"Идиоти", "еничари"... Страсти в парламента за Възродителния процес

ДПС предложи да се върнат имената на жертвите
1 ное 2017 16:15, Василия Пейчева
113
"Идиоти", "еничари"... Страсти в парламента за Възродителния процес
Мустафа Карадайъ. Снимка: архив, Булфото

Възродителният процес стана за пореден път ябълката на раздора в парламента и от трибуната прозвучаха определения като "идиоти" и "еничари". Повод за това станаха предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация, с които да се върнат имената на жертвите на Възродителния процес и веднъж завинаги да се заличат насилствено наложените имена.

В крайна сметка "за" промяната гласуваха само депутатите от ДПС и независимият Ангел Исаев и така с 61 гласа "против" и 66 "въздържали се" законопроектът не беше приет.

Вносителите искаха да се заличат в ЕСГРАОН насилствено наложените по време на т.нар. "Възродителен процес“ имена, както и да се въведе изричната забрана подобни данни да се изискват от чиновниците. От ДПС искаха и да бъдат върнати имената на мюсюлманите у нас, починали преди 30 юни 2001 г., чиито имена са били принудително променени и не са били възстановени.

Още по темата

Павел Шопов остро скочи срещу промените и настоя, че този законопроект е внесен, за да се направи ексцесия.

"Този законопроект е внесен за ексцесия, той е от тези, които ДПС от време навреме внася, за да прави опити да пробие. В едни случаи успяваха, когато бяха на власт", каза депутатът от "Атака".

По думите му промените в закона са предназначени за българските партии, за да се види дали няма накъде да се пропукат по тези национални теми и въпроси.

Павел Шопов направи и паралел с "1984" на Джордж Оруел.

"Там периодически прочистваха архиви, променяха дати, факти и обстоятелства и това беше постоянната задача на комисията на истината. Нещо такова се предлага и сега", обясни Шопов.

Отговорът дойде от депутатката от ДПС Велислава Кръстева, която заяви, че Патриотите са срам за патриотизма и парламентаризма.

"Вие сте камък на шията, който ще потопи ГЕРБ. И понеже днес е денят на будителите, ще цитирам Ботев - "Вий, вий сте идиоти", атакува тя.

"Тук една законна партия беше наречена "идиот". Престанете да ревете насреща ми като диваци. Не мразя турците, но вие създавате този език на омразата", намеси се и Станислав Станилов от "Атака".

Павел Шопов пък заяви, че не е обиден и заключи: "Изказването към мен бяха думи на една еничарка!".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък настоя, че с проектозакона ще се възстановят естествените човешки права на хората и даде личен пример.

"Баща ми почина през 1973 г. с рожденото си име. Никой не го е питал дали да му се смени името, а имената му бяха сменени. До 90-та година никой не ме е питал как му е рожденото име, но и до днес ми се задава въпросът как му е било държавното име. Мен, нас, непрекъснато ни връщат в онези грозни времена", каза Карадайъ.

 


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
ЧОЧО преди 1 година
До Анонимен: ЧЕ , КОЙ КАЗВА ЧЕ ЛЕНИН И СТАЛИН СА ПРЕСТЪПНИЦИ ? ТОВА ВИТАЕ САМО В ГЛАВИТЕ НА СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКАТА ПАСМИНА ,ЛИКВИДИРАЛА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г.
ОНЯ ДЕН ЕДИН ОТ ТЕЗИ ЛИКВИДАТОРИ / СОФИЯНСКИ/ ,СЕ ПЛЮНЧЕШЕ ПРЕД ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ЗРИТЕЛИ И ОПРАВДАВАШЕ СДС ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. НО ,ПРИКАЗКИТЕ МУ ЗАПОЧВАХА ВСЕ ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД 1997 Г. А ,ЗА ПРЕДИ ТОВА-КОЙ РАЗБИ ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВНОСТТА? МАЙ СДС БЕШЕ.
98
0
 
