Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе

Професорът напуска поста си заради скандал с обществени поръчки
Обновена: 30 окт 2017 13:21 | 30 окт 2017 11:25, Веселина Йорданова
262
Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Здравният министър напуска поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА.

Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен. В репортажа е отразено и мнение на премиера Бойко Борисов, изпратено писмено след запитване на bTV дали е запознат с одита. "Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си, именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", гласи отговорът на Борисов.

Досега проф. Петров получи подкрепа от ГЕРБ. Знакови лица от партията заявиха, че ще проверят случая подробно.

"Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

"Здравният министър затяга редиците и запушва доста пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде на този пост. Аз му вярвам", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Все пак той заяви, че фактите около случая ще бъдат проверени и че "свещени крави" в кабинета няма. "Ако има някакви притеснения и нередности, няма как да подкрепим подобно поведение", заяви още Горанов.

Оставката на здравния министър проф. Петров е първа в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
5
 
! Отговори
До 152 преди 6 години
Колко си ***!!!Не бяхме наясно, че корупцията произлиза от ГЕРБ.Акл не бяха ГЕРБ на власт сега нямаше да има корупция.
145
2
 
14
 
! Отговори
Това си заслужаваме преди 6 години
Е, какво толкова :) Дал 2 милиона поръчки на зет си. Това за герберастката мафия не се брои и за дребно нарушение. Това са професионални мафиоти. До един. Сега ще го махнат и мизерникът ще ходи да харчи откраднатото. В някои държави за такива неща разстрелват на стадиона.. и така трябва. А в Бантустана все още се намират ненормални да гласуват за ГЕРБ?!?!??!
144
2
 
15
 
! Отговори
дрън дрън преди 6 години
скандали,оставки,уволнения, А ПАРИ НЕ връща никой ! Никога !
143
0
 
11
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Докога като хванат някой хвърля оставка и вс е ОК?Сега пак мишки крадат, но като ги хванат ще подадат оставки.
142
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и да не виновен, постъпката е достойна! Не можем да кажем същото и за другите министри.....
141
0
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Аз ако се извиня на Топлофикация и ЕРПто и ВИК -- ще ми простят ли дълговете ?? ХМ ! Ако вляза в магазина и си взема храна без да я платя и морално се извиня ? - ще ми простят ли ?? хахахаха Какви са тези детски морални оставки и извинения -- На СЪД да отива ! и да полежи малко - гадни крадци обраха народа в БГ !!
140
0
 
18
 
! Отговори
Темида преди 6 години
. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство - Класика. Дано спрат небостъргача в софия и дадат по 100лв на калпак да забравим за тая работа. Няма проблем друг в БГ.
139
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя муфлон с бяла престилка сит,и Бойко цял!
138
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То за игри с награди мече или чанта се казва изрично ,че работещи във фирмата организатор и техните семейства не могат да участват в играта, а тук някакъв си буквално раздава мангизи на дъщеря си и любовника и за милиони левове на данъкоплатеца и видите ли няма проблем, ха-ха-ха. И после се жалват ,че България била посочена в Европа като страна No.1 в корупцията. А колкото до прокуратурата, ами това само потвърждава изводите от статистиката на Transparency international, защо предното изречение е напълно вярно - КОРУПЦИЯ НА ВИСШЕ ДЪРЖАВНО НИВО , а прокуратурата е просто слуга на тиквено комуни
137
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В очакване сме на следващото корумпе,което ще ни предложи суджук паша.
136
1
 
23
 
! Отговори
В панделата преди 6 години
Искаме го в затвора. Оставката не е наказанието предвидено в закона за кражби в особено големи размери - 2 милиона лева от данъците ни.
135
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много скандали сътвори този кабинет само за няколко месеца . Само кражби и далавери.
134
0
 
18
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Още една " новина" от страната на боклу.ците.
133
0
 
21
 
! Отговори
Българи, излагаме се преди 6 години
Какъв майтап. Да искаме да сме поне като Румъния. Там този отива директно в затвора, за да засити жаждата за кръв на тълпата. В България и това не се случва.Вече и на децата им е ясно, че ГЕРБ е мафиотска организация, а не партия.
132
4
 
24
 
! Отговори
Шебек преди 6 години
Поредното доказателство, че ГЕРБ са престъпна икономическа групировка, с лидер мутрата от Банкя !!!
131
2
 
17
 
! Отговори
Lightseeker преди 6 години
Не е достатъчно,трябва да му се повдигне и обвинение.Най-голямата с.*** е в МЗ!
130
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
язьк мислех си че това е читав мьж дьщеря му началник на полит кабинет на московхаиде сега гн борисов вижте какви са тези пелети от хасково които ще отопляватдетските градини в смолян колко км са между тях в смолян има 10 подобни фирми защо точно д добрев ще ги отоплява и не се занимаваите с бсп и на тях ще им доидевремето сега си гледаите вашата кьща
129
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се наядоха, майка им ***..
128
5
 
2
 
! Отговори
Някоя преди 6 години
Предложение за министър на здравеопазването да се назначи Богат адвокат по медицинско право.
127
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе+++++Трябва ли да разибрам от заглавието, че Петров и Борисов са някакви герои.Единият такъв голям герой, че дори хвърлил оставка,а пък другият вечен герой направо я приел.Смешни и жалки сте с внушенията си.