция има обединителна функция.

Ако държавният глава назначава ръководителя на новия орган, това би било гаранция, че няма да е подчинен на една партия или мнозинство в парламента.

Макар от Обединени патриоти да имаха резерви и към проекта на управляващите, и към този на опозицията, в крайна сметка подкрепиха правителственото предложение.

Явор Нотев обясни, че и в двата проекта не са определени лицата, които са рисков контингент, но пък в същото време работи и клишето, че който не подкрепи поне единият от двата закона е "за" корупцията.

Все пак той даде заявка, че преди окончателното приемане на закона от ОП ще направят предложения за прецизиране на текстовете.

От ДПС също имаха възражения за някои от разпоредбите в проекта на правителството.

Според Хамид Хамид ставало дума за криворазбрана защита, което пък водило до риск от използването на закона за политическа бухалка.

Той посочи като пример разпоредбата на текст от закона, според която този, който подаде сигнал, не носи отговорност.

"Един сигнал може да навреди на някой друг, да унищожи нечии съдби и да не носи никаква отговорност, как е възможно това?", риторично попита Хамид.

"Ако е от незнание, ще го оправим, но ако е умишлено, кой се е подготвил със сигналисти, които ще подават доноси срещу всякакви лица", коментира още той.

Правосъдният министър Цецка Цачева обаче го увери, че за умишлено клеветене последици винаги има.

"Лице, което е подало сигнал за корупция или за конфликт на интереси не може да носи отговорност и да търпи други неблагоприятни последици само на това основание, но ако се окаже, че в информацията, която подава има умисъл за клевета и обида, може да бъде преследвано по Наказателния кодекс", обясни тя.

Според нея по този начин се създават условия да се подават сигнали по обективни причини.

Депутатите от "Воля", също както и тези от БСП, не подкрепиха проекта на кабинета.

Лидерът на политическата сила Веселин Марешки разкритикува мнозинството, а и опозицията, че обвиняват главния прокурор и разследващите, че не си вършат работата като искат да се създаде нов антикорупционен орган.

"Как ще се борим с картелите когато се оказва, че някои са на заплати при същите тези картели, говоренето за корупция по високите етажи на властта, означава че всички сме убедени, че има корупция и сега остана някой да излезе и да каже кои са тези, срещу които ще подадем сигналите и да очакваме кой ще бъде наказан и кой покрит", коментира той.
 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще хвърлят онче бонче или ще играят Черен Петър, за да излъчат някой за корумпиран - за протокола пред началниците и овчедушния народ. Важното е кой ще раздава картите!
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят търг и който плати най-много той да е.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпия Гербер пак се обърка, освен да слага табелки кой каква партийна принадлежност има, друго неможе. А ти не се бой, бачкам на ръководна позиция в Банка, карам дебела кола и живея в огромен апартамент. Ако бях останал в страната на пожарникарите, сега сигурно щях да си броя парите за парното.
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ще разпускат прокуратурата ли?
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом МенТа Стоянова,Цв.Цв. и Ц.Ц. ще борят корупцията,съвсем я втасахме.
53
0
 
22
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Предлагам-мутрата,заместник цвъки.
52
0
 
25
 
! Отговори
Ганьо Бореца преди 1 година
Между БОРЕЦ и МУТРА разлика НЯМА.
51
0
 
31
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 1 година
НА ТОЗИ БОРЕЦ № 1 СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА НЕ МУ ЛИ КАЗВАТ ЦЕЦО КРАДЕЦО ИЛИ БОКО ТИКВАТА ?!!!
50
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички там са жалки криминални престъпници
49
0
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Този борец всяка корупция ли ще громи или само тази ,която е престъпление?
48
0
 
23
 
! Отговори
бай Петко преди 1 година
Краставите магарета пак се надушиха и през 9 баира. Дръж се българино и пак вдигай двата пръста... БОГ да ти е на помощ като ти е малко задръстения акъл !
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!
46
9
 
19
 
! Отговори
решетников преди 1 година
До до 41. А твоят коментар няма нищо общо с темата. Това, че Плевнелиев е шушумига, не означава задължително, че Радев е свестен - може и да мъж, но не е читав. Той ли ще бори корупцията, дето назначи любовницата си за секретарка във ВВС?
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов антикорупционен орган ще има и неговия ръководител ще се избира от парламента. Това в крайна сметка решиха народните избраници като приеха законопроекта на правителството за борба с корупцията на първо четене.
------------------

Демек антикорупзционният орган ще се ръководи от хората срещу които УЖ е създаден хахахахахаха :D
44
4
 
30
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
Хващам се на бас, че ако Президентът не беше мъж и българин като Радев, а не безродна шу-шу-мига като Плевнелиев, ГРОБ въобще нямаше да водят война срещу Президента, тоест срещу марионетката си.
43
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БСП са гад.ини
Избори до дупка ! това е изходът ! няма едни исъщи комунисти оглавили различни партии да ми се правят на господ. Герб колко години ще ги чакаме да крадат, да тупат топката докато се накрадат ...НИМА ВИЖДАШ ХОРИЗОНТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ....НАРОДА ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕ ТАКА КАКТО ПРАВЯТ В РУМЪНИЯ.Не може на народа заплатите, пенсиите да се увеличава с по 3 % а на зам.министрите по 50% . До кога да ги търпим ?
42
7
 
18
 
! Отговори
Гербер преди 1 година
До 36 анонимник. Не, ние знаем много добре, че и т. нар. десни мразят Боко още повече. Ама от завист. Иначе в случая коментираме БСП, защото те се репчат на този проектозакон. А ти как реши, че си умен? И какво правиш в момента и къде - да не чистиш тоалетни в Хамбург или Виена?
41
2
 
33
 
! Отговори
За какво говорим преди 1 година
Това е гнусно и позорно за държавата България,най- корумпираните да си избират N-ти на брой орган за борба с корупцията който само ще източва бюджета при това зависим от тях корумпираните,та тези корумпирани депутати имат едва 6% доверие в обществото!гадост не ами гавра с народа
40
12
 
18
 
! Отговори
решетников преди 1 година
Хващам се на бас, че ако президентът не беше човек на БСП, а на ГЕРБ, БСП нямаше да предлагат той да назначава ръководителя на това звено. Значи, какво прави БСП - конюнктурно предложение към момента. Ами като се смени президентът пак ли нов закон, бе червени смешници.
39
6
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Предлагам дългия инкасатор с помощници дрОгарка Масларка и Гуцанов...