0
 
! Отговори
ХРИСТОВ преди 1 година
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ КОМЕНТАР №97 : "ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО-ПОЛУЧАВАШ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА КОСТОВ ".
ТРАЙКАЙТЕ СИ ОЩЕ ,ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ -ДОКАТО ЕДИН ДЕН БОРИСОВ И ВАС ЩЕ ИЗГОНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА.
97
0
 
1
 
! Отговори
ХРИСТОВ преди 1 година
До Анонимен: ДОБРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ,НО НЯМА КОЙ ДА ГО ИЗПЪЛНИ ,ЗАЩОТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ СЕ ИЗПРАЗНИ И ТИЯ ГЛАВОЧИ ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД.
ВПРОЧЕМ ,ТО И СЕГА БОРИСОВ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. НАЛИ ВИЖДАТЕ КАК СИ НАЗНАЧАВА МИНИСТРИ И ДРУГИ НА ВАЖНИ ПОСТОВЕ ОТ СДС ,КОИТО НЯМАТ ПУКНАТ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ. ТОВА АКО НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА -ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. НО , ВСИЧКИ СИ ТРАЯТ ПО ТОЗИ ВЪПРОС. ВСЕ ПАК"ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО-ПОЛУЧ
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички,които се турчеят:

Мидхад паша,управител на Дунавският вилает и велик везир на Портата,публикува обширна статия,във френското списание "Журнал д'Орион",под заглавие,"Турция,минало и бъдеще",в която казва,че "между българите има повече от 1 милион мюсулмани.Те не са дошли от Азия,както се вярва обикновено.Те са потомци на тези българи,обърнати към ислямизма,по време на завладяването и в следващите години.Това са деца нА СЪЩАТА СТРАНА,ОТ СЪЩАТА РАСА,ОТ СЪЩИЯ КОРЕН...."!
95
14
 
18
 
! Отговори
Хилендарският монах преди 1 година
ДПС е най-гну сната, у род лива, българофобска, кагебистко-десарска сбирщина от алчни, зли, отмъстителни кръвосмучещи насекоми, впили се дълбоко в българската плът. След Освобождението кьорав турчин не трябваше да остане по нашите земи. Голяма грешка!! Затова сега размахват кирливи байряци с надеждата отново да разпределят порциите в държавата. Батак помни! Костина помни!! Черното бесило “там близо до град София” помни!! Помни и ти, български роде!!!
94
8
 
11
 
! Отговори
Мучачос преди 1 година
Какви турци са нашите мюсюлмани?Турция е съставена от 80 националности.На мястото на изкланите българи от османлиите,са засевани сирийци,ливанци,араби,кавказки и други националности.Където е имало размирици срещу османската власт,част от бунтовниците са разделени и разселване.Нашите "турци" от Делиормана са руси със сини очи???
93
7
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Искам извинение от турция за 500 години кланета и робство.
92
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже днес е ден на народните будители:Събудете се братя българи!По-добре партиоти-българи във властта,отколкото ДПС и ДОСТ-предатели!
91
8
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Еничарите са били български деца,отвлечени насилствено от родителите си и обучени в Турция да мразят и убиват българи,та дори това да са и техните родители.Няма по извратени садисти от турците.Те и сега се мъчат да ни накарат да забравим историята си,да не помним какви зверства са правили с нашия народ когато сме били под робство.Да не помним Баташкото клане,насилственото потурчване ,и кой ни освободи от тяхното робство.Но ние никога няма да забравим историята си,това да им е ясно!
90
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали имаше закон за давността?Колко години беше-30 ли?Значи ,ако е престъпление смяната на имената им,както те казват,вече по закона за давността не може да се възвръщат турските им имена в гражданските регистри.Иначе трябва да се върнат имената и на насилствено потурчените българи в Родопите.
89
6
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
Всички соро соиди, също са еничари... от ДПС и дост могат да ги наричат колеги, авери и дьонме-аскери...
88
7
 
