Храните – задължително с етикет на български

Децата пък няма да участват в реклами на ГМО продукти
26 окт 2017 13:10,
12
Храните – задължително с етикет на български
Снимка: архив Reuters

Всички храни вече задължително ще имат етикет на български език. Децата пък няма да могат да участват в реклами на ГМО продукти. Това записаха депутатите в Закона за храните, който беше приет на първо четене в Народното събрание.

С промените се регламентират основни изисквания към опаковането, етикетирането и рекламата на храните. Предвижда се информацията за храните, включително информацията на етикета, да се представя на български език. Забраняват се и допълнителни етикети, които прикриват част от първоначалното етикетиране.

Също така се въвежда изрична забрана за рекламата с участието на деца на генетично модифицирани продукти. Забранява се рекламирането и на храни и напитки с мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Транспортните средства, които превозват храни, пък ще бъдат регистрирани и това ще се удостоверява със стикер, се предвижда още в промените.

Със закона за първи път се уреждат и условията за пускане на пазара на хранителни добавки, както и тъговията по интернет с храни.

"Подкрепяме една голяма част от промените в закона - регистрационния режим на обектите, които предлагат храни, както и регистрацията на транспортните средства, защото се използват всякакви превози за храни", коментира Светла Бъчварова от БСП и допълни, че има текстове, които са двусмислени и трябва да бъдат обсъдени между първо и второ четене.

Като спорни тя определи промените, касаещи бутилираните води и хранителните добавки.

Според Андриан Райков от ГЕРБ пък законопроектът гарантира във висока степен здравето и сигурността на потребителите по отношение на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 години
До ГостКак щяло да е измама?! Производителите и търговците не вършат измами! Те са честни хора. Теса РАБОТОДАТЕЛИ. Не се закачат. Може някоя глобичка, която при обжалване пада.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И досега имаше изискване за етикет на български. Това не е нещо ново.На етикета пишеше предимно производител и вносител, което е нищо.
9
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Солени глоби и криминализиране производството и продажбата на храни съдържащи вредни съставки и/или такива, които не би следвало да фигурират или са над нормите в дадения хранителен продукт. Пример: съдържанието на вода в маслото не е вредно, но над пределните норми е недопустим, защото е измама, а измамата е престъпление!
8
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не само храните а всички стоки.Колегата за ТВ е абсолютно прав.Половината от програмите нямат Бг аудио.Който ги разпространява и съответно взема пари за това да си свърши работата
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Точно рекламите трябва да забранят! Защото са абсолютно подвеждащи и с всякакви манипулативни трикове създават търсене на ***! Както забраниха рекламите на цигарите и алкохола, така трябва и за лекарствата и джънкфуд-а!!Сигурен ли си , че на глутенонетолерантните нищо им няма?
6
0
 
3
 
! Отговори
4444 преди 6 години
Най-големите рекламодатели са ГМО-компании.. какъв отзвук да очакваме по медиите..!?
5
0
 
6
 
! Отговори
158 преди 6 години
След като се оказа, че бебешките храни и млека Hipo са с ГМО! за какво неучастие на децата говорим? Значи гмо-то е забранено за отглеждане, но не и продуктите, които го съдържат.. няма такава глупост..
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То сега немските вериги как ще внасят застоелите стоки в България
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само храните! Информационните медии, които се ретланслират в РБ също трябва да са узвучени на български език. ЕвроНюз илъчва на румънски, руски и т.н. - а къде е българския? От нас искат да знаем тяхните езици, а като стане дума за нашия "кучета го яли"!На първо място националниите интереси се пазят с опазването на конституционния език!Сега всички производители и вносители ще налепят малки стикерчета на упаковките, и то с такъв шрифт, че на мене ще ми трябва с лупа да ходя по магазините!
2
0
 
15
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Да има етикет на български-ок,ама и шрифта да е нормален!Да не си носиш лупа,за да го прочетеш!С нормално зрение съм,но понякога е абсурдно да прочетеш нещо.Иначе-етикет си има!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Забранява се рекламирането и на храни и напитки с мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене."Вместо да забраняват рекламите, нека научат хората, кое е полезно и кое не. Сега, всеки втори ми цитира случайно блогове от интернет. Лошото е, че хората са склонни да вярват на първото прочетено нещо, а после да го предават на децата си. Как мислите, се зароди модата на "глутено нетолерантните" хора, на които нищо им няма.