Европейското бъдеще на Западните Балкани - инвестиция за стабилността

Чакат ги обаче тежки реформи, предупреди Захариева
26 окт 2017 20:17, Красимир Ангелов
6
Европейското бъдеще на Западните Балкани - инвестиция за стабилността
Екатерина Захариева и Вера Йоурова. Снимка: БТА

"Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е инвестиция за стабилността не само за региона, но и за цяла Европа", заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович, съобщиха от МВнР.

По думите й „подкрепата, която искаме да получат нашите съседи, трябва да е практическа“.

"Хората там трябва да почувстват, че някой седи зад тях и ги подкрепя. Ние искаме да се даде ясен сигнал, че в рамките на предстоящото председателство на Съвета на ЕС ще има европейски хоризонт за всяка една от тях", подчерта Захариева.

В рамките на срещата министър Екатерина Захариева е акцентирала върху това, че страната ни придава изключително важно значение на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и го разглеждаме като основен инструмент за укрепване на сигурността и стабилността в региона.

По думите й част от реформите, които стоят пред тях, не са много популярни. Това са трудни реформи и ще им струват много, но трябва да знаят, че усилията, които положат, рано или късно ще доведат до желаните резултати. България е преминала по този път и знаем какво ги чака, но знаем и това, че си струва", допълни вицепремиерът.

По-рано през деня Екатерина Захариева разговаря и с европейския комисар за правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, която е на посещение в София.

"Не знам кога ще отпадне механизмът за сътрудничество и проверка. Зависи от резултатите“, заяви пред журналисти Йоурова след годишната министерска среща ЕС-Западни Балкани. Тя припомни, че желанието на председателя на ЕК е механизмът да се прекрати и да се намери нов подход за работа и сътрудничество. Тя допълни, че това решение ще се базира на необратимостта и устойчивостта на реформите в България и Румъния.

Вера Йоурова обясни още, че всеки път когато се среща и обсъжда с главния прокурор Сотир Цацаров съдебната реформа и работата на прокуратурата, остава с впечатлението, че у нас всичко е наред.

"След това обаче виждам фактите, цифрите и резултатите, и в мен се появяват съмнения относно това дали всичко е прекрасно", допълни еврокомисарят. По думите на Вера Йоурова докладът за България ще бъде справедлив и обективен. Тя обаче не разкри каква ще е оценката в него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Другаря Министър преди 6 години
Тая па я направили министър. Освен да ме срами мен и другарите ми колеги отпреди 1989г друго не я бива. Порнографска перверзница и министър на външно ще я слагат. С жълто по устата - пикла та пикла.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева да не назначена за министър на Западните Балкани,та на всичките й срещи, се е загрижила за тях!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можем да храним Западните Балкани. Великобритания спира да плаща и ще затягаме евроколаните.