17
 
! Отговори
Дельо войвода преди 1 година
Тез гьонсурати от ДПС ...поне 80 % от тях са доносници на ДС,барабар с падишаха им - Али баба и 40-те разбойници. Къса памет имат ,ама кво да очакваме от едни "мъжки секретарки" ,не съм го казал аз ,а лидерът им,тоя клоун Карадайъ е кукла на конци,а преди това беше мъжка секретарка...а го е в а .
87
8
 
14
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Пак НЕДОРАЗБРАЛИ.
Или: гузен негонен бяга.
Разберете, че българите НЕ СМЕ ПРОТИВ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА изповядващи исляма.
Ние сме против турските ходжи, мътещи главите им.

Защото и кланетата в Батак са били ръководени от молли и ходжи.
И не се смятайте за НАТУРАЛНИ турци, а си признайте, че сте наследници на НАСИЛА потурчените българи!
86
5
 
14
 
! Отговори
Карадайъ-неграмотен преди 1 година
Господин Карадайъ е един „прекрасен“ нов председател на ДПС – на тази проруска "не етническа" партия. Местан говореше прекрасен български и това някак си не пасваше на поста му. Виж Карадайъ ефенди го говори доста трудно и това е в пълен унисон с "не етническата" му същност...Всъщност представяте ли си колко малък е умствения капацитет на Карадайъ след като му поставха цели 5 заместника.
85
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 1 година
Герб на Доган не му взеха "хидроложкия" хонорар Фирмите на Пеевски /демек Доган/ процъфтяваха и при БСП и при Гербово управление. Ма иначе много загрижени за имената на умрелите. Нема по гадно същество от български "политик". И нема по овчи народ от българския - дай му бира в найлонови шишета и кебапчета от пилешки клюнове и за революции не го търси.
84
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тинев
Колко пъти ще наказвате българските турци заради Перущица, Батак...?
Колко поколения български турци трябва да изкупват чужда вина- Перущица, Батак... вече от столетия тъпчете на едно място. Всеки втори пост във форума е "турците, потурчените ро.ми, пома.ците, ***, фесовете...". После твърдите, че ДПС създавали разделение в обществото.
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питащ

Станалото в историята не е повод за насилствени действия.Историята е съвкупност от факти и причинно-следствените връзки между тях. Каквото и да се направи сега, не може да върне жертвите от Батак.

Става въпрос за държава, която претендира, че е базирана на законност. Какво стана с принципа да не правиш на другите това, което не искаш те да направят на теб?

Ама като гледам тук много от мненията са на практика нацистки.
82
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко са го закършили в ДПС - то, щом опряха до умрелите, за да стягат редиците на живите. А пък Местанчо направо изби рибата с тъпотията си. Избирателите им по места не смеят да си кажат какво мислят, че в тях са и ножа и хляба, но ако си кажат истината, няма да им хареса! И гласуват с краката си! Не са на дневен ред нито имената, нито изучаването на турски, нито религията, а хлябът! Ако имат зъби в устата си, за да го дъвчат!
81
10
 
16
 
! Отговори
Питащ преди 1 година
До Българин

Не Ви отърва цялостната историята нещо, а?
Защо акцентирате само върху последните 30 години?
Напомнянето за турските кла*нета на българи нещо много ви вреди май?

П.П.

И не ми излизай с псевдонима "българин".

П.П.

А иначе, обикновените хора / българи и турци / наистина не живееха във вражда.
Враждата бе породена от ТУРСКИТЕ ходжи, които промиваха и промиват главите на българските граждани с турско самосъзнание!
80
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България турци няма. Бсп, дпс, герб, патриоти - всички са национални предатели. Решението е президентска република с извънредни права на президента, за да се изчисти цялата мръсотия - депутати, бизнесмени, неправителствени организации, и т.н., и да се наложи нов морал. След това да се върне демокрацията в една изчистена държава.