Финансовият министър: Висшето образование уврежда децата!

Той поясни, че приоритет на държавата е средното образование
Обновена: 28 окт 2017 18:14 | 28 окт 2017 17:36,
229
Финансовият министър: Висшето образование уврежда децата!
Снимка: архив, Булфото

Висшето образование в България в момента "уврежда българските деца", смята финансовият министър Владислав Горанов, който коментира пред "Дарик" бюджета за образование през следващата година. Той заяви, че средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, където децата влизат да учат атрактивни като наименование специалности, но съвсем ненужни на пазара на труда. 

"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности", посочи Горанов.

"Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", поясни финансовият министър.

Той коментира още и хартиените данъчни декларации, като прогнозира, че те ще отпаднат до 2020 г. 

По думите му, бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път, отпада от тази година с идеята, че до година-две електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.

"Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи. Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимулът", обясни министърът.

"Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен, през 2020 г. няма да има хартиени декларации", заяви Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Министър Горанов знае много добре, че основната част от студентите учат в държавни висши учебни заведения. Ако в тях има нерентабилни специалности, то това е така, защото държавните контролни органи са го допуснали. Защо се финансират такива специалности? Ясно е, че това са пари, хвърлени на вятъра.
117
1
 
22
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Трямва както средно, така и висше образование.Въпросът е, защо държавата позволи да се съсипват системно и двете.Аа, сетих се-не им траабват хора, които да мислят и питат.Трябва им полуграмотен "матрял" , който осъзнавайки , че за нищо не става, да си наляга парцалите и да работи в "нашите" фирми.А ако някой надигне глава-бързо ще го вкарат в пътя-данъчни, полиция, съд, всичко е в ръцете им.
116
1
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Гласувайте за Герб! Те ще ни оправят! Баце е прочел из уставите на пожарникарското училище , из "Кръстникът", или из "Винету", че висшето образование е вредно. И бек вокалите му го поздеха. Късно се сетиха да спасяват средното, обаче.Няма кой да учи-младите раждат децата си навън, или панически бягат от "хубавия живот и пирспективи" тук, а ромите на 13-14 години вече се чувстват застаряващи моми и бързат да се омъжат.В дългосрочен план-няма кой да работи и от кого да смучат данъци.
115
10
 
8
 
! Отговори
ПРАВ Е МИНИСТЪРА!) преди 6 години
....НИТО Е ОБРАЗОВАНИЕ КАТО ХОРАТА, ТОВА "ВИСШЕ"....НИТО ИМАТ СВЕСТНА ПОДГОТОВКА , ....НИТО НЕКОЙ ГИ ПРИЗНАВА ПО СВЕТА!!!!!!ТОВА "ВИСШЕ"---СИ Е САМО ХАРЧЕНЕ НА ГРЕШНИ ПАРИЦИ НА НАРОДА......!ВАЖНОТО Е ---ДА ИМАШ ЗАНАЯТ , КОЙТО ДА ТЕ ХРАНИ!!!/..дори да живееш и на Северния полюс.../
114
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така. Затова всички в герб са неувредени. Даже не знаят коя е столицата на Китай. Но не им пречи да управляват.
113
1
 
16
 
! Отговори
Припев от Симитли преди 6 години
всяка тиква да си зане суджука, суджука още кмета
112
2
 
8
 
! Отговори
Инвитро - Инанало преди 6 години
тоя ембриьон мисли парите не за финикийски знаци а за факайнийски табелки
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ааа Никаква информатика не си завършил , нищо излишно няма във ФМИ..
110
1
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Бе то верно, че сега *** и пульо учат висше, ама да се изцепиш така... Трябва да си талант! Току виж при Борисов 4, се каже същото и за средното образУвание. А при 5 и за основното. И е нормално - т.ъ.па.ка по-лесно ръководи по-големи т.ъ.па.ци от себе си - "В царството на слепите и едноокия е цар". Колко уместни са били поговорите ни...
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
примера е на снимката и айде да не се грижи по тоя начин за децатазащото мизерният живат е този който ги увреждаблагодарение на бюджетите дето ги скалъпява да си пълнят гушите мутрите и мошениците като него-гербавта алчна и безскруполна пасми.на
108
1
 
10
 
! Отговори
до "германеца&q преди 6 години
В БГ под "бюджет " се разбират пари за заплати и парно през зимата. Липсва стратегия за инвестиране в проекти , в града където живея , голямата част от проектите за пътища, интелигентно осветление, градоустройство и въвеждане на каквито и да е новости идват от страна на университета, където ПОСТОЯННО се борят за участие в различни европейски и национални програми.
107
3
 
13
 
! Отговори
ааа преди 6 години
Доста е прав министъра. Преди 10 години завърших Софийски университет, Информатика. Горе долу 30% от курсовете са ми свършили някаква работа. Останалите 70% са си пълна загуба на време и усилия. Проблема е, че в университетите се преподава твърде много теория, а практиката е базирана на неща от преди 20-30 години. И най-странното е, че преподавателите не го осъзнават. Хора на по 50-60-70 години не разбират, че нещата се променят с времето и лекциите които водят са напълно безполезни.
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Материала е лош няма сили за висше образование , всеки гледа лекото и мекото учи икономика началник да стане , началник , като министъра.. А познайте коя най-рейтинговата специланост в СУ - физика и не може да намери студенти в топ-300 по Шанхайската класация , точно до нея университета Щутггард за физика.. И не може да се намерят студенти, защото трудно..
105
1
 
20
 
! Отговори
Елена преди 6 години
ТОЗИ ЕКЗЕМПЛЯР С МАСКА ЗА ХЕЛУИН ЛИ Е?Или само зловещо изглежда?
104
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия висшето образование се уче и то доста сериозно докато е България се купува , така че със сигурнос са увредени тези които имат висше , явно това е имал предвид Финасовия министър
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата няма сили да се бори да финансира висшето най-бедния университет в Германия - Магденбурския има бюджет колко всички български университети.. А ТУДрезден с бюджет колко цялата образователна система на България.А ТУ-Мюнхен има бюджет колко целия сектор сигурност армия и полиция на България
102
1
 
22
 
! Отговори
Доктора преди 6 години
Вярно е , видно от тоя силно увреден като човек финансов министър !За щастие това заболяване се получава само при дълга служба на мафията!
101
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вишистите се увреждат,за това политиците си пращат децата да учат на запад.
100
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САМО ГЕРБ! Средното образование винаги е било приоритет на държавата , трябват бачкатори , не началници завършили Свищака , неграмотни като този министър.. Това не го е измислил а са му го казали от посолството на САЩ
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа,прав е Горанов премиера също е вишист.