Кой ще е новият здравен министър? Борисов мълчи!

Знае се само, че временно министерството поема Мирослав Ненков
1 ное 2017 09:10, Петя Славова
21
Кой ще е новият здравен министър? Борисов мълчи!
Снимка: архив, Булфото

Кой ще е новият здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов, е загадка дори за повечето лидери в ГЕРБ.

48 часа след подадената оставка от проф. Николай Петров се знае единствено,че здравното министерство временно ще бъде поето от зам.-министър Мирослав Ненков. Опитът му е като служебен министър в правителството на Георги Близнашки.

Още по темата

Слухове в здравните кръгове твърдяха, че анестезиологът има най-големи шансове да влезе в министерския кабинет.

“Аз лично опразвам своя кабинет, тъй като не знам кой ще е министър и дали ще работя с него”, коментира откровено д-р Ненков пред “24 часа” снощи, след като почти през целия ден бе ангажиран със служебните дела в министерството.

Заместникът на проф. Николай Петров не е получавал покана за министерски пост. В понеделник правителствени източници регистрираха сериозна активност на различни лобита за това кой ще поеме контрола във Военномедицинска академия и почти никакъв интерес към поста здравен министър. Временен шеф на ВМА е проф. Венцислав Мутафчийски, който изпълнява длъжността от момента, в който Петров стана министър.

Военният министър Красимир Каракачанов, който ще обяви конкурса във ВМА, очаква поне 3-ма кандидати за началник на една от най-добрите български болници.

Конкурсът се обявява, за да няма спекулации или обвинения за лични предпочитания, обясни вицепремиерът вчера на демонстрации на Военна полиция в Нови Искър. “Проф. Петров е един изключително достоен колега, човек с качества и като лекар, и като човек”, каза още Каракачанов.

Източник от парламента сподели, че премиерът Борисов все пак е отправил покана към конкретен човек за здравен министър, но не е получил съгласието му да поеме най-проветривия пост във всяко правителство.

“Най-добре е да се поеме човек от екипа на МЗ или от парламентарната комисия по здравеопазване, за да има приемственост, а не да се започва отначало”. Това заяви шефът на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

“Скроена работа” - така той коментира пред Нова тв обвиненията към проф. Петров. Според него министърът най-вероятно е засегнал интереси най-малкото заради огромния бюджет в здравната сфера.

“Подготвяха се промени в договорното начало, в търговете за лекарства, правила за контрол на качеството на медицинската дейност, каквито още няма в България”, изреди Начев.

Министър Петров беше поел една инициатива да има обща информация за всички държавни болници, да подготви проект за закупуване на апаратури, за медикаментите. Явно това не се хареса на някого, заяви и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Надявам се да има последователност Ние като директори на болници се надявахме до края на годината да има яснота на какво ниво да бъде заплащането на лекарите и медицинските сестри, какви лекарства ще бъдат включени в позитивния лекарствен списък, за да знаем как ще може да продължим следващата година”, коментитой проф. Балтов пред БНТ.

От Софийската военноапелативна прокуратура пък обявиха, че проверяват отказа да се образува дело по одитния доклад на ВМА, излязъл при служебния военен министър и настоящ президентски секретар Стоян Янев.

Докладът постъпил във Военноокръжна прокуратура на 29 март 2017 г. Отнася се за периода 1.01.2014 - 31.01.2017 г. Контролът от МО е извънпланов с цел “да се даде увереност на ръководството на Военна болница по отношение на законосъобразността, управлението и контрола на бюджетните и други средства”. В него имало констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за значителни икономии, направени от шефовете на ВМА, казаха от прокуратурата вчера.

Но в постъпилия при тях доклад липсвали констатации за спечелени от свързани лица поръчки. Чрез програмата за случайно разпределение на делата за наблюдаващ прокурор бил определен майор Адалберт Живков Кръстев. Наредил на военен следовател да направи проверка по доклада.

Той я приключил с мнение, че няма данни за престъпление, и препоръчал да не се образува дело. Затова на 7 юни майор Живков написал постановление, с което отказал да образува наказателно производство.

