Според Каролев: Първият ден от болничните изобщо да не се плаща!

Така щяло да се сложи край на мнимите болни
25 окт 2017 10:41, Петя Славова
97
Според Каролев: Първият ден от болничните изобщо да не се плаща!
Снимка: архив, Булфото

"Първият ден от болничния изобщо не трябва да се плаща, за да се сложи край на издаването на фалшиви болнични”. Такова мнение изрази пред Нова тв икономистът Владимир Каролев.

Още по темата


Предложението му е свързано с предположението, че хората масово си взимат болничен само за ден – обикновено в понеделник или петък, само за да удължат уикендите си.

Каролев сравни отсъствието от работа заради мними заболявания с кандидатстването за инвалидни пенсии – колкото повече пари е готова да плати държавата, толкова повече "болни” ще се появяват.

Общопрактикуващият лекар Гергана Николова пък обясни издаването на много болнични листове с някои законови разпоредби. Тя каза, че според правилата е длъжна да напише болничен например на шофьор, който вечерта се напива и на следващата сутрин е неработоспособен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не е ли по- добре просто да има контрол над болничните, или примерно да са ограничени като направленията. Ако знаеш, че ще те глобят, защото си си взел болничен, за да отидеш на почивка дали няма да се замислиш.Сега съм бременна и всички ми се чудят защо не си вземам болнични през ден, всички така правели, ами- чувствам се отлично, за какво ми е?!
60
0
 
33
 
! Отговори
Каролееев? преди 6 години
Тоя,не бих го взел дори да ми мете двора.
59
0
 
29
 
! Отговори
аЗ преди 6 години
Имаше болничен за деца, за гледане на болен близък, за себе си....Какво да направи родител на дете вдигнало в петък температура и е извикан от дет.градина да си го прибере?Или ако с близък се случи нещо, не дай боже.Да си пусне неплатен отпуск или какво, май дилема няма.Оставна само да плащаме осигуровки, а като имаме нужда от помощ от институция да ни показват среден пръст.Да ни вземат паричките обаче-може.Не искам аз лично да плащам нито ст., защото където и да отида плащам като поп!
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите в България са прекалено ниски и това, че един работник е взел един ден болничен с нищо няма да невреди на даден бизнес.
57
0
 
24
 
! Отговори
123 преди 6 години
Тогава ще ходя болна на работа, ще кашлям ще бърша сополи и никаква работа няма да мога да свърша тъй-като съм болна . Ще разболея и други служители, а те също болни никаква няма да я вършат. Щом съм на работа работодателя ми плаща за пълен работен ден, което ще е повече от болничния, а резултата за работодателя ще е болни работници, не свършена работа и плащане за пълен работен ден.
56
0
 
16
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Плащаш здравни срещу обешание за болнични, а мислят как да не ги дават. Давам едно определение, сори за езика, но няма бф формулировка:Racketeering, often associated with organized crime, is the act of offering of a dishonest service (a "racket") to solve a problem that wouldn't otherwise exist without the enterprise offering the service.
55
0
 
15
 
! Отговори
Венета преди 6 години
А бяхме в социална държава...
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми е ясно защо на такова ниво се обсъжда проблема с Пешо, дето си взел болничен, за да отиде на плаж...Като разбере работодателя и да уволнява....Не се обсъжда очеизвадния факт, че некадърни кадри по администрацията толко бързо и ефективно работят, че и 4 дни в седмицата да не са си на работното място, пак няма да се разбере!!!
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каролев е опасна НДСВ мижитурка.
52
2
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Въобще да не се заплащат болнични ! Ние навремето построихме Димитровград и линията Перник -Волуяк без пари !!!
51
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като започнат да отнемат лекарските права на лекари , издали фалшиви болнични, измамите ще спрат. Двама-трима стигат - останалите ще научат и ще се стреснат.За лекар да остане без права е по-лошо дори от затвор - остава без препитание.
50
0
 
18
 
! Отговори
Луд преди 6 години
щЩе си ходя болен на работа, да се натръшкат всички колеги и на работодателя да му дойде дюшиш.
49
1
 
19
 
! Отговори
Борис преди 6 години
Нека да затегнат контрола върху работодателите дали осигуряват служителите си на реалната заплата, а след това да говорят за болничните. А за болничните нека направим справка с другите държави от Европейския съюз. Нали сме част от него. Там едва ли се опитват да ги намалят. След някоя друга година "бизнесът" ще поиска да намалят и платения отпуск.
48
16
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 6 години
До АнонименДържавата не е във фалит, драги. Дори са събрали повече данъци от когато и да било. Само комунистите искат да вдигат данъците, защото много ги дразни, когато някой по-кадърен от тях изкарва повече, а на тях - мързеливците, не дава.
47
0
 
20
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Имам един ънлайк на коментар 50. Мнението ми, че ако сме нормална държава икономисти, като Каролев ше са с много компромиси гише-касиери в банков офис. Не повече
46
2
 
19
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Какви закони приятели мои. Ние сме държава, в която се публикуват изказвания на икономисти, като каТРОЛев.Смятай братче
45
12
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 6 години
Тая работа с осигуровките е измислена от комунистите, за да могат мързеливците да живеят на чужд гръб.
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще се въведе и закон за депутатите да ходят на работа всеки ден, а не да си въртят далаверките и чат пат в парламентарна зала. Техните заплати са доста големи, а не работят.пп а каролев да си е.....
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига тъпотия. За да се прекратят фалшивите болничните трябва да се тръгне от първоизточника. А именно личните лекари. Да се свърже системата с това кой е бил в болничен и е минал границата, кой взима болнични защото е на очни. Не на калпак и да ощетяваме наистина болните. Великият икономист не си ли прави сметка, че така ще си взимат не по един, а по 3 дни и по-лош ще е ефекта. Глоба и за Дж Пи-то при доказване.
42
0
 
11
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Аз доколкото разбирам другаря министър-председател ... Ако се наорави справка за болничните листове, съпоставена със справка за коруртуващите зад граница, броя ше е еквивалентен.