И децата, родени зад граница - с бащини имена

Досега повечето от тях са били записвани само с две имена
1 ное 2017 19:47, Василия Пейчева
10
И децата, родени зад граница - с бащини имена
Снимка: Булфото, архив

Децата, родени в чужбина, вече ще могат да получават и бащино име. Това записаха единодушно депутатите с промените в Закона за гражданската регистрация, предложени от "Обединените патриоти".

Законопроектът бе гласуван на първо и второ четене в Народното събрание.

Причината за промените е, че след 2010 г. е била наложена административна практика, според която се отказва вписване на бащино име в българския акт за раждане, ако такова не е изрично посочено в чуждестранния акт за раждане. Затова досега повечето деца са били записвани само с две имена, защото в повечето държави по света няма бащини имена.

Така по изкуствен начин се отродяват поколения български деца, мотивират се вносителите и изтъкват, че бащиното име е особено ценно, тъй като олицетворява кръвната и социалната връзка с родителя.

Сега с промените се дава възможност на родителите на дете, родено извън страната, да впишат и бащино име в българския акт за раждане и децата да получават имена, съгласно българската именна система.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бг 9
Имаме ама друг път! НАДУВКИ И пОДУВКИ имаме в изобилие които са космически далеко от истинското ни родолюбие! Дръж те си го и се забавлявайте с хуморезки! Много покъртително се отличаваме от всички по Земятя!!!:))))))))
8
1
 
1
 
! Отговори
Бг преди 1 година
До Анонимен

Eдно заглавие наскоро прочетено " От прусаците на Балканите (царство България), станахме простаците на Балканите (сега), поради такива, като теб. Родната (бащината) култура си ти! Отнася се за всеки един от нас. Основният предмет в училище, би трябвало да е "Родолюбие". Имаме такива достойни предци, за който всяка друга нация би ни завидяла, но не се учат достатъчно.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъщеря ми е с немско гражданство,зет ми също,бракът сключен в Германия,тя приема фамилията на зет ми и моментално българското и бащино име изчезва,в Германия са само с 2имена,а в общината служителката на пенсионна възраст тежко въздъхна,няма да признаем бракът в Германия и другият вариант,да се откажела от немското си гражданство,кой ги назначава тези *** тетки в общините!
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С бащини имена но с много по-качествена култура, обноски, морал и знания. Колкото по-далече от родната "култура" толкова по-добре в живота. Колкото по-малко родствена обремененост толкова по-щастливи хора! Колкото по-малко допир до българското тесногръдие и простащина, толкова по-сърдечни и истински честни и приветливи хора!
5
3
 
8
 
! Отговори
Циник преди 1 година
В Германия - можеш да имаш 4-5 първи имена...но не и бащино
Пример:
Иван Петров Георгиев
Иван-Петър Георгиев....което го намирам превзето и глупаво!
Да ми е жив и здрав...пък другото не е фатално!
4
4
 
7
 
! Отговори
Lonely Rider преди 1 година
Моето дете се роди в Испания и още в болницата трябваше да се разправям и да вдигам скандал за да го впишат с бащино и фамилно име както в България. Иначе на хората които не бяха в час им записваха децата по техните си стандарти име на детето за презиме името на майката и за фамилията името на бащата. И горките деца излизаха с някакви абсурдни имена.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъщеря ми е почти на 5, родена в Испания и в болницата още сме я записали с бащиното си име, без проблеми
2
3
 
6
 
! Отговори
Пена от Враца преди 1 година
Кой го знае рода на бащата в БГ, та да му слагат и второ име на детето. И какво, Хансов ли ще е? Само се занимават с глупости в парламента
1
8
 
4
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Сина ми е само с 2!
Не знаехме, че ако и двамата сме с немско гражданство - попадаме под закона за имената на Германия