Сблъсъкът между бизнес и синдикати: Ще има ли консенсус?

Как да се оптимизират различните сектори, коментира експерт
27 окт 2017 10:43, Петя Славова
33

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере отново днес. Синдикатите и бизнесът отново ще сблъскат своите искания и е трудно да се прогнозира дали ще стигнат до консенсус.

"В последните 10 години средната работна заплата е увеличена 3 пъти. Да се протестира днес, че през 1997 г. са се сринали доходите, е малко късно. Доходите растат без протести, а защото така казва пазарът на труда", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод предстоящия протест на КНСБ днес.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че имаме най-многобройното МВР на глава от населението, но въпреки това не се взимат мерки и синдикатите пречат секторът да се оптимизира.

Още по темата

"Имаме държавни компании, които са обрасли с администрация", отбеляза той в "България сутрин" и даде пример с огромния по думите му персонал в ТЕЦ "Марица Изток" и АЕЦ "Козлодуй".

Васил Велев още веднъж подчерта, че бизнесът продължава да иска оставката на социалния министър Бисер Петков и е против минималните осигурителни прагове, защото според него такива като у нас няма в нито една страна от ЕС.

"Обявихме се за прозрачен механизъм, според който да се оределя минималната работна заплата. Нямаме прогрес по 3 пункта - минимални осигурителни доходи, механизъм за изчисляване заплатата, класове за прослужено време", разясни представителят на АИКБ.

Велев определи проектобюджета за 2018 г. като добър и посочи, че ръстът в икономиката може да бъде още по-висок, ако бъде решен проблемът с недостига на човешки ресурси.

"Запазва се добрият данъчен модел. Има и много минуси, които ще критикуваме. Има ръст в инвалидните пенсии и болничните - това са откровени кражби по тези пунктове". коментира още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
! преди 6 години
Лесно се оправя проблема с недостига на работна ръка. Оптимизирани администрацията в МВР и още няколко структури и ето ти няколко хиляди човека свободни да работят другаде.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз мога и с малко, ако ми плащатe 400лв ЩЕ ВИ ПАЗАРУВАМ ЗА 400 лв. Въпросът е ВИЕ ДАЛИ ЩЕ СТЕ ДОВОЛНИ ОТ ТОЯ ОБОРОТ))Знаем отговора, сега ще седя и ще ви гледам сейра, как си режете клона, на който седите.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Противно на твърденията на управляващите, че средната заплата е 1500-1600 лв, повечето хора, дори и в София работят масово за 600-700 лв.Разбира се има и изключения като ИТ сектора и телефонистите, но те са малко.
3
4
 
24
 
! Отговори
Не се надявайте преди 6 години
Няма да има консенсус. Бизнесът не желае да плаща. ТОЙ само граби...
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг е в Европейския съюз и трябва да бъде задължена да плаща както плащат в европейския съюз, защото стоката се изнася за евра или долари а на некоректните патрони да им се национализира предприятието ,иначе Бг до 10 г загива положението става необратим и други хора ще живеят тук
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точната дума тук е оптимизация, обаче в България тази тема е табу. Ние си обичаме статуквото, заговорили се за промяна, започват псувните и мърморенето.