На 8 юни то било изпратено на министъра на отбраната и на шефа на ВМА. Постановлението не било обжалвано пред по-горната инстанция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 6 години
До русенецБъркаш понятията лекар, мениджър, човек. Познаваш ли го лично, за да твърдиш това? Може да спасява живот и това го прави лекар, но какви са точно мотивите му като човек - не можеш да кажеш. Защото като мениджър е безскрупулен, дребнав и алчен. Стигна дотам, че да следи по камерите кой си тръгва 5 минути преди края на работното време. Такава система добър микроклимат ли има според тебе? А бонусите - за някои по 4 хиляди, говоря за немедицински състав, а за други - по 40 лв. А де?
17
1
 
1
 
! Отговори
Здравен работник преди 6 години
Генерал Петров е достоен министър и пое най- правелният път.Горе главата! Той ще продължи.Тази клевета ще премине и ще разберем подлия извършител.Нека д-р Георги Тодоров да си ходи- груб и невъзпитан с такива надежди да углави Русенската Болница ,подкрепен от Нунев и Кирил Панайотов.Това не бива да се случва .Директор на НЗОК Русе -пиян и аругантен.До кога? Нунев и директора на Здравна каса РУСЕ СА НЕЧЕСТНИ И НЕДОСТОЙНИ ХОРА.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Голямото име на д-р Николай Петров трудно ще се заеме поста от достоен и честен министър.Какво му остава на Цветанов - да предложи някой верен и защитаващ частните болници.Не го ли е срам.Никога вече няма да гласувам за ГЕРб.Предадоха ни.Този министър е най-доброто за Здравната реформа,зо спогодиха този номер.Пак от Русе ли излезе това.Д-р Георги Тодоров ,Нунев и д-р Панайотов -това ли са "Честните и неподкупни хора "Ще бягат младите лекари и сестри именно заради такива несправедливости.
15
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не може така лесно да си тръгне този Голям човек, лекар и мениджър.Генерал Петров е достоен и честен.Ако Бойко и свитата му позволят това.-ГЕРБ трябва да си ходи.Скалъпена история ,клевети и неверни факти ,кой го направи Частните болници ,д-р Георги Тодоров и тези които крадат.Д-р Георги Тодоров не се ползва с добро име ,слугува на Частна болница Медика Русе.Не веднъж е показал апетита си към УМБАЛ Русе АД,но никой не го иска.Кой го допусна да говори такива лъжи ?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не вземе да покани Пери Москов! Тогава я оплескахме!
13
1
 
4
 
! Отговори
свой преди 6 години
Не му върви с докторите на Боко!Крадец крадецу вЕрва ли?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама Герб се оказаха по алчни и ненаситни от прародителката си БКП. Няма да си простя ,че гласувах за тях ! Пеевски невинен,Цацаров не дават прах да падне върху негово преосвещенство ,баце Бойко всичките му приятели като се почне от Пеевски,Домусчиев ,Златев все бели и чисти и невинни като млади булки а народа- лош материал, непроизводителен, учените некадърни ,младите и умните дето напускат България и остават хубавата ни родина да се опростачи съвсем са невидими ,за тях дори не се говори....
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко умни и млади хора избягаха от България, защото тук нямат бъдеще от такива алчни и ненаситни началници. Герб наистина много се изложиха и продължават да го хвалят и да го издигат в небесата този нагъл и алчен шеф ! Нали България е на този хал точно заради покровителството на такива алчни акули ? Хайде натирете всички млади и умни деца ,щото ние ще си дондуркаме тука само тия всеядни ***....Толкова съжалявам ,че гласувах за наглеца Борисов !
10
0
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
Ако Бойко позволи това -Редно е той да си ходи.Цветан Цветанов и Бойко са виновни за всичко .Подведоха българина да гласува.,но днес ако има избори.....На кого пречи Генерала?...На Кого ?На Цветанов и приближените му от град Бяла.До кога- Директор на НЗОК Русе пиян ...До кога ?Трета кандитатура, това е срам.
9
1
 
1
 
! Отговори
русенец преди 6 години
Кой го поръча това ?Всички видяхме д-р Тодоров, и знаем кой се крие зад него !Господ дано този път накаже поръчителите ..Генерал Петров е име и ще остане ,добър лекар ,мениджър и човек.Ще дойде още по- нахъсан и точен човек !Справедливост има!
8
1
 
5
 
! Отговори
Никога преди 6 години
В България не е царил такъв управлнчески хаос.Никога не сме имали по- безумни и продажни управляващи. Обърнаха държавата с главата надолу и където и да пипнеш,все гнило..... На някои обаче им харесва да живеят в демократичното блато.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След д-р Петров трудно ще го открие.
6
2
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
В краен случай Куни-Пръми...
5
1
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Карайте без министър ,като гледам недоволни няма.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой ще е новият здравен министър? Борисов мълчи!"Борисов, както винаги, мълчи за важните неща като ...
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1944 г. та до днес БКП-БСП се занимава само с интриги и доноси . Тази партия унищожи всичко хубаво в България .
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ще намери някой по пътищата. Нали по отбивките ги събираше.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завръщането на Д-р Менгеле Москов 2