Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе

Професорът напуска поста си заради скандал с обществени поръчки
Обновена: 30 окт 2017 13:21 | 30 окт 2017 11:25, Веселина Йорданова
262
Здравният министър Николай Петров хвърли оставка, Борисов я взе
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал оставка, която е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Здравният министър напуска поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА.

Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен. В репортажа е отразено и мнение на премиера Бойко Борисов, изпратено писмено след запитване на bTV дали е запознат с одита. "Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си, именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", гласи отговорът на Борисов.

Досега проф. Петров получи подкрепа от ГЕРБ. Знакови лица от партията заявиха, че ще проверят случая подробно.

"Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна", коментира по-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

"Здравният министър затяга редиците и запушва доста пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде на този пост. Аз му вярвам", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Все пак той заяви, че фактите около случая ще бъдат проверени и че "свещени крави" в кабинета няма. "Ако има някакви притеснения и нередности, няма как да подкрепим подобно поведение", заяви още Горанов.

Оставката на здравния министър проф. Петров е първа в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
1
 
0
 
! Отговори
ВМА преди 6 години
Николай Петров трябваше да бъде разследван още около предишния скандал с Дерма Прим/Астра. Не знам как е възможно договорите които бяха продължили да съществуват и по негова време да не доведат до подвеждането му под съдебна отговорност. Дали над него не е бил разпънат политически чадър? Изключително интересно е че вестниците на Делян Пеевски при сегашния скандал го бранехе!Прочети още на: dnes.bg/bulgaria/2017/10/31/zapochva-proverka-zashto-ne-e-razsledvan-nikolai-petrov.357871#comment-newest
225
0
 
1
 
! Отговори
БиБи преди 6 години
До Съветник: Много бързаш. Толкова много има преди него: бивши министри като Ненчев, Митов, Бъчи, които плачат за СЦЗ. Ами нещастници и некадърници като Лукарски, Ек.Захариева, Московски, Москов, Василева, Дамянова, сума ти ексминистри на МОН, МЗ, МЗХ, лидери и зам.председатели на големи партии? А ти гледаш да го вредиш...
224
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
ББ ще вземе оставката на ген.Петров, защото първо не търпи по-умни от себе си в МС. В ББ-3 умните са 3-4 човека, сега станаха с един по-малко. Второ, генералът не е член на ГЕРБ, а от гражданската листа, така че бързо ще го пусне в разход. Ако беше Делянчо, Цвета, Бъчи и т.н. нямаше да даде и дума да продума за оставка, ама е от "другите"... Пък е и военен, истински генерал, а не от МВР. А ББ такива мрази. Сега ще постави на негово място оная от Дулово - Деси, Цвета, може и Сашко да сложи .
223
0
 
3
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Петров е подал оставка. Но ако има нещо нередно, как ще бъдат наказани фирмите и лицата, които СА СЕ ВЪЗПОЗВАЛИ от Петров? Защо само той да отговаря?
222
5
 
