Борисов: Очакваме максимален резултат от срещата на ЕС в София

Западните Балкани ще са във фокуса на българското председателство
27 окт 2017 21:20, Анисия Иванова
15
Борисов: Очакваме максимален резултат от срещата на ЕС в София
Снимка: МС

Перспективата за Западните Балкани е важна и неслучайно темата ще бъде във фокуса на българското председателство на ЕС. Това е казал министър-председателят Бойко Борисов, който веднага след завръщането си от Сараево се е срещнал с еврокомисаря по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщи пресслужбата на кабинета.

Борисов е подчертал, че инициативата за поставянето на Западните Балкани сред важните теми, които ще обсъждат лидерите на ЕС, е продължение на дискусията за необходимостта от силен ангажимент на ЕС към региона.

"Срещата се очаква да бъде председателствана лично от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. София има желание за тясно взаимодействие с институциите на ЕС с цел успешната й организация и постигането на максимален резултат от нея", е посочил премиерът.

Борисов и Йотингер са се обединили около позицията, че трябва да се работи не само за европейската интеграция на Балканите, но и да се предприемат практическите мерки, които да облекчат живота на гражданите. "За първи път председателството на ЕС ще е толкова близо до региона и България ще положи огромни усилия да подпомогне нашите приятели и съседи в пътя им към ЕС", е допълнил министър-председателят.

Той е подчертал и ролята на кохезионната политика за постигане на икономическо и социално сближаване както между държавите-членки, така и по отношение на страните-кандидатки.

Борисов е запознал еврокомисаря с приоритетите в проекта за държавен бюджет за 2018 година, където образователният сектор е изведен като приоритет, а Йотингер го е приветствал и е подчертал, че именно образованието е най-добрата инвестиция за страната.

"Само така младото поколение може да е подготвено, а бизнесът и инвеститорите се нуждаят от добре квалифицирани млади хора. Това не е процес, който се случва само в България, а и в останалите страни членки", е коментирал Йотингер.

На срещата е присъствал и българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която е оценила като изключително отговорен подходът на България към нейното първо председателство на Съвет на ЕС.

Премиерът Борисов е добавил пред двамата еврокомисари, че девизът на председателството "Съединението прави силата" е израз на волята на страната ни да работи за сближаването, разбирателството и повишаването на конкурентоспособността и стабилността на европейските страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки път като вида *** в костюм и ми се струва супер не естествено. Всеки ще се съгласи, че най му отива анцуг (или в краен случай шлифер) и шапката адидас. Ланеца и бухалката предполагам държи в Банкя и ги вади само в случай, че иска да си припомни доброто старо време(90-те).
11
1
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Честит празник Тикво!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме му на някой за нас !? На първо място по всичко лошо и на последно по всичко хубаво ако въобще може да се намери такова !
9
1
 
20
 
! Отговори
бай суджук преди 6 години
Вместо 4 тона , 8 тона суджук ,те това е максимален резултат
8
1
 
22
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
Дали кат приказва изобщо схваща ли поне малко какви ги бръщолеви?Със сигорност Не!
7
0
 
30
 
! Отговори
Мончо преди 6 години
Този бандит окраде България и иска и да обрече на глад и нищета българския народ...
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво разбира Сикаджията под "Мсксимален резултат", но както се увеличават протестите, може и да не дочака финала на това събитие. Разсипа държавата защото няма стратегия за развитие, няма приоритети. Всичко му е на парче. Освен това, корумпира всички системи за да му се носят пари. Бедността и несправедливостта са основните фактори да си замине. Ограби здравеопазването, а и Менгеле го довърши. Полицията е бледа сянка, кадри няма, ниско ниво са. Купи съдебната система за да не бъде съден
5
0
 
39
 
! Отговори
ЖАЛЪК СМЕШКО Б.Б. преди 6 години
ОЧАКВАЛ БИЛ, АМА ЩЕ СИ ОСТАНЕ С ОЧАКВАНИЯТА. НО ЩЕ ОТВОРИ ТОРБАТА С НАЙ-ДЕБЕЛИТЕ ЛЪЖИ ЩЕ СЕ ПОТУПА ПО КОСМАТИТЕ СИ ГЪРДИ И ЩЕ ИЗРЕВЕ:" БУЛГAР, БУЛГAР".БОКО Е СТРАННА СМЕСИЦА, МЕЖДУ БАЙ *** В НАЙ-ЧИСТИЯ МУ ВИД, МУТРАТА С БУХАЛКАТА, ДОНОСНИКЪТ-ПОДЛЕЦ И БАРОН МЗНХАУЗЕН В БОЛНАТА СИ ФАНТАЗИЯ, ЧЕ Е НЕЩО, А ВСЪЩНОСТ Е ЕДНО ГОЛЯЯЯЯМО НИЩО. АКЪЛА, АКЪЛА НА НАРОДА КЪДЕ МУ Е??? ИЛИ ЧАВКА МУ ГО Е ИЗПИЛА, ЧЕ НЕ ВИДИ
4
0
 
41
 
! Отговори
Бай Груй преди 6 години
Тоя наистина си повярва , че е голям политик от международно значение
3
0
 
33
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Предлагам, тези, които ще дойдат тук, да не изват през новия и лъскав терминал 2 , или през стария, на който на стената на картата на България фигурира още Колаповград, тоест, да не идват със самолети, а да дойдат с автомобили, автобуси, влакове. Тогава, гледайки от близо и през прозорците, ще видят до къде ни докара тоя, на снимката и другите бандюги преди него.Повсеместен грабеж и разруха, извън околовръстното на София.От самолет това не се вижда.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ НЯМА КАК ДА ПОВИШАТ ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА МЛАДИТЕ УЧИТЕЛИ.ЗАЩОТО В ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ УЧАТ САМО ТАКИВА, КОИТО СА ОТХВЪРЛЕ3НИ ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ УНИВЕРСИТЕТИ
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, колко мазни думи, о, колко нищо не значещ мазен словесен вятър. Йотингера е тук, за да информира, че след 2 години парите от фондовете ще са наполовина, т.е. суджук трябва да се намира от други пера!