БСП иска предсрочен вот: Предлагат алтернатива на корупционната политика

Партията ще да внесе искане за вот на недоверие към правителството
Обновена: 29 окт 2017 06:57 | 28 окт 2017 20:00,
171
БСП иска предсрочен вот: Предлагат алтернатива на корупционната политика
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Конгресът на БСП възложи на Парламентарната група на "БСП за България" да внесе искане за вот на недоверие към правителството по тема, която най-ярко разкрива провежданата от ГЕРБ корупционна политика. Решението беше взето със 381 гласа "за" и 6 въздържали се.

Още по темата

С 398 гласа "за" най-висшият орган на БСП номинира Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти за следващ мандат. 

"Благодаря за доверието, което е много задължаващо и ще се постарая да го оправдая", заяви Станишев.

Делегатите на Конгреса приеха политическата визия на БСП за бъдещето на Европа и предложението за алтернативен бюджет за 2018 г.

Социалистите открояват 10 приоритета за българското председателство на Съвета на ЕС - запазване и развитие на Европейския социален модел, присъединяване на България към Шенгенското пространство, финансова стабилност и Пътна карта за приемането на страната в Еврозоната, равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност, Многогодишната финансова рамка - запазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като принципи на безвъзмездно финансиране, европейската перспектива пред Западните Балкани, Черно море и Дунав - регион на сигурност и сътрудничество.

Конгресът възложи на депутатите от левицата да предизвикат дебат в парламента относно подготовката на България за членство Еврозоната.

Друго предложение е ПГ да инициира изслушване на министър-председателя и на външния министър относно подготовката на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани през май 2018 г. и да настоява за приемане на Софийска декларация относно европейската перспектива на страните от Западните Балкани по време на форума.

В алтернативния бюджет социалистите предлагат да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и прогресивен данък за доходите на физическите лица. Предвижда се ставката за доходи до 3300 лева да остане 10%, от 3300 до 10 000 лева да бъде 15%, а над 10 000 лева - 20 на сто. Според изчисленията на социалистите, така над 2,8 млн. българи ще плащат по-малко данъци. Заложено е увеличение на данък дивидент от 5 на 10%. Предлага се още болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по Закона за лечебните заведения, а в образованието да бъде отменен "сбърканият модел "парите следват ученика".

В хода на дискусията депутатът Румен Гечев посочи, че е направена грешка с въвеждането на плоския данък и тя трябва да бъде поправена, но не трябва да предлагаме прогресивно облагане, което води до дефицит.

"Тук сме уязвими", призна той и допълни, че може да се предложи умерена скала, защото промяната не трябва да бъде стресираща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
А аз пак за Бойко ще си гласувам :)
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калеко Алеко да не е 20 годишен,ха хаха...Бойко догодина става на 60 и тове не го прави дрът.Цецка и тя гони шейсетака.Абе.....младежи!
12
16
 
6
 
! Отговори
гостенин преди 6 години
Вчера гледах Борисов по телевизията и много зле изглеждаше. Уморен, подпухнал. Сега пък няма да спи от страх пред Нинова. А него го е страх от нея и то много. Този страх му остана от президентските избори. Как се опитваше тогава да я купи с едно кафе, все едно, че е цъйганка. Управлението на Борисов е толкова зле отвсякъде, че който и да дойде ще е по-добре. Аз ще гласувам на следващите избори за Валери Симеонов, заради несправедливото съдебно решение срещу него. Стана ми симпатичен.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко Алеко намаляват по естествен път с електорат от средно по 60 годишни ....
10
8
 
9
 
! Отговори
не се връзвайте преди 6 години
Това са номера за пред запада!Комунистите от герб и бсп много добре знаят какво правят!
9
11
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Изборите вече минаха, а следващите ще са след 4 години, така че дотогава алтернативата на Нинова е да продължава да обяснява на електората си, какво му е отнела Демокрацията ... !!!
8
11
 
19
 
! Отговори
Г-жа Лъжа е преди 6 години
Комунистическо изчадие
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ще паднете що се натискате да станете 3 ако не и 4етвърта партия в събранието
6
6
 
12
 
! Отговори
Калотина преди 6 години
Впрочем алтернатива на корупцията в лицето на Нинова и Добрев звучи просто смехотворно. По-скоро ремонт на фасадата на МОДЕЛА БОРИСОВ(а не Пеевски).
5
14
 
16
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Народът нали пак Бойко ще избере.
4
7
 
18
 
! Отговори
оле преди 6 години
Корнелия вече сънува власт, тя да е новия Боко.
3
7
 
25
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Тези ако може всеки месец избори да правят и само с глупости да се занимават най-добре ще им бъде.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на 50 конгрес цялото позитано 20 в софиския централен
1
8
 
25
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Желанието за власт е толкова силно, че не се издържа ... Гнусари.