Финансовият министър: Висшето образование уврежда децата!

Той поясни, че приоритет на държавата е средното образование
Обновена: 28 окт 2017 18:14 | 28 окт 2017 17:36,
229
Финансовият министър: Висшето образование уврежда децата!
Снимка: архив, Булфото

Висшето образование в България в момента "уврежда българските деца", смята финансовият министър Владислав Горанов, който коментира пред "Дарик" бюджета за образование през следващата година. Той заяви, че средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, където децата влизат да учат атрактивни като наименование специалности, но съвсем ненужни на пазара на труда. 

"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности", посочи Горанов.

"Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", поясни финансовият министър.

Той коментира още и хартиените данъчни декларации, като прогнозира, че те ще отпаднат до 2020 г. 

По думите му, бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път, отпада от тази година с идеята, че до година-две електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.

"Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи. Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимулът", обясни министърът.

"Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен, през 2020 г. няма да има хартиени декларации", заяви Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
хаха.ужас. 3 преди 5 години
в провинциалните градове за учители слагат хора които нямат никаква професионална квалификация, да не говорим за висше! И ТО ТОВА на деца 1-4 клас?!?!? Какъв старт могат да им предложаат такива хора? Какво е това безобразие. Няма ли министерство да провери какви хора заемат тези длъжности. КАКВО ще е бъдещето на държавата като дойдат на големите длъжности точно тези дечица които се обучават в момента? Какво икономическо бъдеще я чака БГ????!?
177
0
 
0
 
! Отговори
хаха.ужас. 2 преди 5 години
а вие искате от тях с ЕКСЕЛ да работят, програмисти да стават, да запояват, ХАХА. Най-лошото е, че не е проблема в децата а в цялата купчина долна *** събрана с цел да ги обучава.... Как може 3 години в Технически университет да не покажат на хората как се отваря компютърна кутия и как изглежда всеки компонент поотделно? А дано ниските им заплати са виновни та затова да не искат нищо да кажат.
176
0
 
0
 
! Отговори
хаха.ужас преди 5 години
Какво висше образование бе хора? то това е трагедия бе хора. В Африка са по-напреднали! Ако има някакви закони в тая държава, всеки университетец трябва да бъде затворен(с изключение на 1-2). То това е само пребиране на пари от родителите и от държавата. Как може такова нещо, на нищо не ги обучават. ЗАВЪРШВАТ магистър КОМПЮТРИ не могат да си преинсталират компютъра, НЕ ЗНАЯТ откъде се отваря кутията, как изглежда процесора, къде се наира на дънната платка?!?!?!?
175
0
 
4
 
! Отговори
Суджук на Лизинг преди 6 години
На глава от населението се падат 0.24 глави с университетско образование!На тиква от населението са пада по един суджуклиест Кмет!А на Финънзувиьо Мънистър са пада два суджука-един на ЛИЗИНГ да га олизутуе и втори да га анаЛизира после да га гара на лизинг
174
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Когато премиер е *** ***, недоучил дори за пожарникар, какво се учудвате, че подобни елементи като Горанов и приятелчето му Пеевски управляват/разпределят/крадат финансите на държавата.......
173
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 6 години
И това увредено човече ни е финансов министър? Какво да се чудим тогава защо България е толкова зле......
172
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мамоо, този чичко ще ми продаде ли диплома?
171
15
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование."Айде назад към комунизма, а? Абе не го знам тоя министър какъв е, но така се изразяваха комсомолските секретари по мое време когато бях ученик.Самокритика, болшинство, колектив - все изрази от миналия век, от времето на НРБ и управлението на Тодор Живков! Имам чувството че сме се върнали назад.Тоя екземпляр даже ми говори за "качественото" образование от 90-те години...Какво му е качественото???
170
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той поясни, че приоритет на държавата е средното образование"Господи, прибери си вересиите! Аз предлагам занапред приоритет на така наречената ни "държава" да стане килийното образование!Да се върнем назад в просвещението към такива методи като тези на Неофит Рилски, Найден Геров и Петър Берон, а? К'во ще кажете бе, тикви? Пардон, гepбeри?Докога ще ги търпите тия? Без висше образование няма държава!
169
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
расте просто и необразовано поколение загледаите се в гр транспорт как се качваткак се бутат как говорят какви теми разискват няма значение дали са момчета илимомичета ами малките как играят в междублоковите пространства546 какви думиупотребяват как се отнасят кьм вьзрастните когато им правят забележка имамчувството че се намираме на територия на ***
168
5
 
18
 
! Отговори
ДА преди 6 години
До Трето отделениеЕ,що да не го направят министър!?Че шефа му е бивш пожарникар и бодигард на Тато!Няма да се обгради с по-умни от него,по-*** трябва да са,да има контрол!
167
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V bulgaria mnogo visshisti to se vijda che ima mnogo glupaci te sa na upravlenieto GANIO
166
2
 
20
 
! Отговори
проЗти, но здрави преди 6 години
С други думи ученето е вредно за вашето здраве по тази логика техните избиратели са най-здравите избиратели нищо,че не могат да четат и пишат.
165
1
 
19
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Този *** горанов по себе си ли съди?не помни ли,че преди години напусна министерството под предлог ,че трябвало пари да прави?защо се върна- за да ги прави пак там ли или ги направи вече?поредният герберски ***!
164
2
 
20
 
! Отговори
кръглоглавчо с честн преди 6 години
Да, така е! Я ме вижте мене с един ПУЦ за селски счетоводители и министър станах!А пък ако знаете каква къща като селска прогимназия правя, ум ще ви зайде!
163
6
 
24
 
! Отговори
Бръчков преди 6 години
Това може да го каже само герберунгел увреден мозъчно по рождение.... Срам за цялото министерство !!!
162
1
 
37
 
! Отговори
Трето отделение преди 6 години
Човек трябва да учи това, което го влече и му се отдава. Владкоу е неграмотен, защото е с купена диплома и е учил това, което му е препоръчано от комсомола. Той на две магарета сеното не може да раздели, те министЕр го направили. И то не къв да е, ами финансов. Мъка.
161
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всеки може да вземе диплома за висше образование и магистратура.Във Вузовете се влиза с пари и елементарни тестове.Повечето от завършилите не могат да изброят какви предмети са изучавали и на какви изпити са се явявали.И като вземе дипломата не ще да работи какво да е,а иска да е мениджър или директор.Горанов е прав.Преди ако не си завършил средно образование с висок успех не можеш да влезеш във ВУЗ.Сега никой не иска да бачка.То вярно,че такива като Киро гела не плащат.
160
5
 
4
 
! Отговори
До суджукли преди 6 години
Дувгарю,те някои от твоите с две "вишу" пак стават сервитьорки но с претенции!
159
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Американ 191: Въпросните тунеядци са ти накрещяли минусите веднага.