Бюджет 2018: По-високи заплати, ама ако ги произведем!

Кабинетът одобри бюджета за следващата година, на ход е парламентът
132
Бюджет 2018: По-високи заплати, ама ако ги произведем!
Владислав Горанов. Снимка: архив, БТА

Заплатите в следващите години може да растат повече, но преди да похарчим тези пари, трябва да ги произведем. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри бюджета на държавата за догодина. Министерският съвет прие и бюджетите на НЗОК и ДОО, които влизат за обсъждане в парламента.

В най-важния финансов закон на държавата е заложен ръст на икономиката от 4%, дефицит 1% и вземане на нов държавен заем в размер на 1 млрд. лв.  

По думите на Горанов растежът дава възможост за по-високи заплати в бюджетния сектор, нещо, което не можехме да си позволим в годините след финансовата криза.

"Над 730 млн. повече разходи за персонал е стъпка, която по моите разбирания е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание да получават повече. Неслучайно Алън Милн в книгата си, когато се опитва да предаде послание на своето дете, казва: "Колкото повече, толкова повече“, но това не са средства на финансовия министър, а на българския данъкоплатец и ние трябва да търсим баланс между всички сектори“, каза Горанов.

Той оцени бюджета като добър и оптимален, отчитащ приоритетите на правителството в образованието, сферата на сигурността, социалната сфера и др.

Горанов коментира, че претенции за повече пари винаги ще има и допусна, че да се прави бюджет в период на икономически растеж е по-трудно, отколкото в период на криза, когато всички знаят, че рестрикции се налагат.

Субсидията за политическите партии за догодина остава същата – 11 лева за подаден глас.

"Не съм сигурен, че ако тя се намали, демокрацията ще укрепне", аргументира се Горанов, но допълни, че от лидерите в Народното събрание зависи дали ще има промяна. Той обаче предупреди, че алтернативните методи за финансиране на партиите означават зависимостта от задкулисието да расте.

По думите му коалиционният партньор – Обединените патриоти, са удовлетворени от финансовата рамка, но само парламентът може да реши как ще изглежда тя окончателно. Все пак финансовият министър не очаква изненади при гласуването в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Да се чете: преди 6 години
Бюджет 2018: По-високи заплати, ама ако не ги окрадем!
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ВИЙ ПОЛИТИЦИТЕ КАКВО ПРОИЗВЕЖДАТЕ ? ДО КОЛКОТО СЕ ВИЖДА ХАЛА НА БЪЛГАРИТЕ ВИЕ ОСВЕН КРАЖБИ ,ЛЪЖИ И КОРУПЦИЯ ДРУГО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТЕ И СЕ ПИТАМ КАК ЩЕ СЕ ОБВЪРЖЕ ХАЛА НА БЪЛГАРИЯ С ВАШАТА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ И РЕДНО ЛИ Е ИЗОБЩО ДА ВИ СЕ ПЛАЩА ?
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луди ли сте, 30 години всеки краде, през 2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето и боклукчарник, малкият и среден бизнес в провинцията няма да издържи, 100% ви го гарантирам, повече от половината вече са готови да се откажат и да се спасяват на някъде :D
105
1
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
ГЕРБ - гадове за единно разграбване на България.Не се спряхте да крадете!!!!
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При днешното ниво на технологии не е проблем да произведеш, но на кой ще го продадеш? Или ще плащаш заплати в натура?
103
1
 
7
 
! Отговори
хост преди 6 години
Да започне с разчистване на държавните служители и след това да помогне на бизнесмените да гледат в правилната посока за доходите.
102
0
 
20
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Нека да позная: Киро Домусчиев се обади на Владко Горанов и му НАРЕДИ идеята с повишението на заплатите да не се състои и всичко приключи в зародиш. Че той нали Владко Горанов живее в един апартамент в затворен комплекс на БМФ приватизатора... Сещате се. Няма как, всеки си има шефове, дори министрите.Сега за сведение: Българите получаваме не само най- ниски заплати бруто в ЕС, но и най- ниско заплащане за единица труд! Има анализи и изследвания за това и това е общоизвестно!!!
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Какъв Со-рос, бе?Твоите колеги така са се навели пред "шорошите", че са цъфнали като майска роза!Срам ме е да ги слушам какво приказват по научните форуми, само и само да се харесат на новите "Големи братя"!
100
0
 
15
 
! Отговори
бай ганьо преди 6 години
Ей бълък щеви свалим от власт крадлювци такива
99
0
 
12
 
! Отговори
селянин преди 6 години
Балъците от село ще произвеждат тикви а гражданите в бюджетните сектори ще взимат парите.
98
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Радев!!! Почвай военния преврат! Аз доброволно си давам и ограничавам гражданските права само и само нещо да се направи вправилна посока. Иначе няма управия с политическата ***!
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тоя парламент каква трева пушите не ви знам.От доста време народа бачка ама някои чешити все го краде.Я СЕ УТОЧНЕТЕ КАКВА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ ТРЯБВА?Все не ви сига.Живота ни окрадохте и пак ви е малко.Няма значение бсп,сдс,герб и ония тиквеници дост мост и другите потурчени лъжлювци
96
1
 
10
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До министърчето Понеже станахте много неграмотниците, да поясня: Новият заем се взема, за да се погаси стар такъв, който е 1.4 млрд. 400 млн ще се погасят от фискалния резерв и като цяло общия вътрешен дълг ще намалее. Заемът, както и всички други представлява едни хартийки, издавани от държавата, които се изкупуват от банките с нашите пари там и след това се препродават на ахмаците като мен и теб. Лихвата, която държавата дава е 3.62%, а на теб банките ти дават за депозита 0.6%.
95
2
 
16
 
! Отговори
Фани преди 6 години
Ние ги пройзвеждаме,вие ги крадете.Смърт на всички гербери за геноцида
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 97:а,не само всеки,на когото работата му е лека работи и след пенсия,а някои и на по две работи.Един отруден човек ,дето от работа едва го държат краката едва ли ще си помисли да върви и на друго място.
93
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 30 години произвеждаме ама други сядат на трапезата! Тъй че духни народе - замръзени.......
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 72 Ами то елита ни е такъв вече - разносвачи на банички, пазачи на мутренски величия, приватизатори, продавачи на чехли, крупиета, и кво ли още не. Само нямаме истински човеци и родолюбци.
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Татко ще ми купи колело ама друг път
90
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ли заеми бе, аман вече тоя джоб на Боце бездънен бре!!! Нали уж икономика, ала-бала, ама май ГОЛЕМИОТ ви ръст е от ЗАЕМИ!!!!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданин 94 Май за полицаите са отнася нали. Тогава в допълнение защо има в МВР пенсионери на заплата и пенсия? Нима г-н Горанов не знае? Нито е честни нито почтеннно заплата от МВР добра плюс пенсия от НОИ пак добра. И ще взимаме още един милиярд.