Искри в кабинета заради бюджета: За заплати или самолети?

Вицето Симеонов: Чувствам се "неразположен" да подкрепя перото за отбрана
Обновена: 1 ное 2017 18:30 | 1 ное 2017 18:21, Вера К. Александрова
45
Искри в кабинета заради бюджета: За заплати или самолети?
Снимка: архив "Булфото"

Търкания между министри заради бюджета за догодина е имало на последното заседание на правителството. Това става ясно от стенограмата от дебатите, предшествали приемането на финансовата рамка на държавата за 2018 година.

Искрите са най-вече между министрите на Патриотите – вицето Валери Симеонов и военният министър Красимир Каракачанов.

След като финансист №1 Владислав Горанов представя бюджета за догодина Симеонов взима думата и обявява, че се чувства "неразположен" да подкрепи парите за отбрана.

Със същия мотив в началото на миналата седмица част от военните билоти в авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да се качат на самолетите. Малко след това Симеонов нарече това държавна измяна, но Каракачанов бе категоричен, че няма такава.

Още по темата

"Наясно съм с изискванията като членове на НАТО, че трябва да развиваме и авиация, но мисля, че можем да си позволим това да започне в един малко по-късен етап, още повече, че в момента, както виждаме, и да вземем нови самолети, няма кой да ги кара. Така че, към настоящия момент специално аз лично, господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо", казва Симеонов.

Малко по-късно добавя: "Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи".

Преди това вицепремиерът изброява секторите, в които има липса на средства като например заплатите на социалните работници. Той пита и защо вместо новите изтребители не се финансира идеята му за допълнителни помощи за трето дете. И се интересува защо не се заделят средства за по-съществено увеличение на пенсиите и заплатите, което е заложено в програмата на Патриотите.

Военният министър Красимир Каракачанов взима думата, за да го репликира.

"Уважаеми господин премиер, разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в Програмата за управление", каза той.

Каракачанов допълва, че проектът за модернизацията е бавен много и че средствата за него са гласувани още с бюджета за миналата година.

"Ако ние сега спрем тези проекти за модернизация, означава, че следващите пет-шест години няма да извършим нищо в тази посока", казва още военният министър и допълва, че ЕС и НАТО имат изисквания към нас, а и състоянието на въоръжените сили е такова, че не може да се отлага. 

По време на заседанието шефът на БАН Юлиян Ревалски иска друг подход при финансирането на учените, не само на базата на европроекти. Просветният министър Кирил Вълчев отвръща, че се влагат много пари в наука, но проблемът е в това, че не може да се обясни пред обществото възвращаемостта на вложените средства.

Премиерът Бойко Борисов също взима думата, за да успокои страстите. Той напомня, че се дават 120 милиона повече за наука и научни изследвания и призовава да не се създава напрежение. "Седнете, говорете и намерете начин", казва той.

Министър-председателят казва, че във всяка сфера доходите се вдигат с 5%, 10%.

"Разбира се, тук и Валери е прав за сферата на отбраната и аз съм убеден и знам, че министър Каракачанов работи по темата. Нашите военни, като отиват в НАТО, не отиват само да им мине командировката, а трябва да говорят за реални учения или реално какво би трябвало и как най-ефективно да заложим пари там, където ще са най-нужни", казва още Борисов.

Той обяснява и защо има повече пари в бюджета за догодина.

"Изведнъж се оказва, че усещането е все едно сме в очакване на голямото харчене – и още, и още, и още, и още! Да, но ние за първи път тази година нямахме да плащаме за "Белене", нямаше да плащаме за американските централи, нямаше за "КТБ" да се плаща. Нашите политически опоненти бързо забравиха, че ние две години събирахме и давахме огромни пари – 6 милиарда 700 милиона! "


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 1 година
До Анонимен 22 Идеята ти е добра, но защо без турска закрила?Та ние сме по скъпи на турците отколкото на руснаците.Я се обърни към историята.
39
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Самолети не са нужни 28 Прав си...Руснаците са ни братя , а турците са братовчеди.Няма кой да ни напада.И едните и другите са ни е..ли и ни "уважават."
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да да исчакаите една две години докато братята американци боядисат старите F-16 трето качество и ви ги продадът като чисто нови,защото виждат че няма да се класорат за нови и ефтени самолети до една две години.
37
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
"Изведнъж се оказва, че усещането е все едно сме в очакване на голямото харчене – и още, и още, и още, и още! Да, но ние за първи път тази година нямахме да плащаме за "Белене", нямаше да плащаме за американските централи, нямаше за "КТБ" да се плаща. Нашите политически опоненти бързо забравиха, че ние две години събирахме и давахме огромни пари – 6 милиарда 700 милиона! "
Много интересно откровение,запомнете го,едва ли ще го чуете пак.
36
0
 
