Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе

Професорът напуска поста си заради скандал с обществени поръчки
Обновена: 30 окт 2017 13:21 | 30 окт 2017 11:25, Веселина Йорданова
262
Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Здравният министър напуска поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА.

Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен. В репортажа е отразено и мнение на премиера Бойко Борисов, изпратено писмено след запитване на bTV дали е запознат с одита. "Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си, именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", гласи отговорът на Борисов.

Досега проф. Петров получи подкрепа от ГЕРБ. Знакови лица от партията заявиха, че ще проверят случая подробно.

"Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

"Здравният министър затяга редиците и запушва доста пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде на този пост. Аз му вярвам", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Все пак той заяви, че фактите около случая ще бъдат проверени и че "свещени крави" в кабинета няма. "Ако има някакви притеснения и нередности, няма как да подкрепим подобно поведение", заяви още Горанов.

Оставката на здравния министър проф. Петров е първа в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за такава куропция един суджук опция и жърти га от килия в килия
205
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктор, генерал, чест, достойнство. Винаги съм се питал какво правят високо образовани и интелигентни хора в обкръжението на Б.Борисов. За простите съм на ясно:"Аз съм *** и вие сте прости и за това се разбираме". Единственото обяснение е алчността на хората, облагите, които носи подлизурството. Не се наядоха и не се накрадоха. Използват всяка възможност да се облагодетелстват. А в болниците е страшно, да не попадаш там. Бездушие, мизерия. Подобре да се лекуваш в къщи пък каквото Господ реши.
204
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя кондом не е дал парсата от далаверите в ВМА на ГЕРБоБо , ли кво?
203
1
 
12
 
! Отговори
Объхтен космонавт преди 6 години
Ееее професоре може ли така!?Но....няма нищо, няма нищо, всичко е наред.
202
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ашколсун бре. Така се държи на името и неопетнената чест. Подава оставка и се покриваТрябва да се учим от челния опит
201
1
 
23
 
! Отговори
Още по-риторично преди 6 години
Така ли ГЕРБ борят корупцията по високите етажи на властта?
200
3
 
33
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Защо хора за кражба на 7 лв отиват в затвора, а за 1.200 000 е оставка?!
199
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха сега след оставката да го пращат в зандана. А ако погледнем в Китай, там такива ги разстрелват. Обзалагам се, че косъм няма да падне от главата му, затова де е Китай де сме ние ..../у батака, у лай...а/.
198
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До extremistИНТЕРЕСУВА МЕ КОГА ЩЕ ПОЧНАТ ДА МЯТАТ ЧУВАЛИ С ПАРИ ВМЕСТО ОСТАВКИпитай на Позитано 20, що питаш тук? Само камуняките могат да крадат и с ГЗ си.
197
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
откакто ББ прави само магистрали има много кръстовища и отбивки - там все ще намери някой за министър
196
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
golqma raota , she se premesti na drug stol :)
195
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте малко!Далаверите, кражбите и корупцията, всеки един ден ни правят живота черен и това, че някой си откраднал стотици хиляди левове хвърля една оставка и до там приключва всичко, какво мен ме грее? Така е много лесно за всеки един управляващ да продължава да краде и лесно с малко водичка да си измие ръцете, и да излез чист от ситуацията. Това не може и не трябва да продължава така.
194
3
 
27
 
! Отговори
Д р Стоманов преди 6 години
Сега е момента да се назначи не военен ,а икономист за Мин.на Здравеопазването.Д а се очистят Пенсионерите от Болниците.,да се увеличат заплатите на младите лекари и направо да се промени системата за оценяване на работата.Стига с тези пътеки.Стига с частни болници с държавни средства.Стига с монопола на GP тата,които никой не може да конкурира.Парите следвали пациента,неправилно е това.Трябв нов механизъм ,много по-пластичен.Много по интелигентен.Т толкова ли няма икономисти в тази държава,.
193
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
та вие от ГЕРБ и Бойко кво друго очаквате ,,,не че и БСП са стока де,,,преврат требва в тази държава и мародерите крадци обесени на площада
192
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджуци в оставка ..всички политици са мародери и компрометирани мафиоти
191
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е хвърлил тази оставка?И Борисов да провери там, откъдето я взел, че току виж има и други хвърлени.
190
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
189
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиди си човека на Лютви Местан.Навремето Плевнелиев го направи шеф на ВМА по предложение на ДПС - тогава Местан му бе шеф. Борисов го направи министър за да се отблагодари на Местан.
188
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше решение зъбните протези за най-възрастните да станат безплатни, но се оказа че в Здравната каса нямало пари и се отложи за.... минало несбъднато време. В съвсем сегашно време се оказва, че този човек намазал зъбките на зет си за сметка на болни и нуждаещи се хора! Безсрамието е огромно! Събираме пари за лечение, за справяне с бедствия, причинени от безхаберие и за какво ли не още. Какво дебелоочие!
187
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде в сърцераздирателното интервю с доктора-крадец не чух да се споменав, че откраднатата сума от 1.2 млн лв ще бъде възстановена в Държавния бюджет.Нещо повече, доколкото разбрах от статията, Министърът на Финансите Владиславчето Горанов великодушно е махнал с ръка.Защото излиза, че Държавният бюджет не е на Българските данъкоплатци, които внасят в него, а лична каса на собственика на ГЕРБ.