6
 
! Отговори
Съветник преди 6 години
А в затвора кога???
221
13
 
1
 
! Отговори
Бес преди 6 години
И Борисов и Петров, са хора на честа . Това за тъпите червени *** е "terra inkognita".Всичко писано до тук, е дело на 1,2 човека.Явно имат сериозен мотив да клеветят, ругаят , сквернят ГЕРБ и ББ, ЦЦ и други .Мотивът е ясен-тридесетте сребърника на Юда .Да се замислят за края наЮда.
220
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Za bolnite deca lechenie ot 120 000 leva bilo mnogo, a za negovoto zdravo dete million i polovina bilo malko. Chakaite da vidite kakvi prestapnici sa Nenkov i Raikova v sledvashtoto razsledvane
219
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЩЕ ПРЕДИ ДА СТАНЕ МИНИСТЪР ТОЗИ НАГЛЕЦ БОРИСОВ Е БИЛ ЗАПОЗНАТ С ТОВА РАЗСЛЕДВАНЕ ,НО СИ ГО Е ОДОБРИЛ ,ЗАЩОТО ТЕ ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ И ПРЕДПОЧИТАТ ДА СА СИ В СВОИ ВОДИ. И ТОВА ОПРАВДАНИЕ ,ЧЕ БИЛО ВСИЧКО ЗАКОННО Е СЪЩО ЛЪЖА ,ЗАЩОТО ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА Е ДАДЕНА НА ФИРМАТА НА ДЪЩЕРЯТА НА ТОЗИ НАГЛЕЦ БЕЗ ДА Е РЕГИСТРИРАНА ПО БУЛСТАТ ,КОЕТО Е ПО ЗАКОН. НО И ПРОКУРАТУРАТА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ КАТО И БАЦЕ. ТЕ СА ПРОСТО КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА И СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ !
218
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Оставката си е задължителна в този случай и не бива да прави впечатление. По важно е защо са сключени тези договори точно с лицето обвързано с дъщеря му! Така по този начин всеки от нас имайки такива възможности може да облагодетелства семейството си! На мен лично ми разказаха подобен случай с идеи за фиктивен развод в името на парите-обществени средства. Наша българска работа от векове.
217
1
 
12
 
! Отговори
Тиквата преди 6 години
Дай ми 1 мил.и азще си хвърля оставката
216
2
 
15
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Само с оставка ли пак ще се размине поредния крадлив гербер?
215
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо за поръчки в полза на народа се одобрява най-ниската цена, а за поръчки за властта - не?
214
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕТО ТАКИВА "НЕОПЕТНЕНИ" СА ВСИЧКИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ! ТОВА Е БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКО СЕ ОКАЗВА ЗАКОННО ,ЗАЩОТО ЗАКОНИТЕ НИ СЕ СЪЗДАВАТ ОТНОВО ОТ ТЕЗИ "НЕОПЕТНЕНИ"ПОЛИТИЦИ !
213
1
 
8
 
! Отговори
гегу преди 6 години
Преди да се назначи за някой министър се проучва и като се намери гнилата му ябълка се назначава и после го изтипосват. Видите ли, ние не правим компромис.
212
1
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Човека е таферен. Нали е свършил работа? Приел най ниската оферта. Нали това е задължително. За толкова пари , толкова свършена работа. За това всичко построено е некачествено. Заради най ниската оферта.Явно не семе само бедни , а и глупави.
211
1
 
17
 
! Отговори
тиквеник преди 6 години
България стана най-големият производител на тикви в ЕС----------------------------------------------------------------Ами личи си! Щом такива избираме за премиери! И то три пъти. Пита се кой е по-голяма тиква-премиерът или избирателите му!
210
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Реалист------------------------------------А ако тези ортопедични мед.изделия не отговарят на европейските стандарти ? Ако са индийска,китайска или турска ширпотреба! Тогава Петров няма да се размине само с оставка! Обаче този аспект от скандала ще се потули,защото става мегаскандал! И Корнелия дебне изотзад Боко за вот на недоверие! Защото едно е да дадеш на щерка си 1,7 млн за качествени мед.изделия,съвсем друго е с тези пари да се купят ***!
209
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната остава, поредният резил. Гарантирано от ГЕРБ .
208
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистДали ако има обществена поръчка за автомобили на НСО с определени изисквания и технически параметри за тях, биха купили дачия, защото е най-ниската оферта? По-скоро биха я отхвърлили, защото не отговаря на зададените параметри и никой не би гледал дали е най-евтина.
207
16
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Като гледам реакциите тук, всички са готови да "отрежат" веднага главата на Професора, но едва ли някой е помислил, че тази оферта е била с най-ниска цена!Каква ли е била цената на конкурентните оферти?Тогава - кой е ощетен? - май той е поръчал и платил въпросния репортаж!?Важното в случая е, че моралът на управляващите се променя и такива, които са крали, купуват гласове и престъпват по друг начин закона (знаете ги) в близко бъдеще няма да са на такива позиции!