Сблъсъкът между бизнес и синдикати: Ще има ли консенсус?

Как да се оптимизират различните сектори, коментира експерт
27 окт 2017 10:43, Петя Славова
33

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере отново днес. Синдикатите и бизнесът отново ще сблъскат своите искания и е трудно да се прогнозира дали ще стигнат до консенсус.

"В последните 10 години средната работна заплата е увеличена 3 пъти. Да се протестира днес, че през 1997 г. са се сринали доходите, е малко късно. Доходите растат без протести, а защото така казва пазарът на труда", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод предстоящия протест на КНСБ днес.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че имаме най-многобройното МВР на глава от населението, но въпреки това не се взимат мерки и синдикатите пречат секторът да се оптимизира.

Още по темата

"Имаме държавни компании, които са обрасли с администрация", отбеляза той в "България сутрин" и даде пример с огромния по думите му персонал в ТЕЦ "Марица Изток" и АЕЦ "Козлодуй".

Васил Велев още веднъж подчерта, че бизнесът продължава да иска оставката на социалния министър Бисер Петков и е против минималните осигурителни прагове, защото според него такива като у нас няма в нито една страна от ЕС.

"Обявихме се за прозрачен механизъм, според който да се оределя минималната работна заплата. Нямаме прогрес по 3 пункта - минимални осигурителни доходи, механизъм за изчисляване заплатата, класове за прослужено време", разясни представителят на АИКБ.

Велев определи проектобюджета за 2018 г. като добър и посочи, че ръстът в икономиката може да бъде още по-висок, ако бъде решен проблемът с недостига на човешки ресурси.

"Запазва се добрият данъчен модел. Има и много минуси, които ще критикуваме. Има ръст в инвалидните пенсии и болничните - това са откровени кражби по тези пунктове". коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 6 години
Защо е необходимо да се почива в понеделник когато празника е в неделя.Веднъш завинаги да се реши ,когато е празника тогава не се работи.Да се престане с това сливане да не се работи по три , четири дни.Защо си позволяваме толкова много почивки . нима сме много богати.
25
0
 
2
 
! Отговори
Мизерия българска преди 6 години
Не ви е срам! Ще станат 30 години как ни правите на гламави и очаквате да ви вярваме че управлявате добре.ДО КОГА ОЩЕ ДА ЧАКАМЕ да ни се повиши стандарта на живот в тая *** държава?
24
1
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ...Причината в Европа да имат по високи заплати е, че те измислят продукти. Ние тук ги реализираме на безценица, или ако тук им е скъпо ги произвеждат в Китай и после го пласират с много голям % добавена стойност. Ако изработката на едно изделие струва общо 13 евро, материалите са 40 евро, а се продава за 800 евро познай кой прибира остатъка и мисля, че ще се досетиш вече защо заплатите там са високи, а тук ниски.
23
2
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Защо при положение,че цените на стоките в България и Европа са почти еднакви,заплатите на европейците са в пъти по големи от тези тук?! Нима там работодателите са на загуба? Неее,тук трябва да пият вино от 5000лв,да имат по 5-6 скъпи автомобила,да имат във всеки курорт апартаментче и т.н.
22
2
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 28Като ти тежи да си работодател, стани работник и живей с 400лв на месец. Никой не те е накарал насила да ставаш работодател. И стига с тия 600лв заплата, дето ги пишете. Масово плащате минимална- 400лв.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който му се вижда трудно, става работник
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На някой му се струва, че е много лесно да си работодател. Станете и вижте как е и давайте не по 600лв. ами и по 2600лв.
19
0
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
8. Некадърно управление на публичните финанси от управляващите.9. Калпави закони които се променят всекидневно за да са угодни на който трябва.10. Липса на желание в държавата за подобряване на условията за развиване на производството (държавата разглежда този сектор като агне което само се стриже, но не се храни и чакаме само да умре вече)И куп други причини.
18
0
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
5. Дублирани данъци - 1 път плащаш за пътища например, а след това когато си потрошиш колата по разбитите пътища плащаш ДДС за ремонт и труд.6. Ампутирано желание в политиците да се реформират, оптимизират и подобрят всички части от държавната система (нямаме електронни системи, а малкото които се изграждат постоянно се сриват защото са некадърно изработени).7. Тотално неглижиране на проблеми с малцинствата и грешното мислене, че само с наливане на пари проблема може да се замаже.
17
0
 
8
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Не се надявайтеПрав си! Бизнесът няма да отстъпи. Ако се стигне до консенсус, той ще е в ущърб на обикновените хора. Ще ни предадат. Пак.
16
0
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Нямаме план, или поне обща представа кое трябва да е приоритет и кое не. Няма и оценка на нещата които правим в момента какъв ще е ефекта им върху хората и икономиката.4. Липса на държава - Клиентите натискат за минимална цена и ако не я дадеш отиват в Китай, затова родните фирми работят на ниски цени и това ограничава възможността им да генерират обороти и съответно да дават по високи заплати (а нямаме производствения потенциал на големите икономики което пак ограничава оборота)
15
2
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименКато не можеш да плащаш, закривай! Не си длъжен изкуствено да поддържаш фирма, която е несъстоятелна. А щом казваш, че не можеш да плащаш заплати, значи фирмата е в неъстоятелност
14
2
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Защо не протестирахте когато вдигат цените, ами си търсете.
13
1
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Причините за ниските заплати са няколко:1. Много висока данъчна ставка - противно на това което се говори всеки работник (+разходите на работодателя за този работник) дава почти 50% от заработените си пари като данъци на държавата (осигуровки, ДОД, ДДС, акцизи и тн.) и това е всеки месец.2. Раздут държавен апарат който не произвежда нищо, но консумира повече от реалната икономика и за издръжката му трябват все повече пари и от там по високи данъци.3. Липса на реална политика в България.
12
2
 
11
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименЦените на стоките ги правите пак вие, собствениците на фирми- производители, доставчици, търговци...3 години МРЗ беше замразена. 3 години вие не спряхте да вдигате цените- ток, парно, вода, ХРАНА, облекло, нехранителни стоки, услуги... Жестоко поскъпване на всичко, за хората ни стотинка в повече и не ви трепна окото даже. МРЗ отдавна трябваше да е 700-800лв,
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да увелича заплатите, на кой не му харесва да се маха. На сила никой не е дошъл да работи.
10
3
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 13Щом не можеш да плащаш заплати, как искаш да ти работят хората? Безплатно ли? Като си станал работодател, не се ли замисли, че трябва да плащаш на тия, които ти работят и че заплатата не може да остане 300лв, а всичко останало да поскъпва?Хората ти работят за заплати, а не за да трупаш всичко за себе си.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не протестирате да се намалят цените на всички стоки и услуги, а не да се увеличават заплатите. Защото знаеме в България, малко да се увеличи заплатата и цените скачат в пъти и с увеличението парите пак няма да стигат. Затова в другите държави протестират на за увеличение на заплатите, а за намаляване на цените.
8
4
 
3
 
! Отговори
1312 преди 6 години
*** комунистически ще национализират.. И като национализирате заводите кой ще ги управлява? Същите *** комунистически като вас... На който не му харесва са взима ниска заплата, да стане работодател и да дава високи заплати... мишоци
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да увелича заплатите трябва да съкратя работниците, иначе фирмата ми фалира. Няма от къде да намеря пари за по-високи заплати, а и за осигуровки.