14
 
! Отговори
Насо преди 1 година
Които унищожиха армията и уредиха безплатни бази, те да купят, милиарди са присвоили
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патридиотите направиха "Великата китайска стена" - ни пиле, ни самолет може да прехвръкне. Само с "Велика китайска стълба" може.
34
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Ееех, ако имаше далавера в децата, в пенсиите, в заплатите...- пък то - нищо, зеро, нада - както казваше един друг политически дерибей. И за това - самолети, ако трябва и космически кораби ще се купят.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накоро гледах нещо по дискавъри или подобан програма. Та отидоха е една военна база в Англия и си купиха бронетранспортьор за смешни пари /около 20 000 лири/. Имаше наредени стотици машини за продажба. Без въоръжение, но с всички други чаркаляци. Да попитам нашите другари, защо не оборудвате армията ни с подобни употребявани машини? Можем да купим стотици и пак ще остане бюджет за самолети!
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим какво ще се вземе --БТР Гардиани Кораби или Грипени пари се появиха и лека полека ще има за вси4ки главното е бсп да не се домъкне 4е нищо няма да остане
31
4
 
13
 
! Отговори
ТОЗИ КАРАКАЧАНОВ преди 1 година
НЕ БЕШЕ ЛИ АГЕНТ НА ДС??
Вербуван на 11.05.1989 година в хотел "РОДИНА" с агентурно име "ДОНЧО" с последващо превъплъщение и ново име агент "ИВАН".
Вербоващият офицер на това леке е л-т Новев.
МАЛКО ЛИ НИ БЕШЕ ДВА МАНДАТА ДА НИ УПРАВЛЯВА ЕДИН АГЕНТ НА ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДС /агент ГОЦЕ/ , АМИ СЕГА ШЕСТАЦИТЕ НА МИТЬО ГЕСТАПОТО ДА НИ ПРЕДЛАГАТ НОВ ТЕХЕН ВЪЗПИТАНИК /агент Иван/
АЙДЕ БЕЗ ВАС "ПАТРИОТИ" ОТ ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ!!
30
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов не ми е любимец но като цяло е прав пък и не се справя лошо като примиер се тази колко минуси ще нацвъкат кутев4етата на изборите пак ще ядът шутове
29
0
 
3
 
! Отговори
мехлемски преди 1 година
ФОСТАВКАТА на акордеониста от оня ден е поредния гърч в МЗ.
Това е стената на плача. Ако това не се оправи най-напред, всичко останало е безсмислено.
Лично съм говорил съм с немски колеги, които са ми благодарили за всички лекари, за чието образование сме плащали ние, но отиват да бачкат са тях.
28
4
 
22
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 1 година
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
27
0
 
5
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
Конкуренцията си има Прасчо, какъвто такъв, ама само Прасчо. Имат си също картончета в Държавната Фуражна Ясла. Ние обаче си имаме направоооо големаа Свинка, с по-мазен картон от техния, с достъп/ макар и временен за съжаление/ до всичката ярмата в самата ясла!!!!!!!! И по това отново ги бием. Всяка прилика с лица, партии,събития, животни, ферми и т.н. е плод на Вашите фантазии.
26
1
 
2
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
Конкуренцията си има Прасчо, какъвто такъв, ама само Прасчо. Имат си също картончета в Държавната Фуражна Ясла. Ние обаче си имаме направоооо големаа ***, с по-мазен картон от техния, с достъп/ макар и временен за съжаление/ до всичката ярмата в самата ясла!!!!!!!! И по това отново ги бием. Всяка прилика с лица, партии,събития, животни, ферми и т.н. е плод на Вашите фантазии.
25
1
 
19
 
! Отговори
лесен избор преди 1 година
За заплати няма комисионни,а за играчки-има!
24
2
 
10
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Настрадин ходжа учил магарето си да живее, без да яде...
Таман го научил...и то зело, че умрело!
По примера на севернокорейските ни другари... "ще се храним с гледката на 3 морално остарели самолета в небето на България"
23
0
 
19
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Първанов и Стани-щеф, и Борисов:
Първанов: - Дайте да дарим на братята македонци ЕДИН ТАНК
Стани-шеф: - аз предлагам да са ДВА!
Борисов: - бе дайте , да им дарим и ТРИТЕ!
Подобен е пазарлъка, и със самолетите - трета рециклирана употреба.....
Въртят Ени пари...
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само един разумен вариант - исландският!

Разпускаме армията и като страна член на НАТО внасяме определена сума годишно и получаваме военна закрила от алианса. В него има достатъчно страни, които имат армии и техника като слънце.
С едно уточнение - без турска закрила!

А на нас няма да ни се налага да издържаме армия ,която за нищо не става и с генерали, които се чудят само как да крадат и уреждат роднини и близки!
21
1
 
19
 
! Отговори
Надето преди 1 година
Вместо атентаторите да убиват невинни хора,нека да дойдат и да ни отърват от тези х.лебарки.