Радев и Аврамопулос обсъдиха миграционния проблем

България покрива критериите за Шенген, смята еврокомисарят
26 окт 2017 18:30,
1
Радев и Аврамопулос обсъдиха миграционния проблем
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Ясното дефиниране и утвърждаване на принципа на солидарността в Европейския съюз и подобряването на общата европейска политика в областта на предоставяне на убежище ще бъдат ключови теми по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това е заявил президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 е имал среща с европейския комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Акценти в разговора са били създаването на механизми за реакция при внезапен миграционен наплив към европейските граници и мерките на общоевропейско ниво, които следва да бъдат предприети за гарантиране на сигурността на гражданите на Съюза, без да се нарушават техните права.

Димитрис Аврамопулос е заявил, че Европейската комисия възлага високи надежди на страната ни в ръководенето на преговори в областта на предоставянето на убежище и гарантирането на сигурността по време на председателството ни.

"България има опит в защитата на границите, тя е една от страните на "фронтовата линия" на миграционните потоци към Европа и беше подложена на сериозен миграционен натиск през последните години. Европейската комисия ще предостави на българските власти техническа подкрепа и експертиза. Уверен съм, че в ключово време за Европа, България ще бъде запомнена като страна, изпълнила дълга си да утвърждава европейските ценности", е заявил комисар Аврамопулос.

Той е предупредил, че всяка държава членка трябва да поеме отговорност за предотвратяването на нови кризи, тъй като миграционният проблем не би могъл да бъде разрешен окончателно и завинаги.

Комисар Аврамопулос е потвърдил, че България покрива техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство и е изразил надежда, че и в рамките на Съвета на ЕС в кратки срокове ще бъде постигнат консенсус за пристъпване към пълноправно членство на страната ни в безвизовото пространство.

"Съществуването на неписани критерии за присъединяване към Шенгенското пространство не е честно спрямо европейските граждани", е бил категоричен държавният глава Румен Радев.

Президентът е заявил, че за България присъединяването към Шенген не е само въпрос на подобряване на сигурността, но и е обвързано с подобряване на инвестиционната среда в региона и гарантиране на оптимални условия за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест лесно решението, ами ...