Орязването на социална права води до неприемане на бюджета

Хасан Адемов за "фалшивите болнични" и хода на правителството
25 окт 2017 14:13, Петя Славова
23

Всяко орязване на социални права у нас води до сътресение и до неприемане на бюджета за държавно обществено осигуряване, както стана в случая при вчерашното заседание на кабинета. Това заяви в "България сутрин" председателят на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Гостът на телевизията коментира казуса с "фалшивите болнични", като бе категоричен, че трябва да бъде извървян административният път на наказателните процедури преди да се стигне до "орязване на права".

Още по темата

Правителството вчера даде заден ход на спорната идея първите три дни от болничните да се изплащат само 50% от осигурителния доход, а не 70%, както е в момента.

Целта на мярката, заложена в бюджета за общественото осигуряване за следващата година, е да се ограничат фалшивите болнични.

Държавата обаче ще направи последен опит да се справи с тях чрез контрол, а не с рестрикции, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди заседанието на правителството вчера.

По думите на Адемов и сега има лекарски комисии, и сега в закона за здравето има ангажимент работодателите да проверяват спазват ли служителите своя отпуск по болест според предписанията на лекаря.

"Ако работодателите са заинтересовани да проверяват, те трябва да имат административен капацитет за това. И, ако се установят нарушения, служителят трябва да си понесе своето наказание по съответния наказателен ред", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма тъпотия.Издаде ли фалшив болничен, отнемат се правата на лекаря и толкова.240 тикви, не могат да станат диня.
1
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалните права трябва да важат за всички прослойки от обществото. Всяко рязане, кърпене, кроене и шиене на такива не е ефективна мярка. 50% от болничният лист не е лошо като идея, защото поставя нещата на равна основа.