Охрана във всяка болница - БСП настоява, но ГЕРБ не иска

Много пари щяло да струва да се пази всеки пациент и лекар
19
Охрана във всяка болница - БСП настоява, но ГЕРБ не иска
Снимка: Булфото, архив

Депутатите не приеха да има охрана на пациентите и персонала във всяка болница, както предлагат от БСП с промени в Закона за лечебните заведения.

Предложенията на социалистите, внесени от Георги Йорданов и група народни представители, бяха отхвърлени на първо четене със 72 гласа "за", 44 "против“ и 56 "въздържал се“. Всички гласове срещу законопроекта дойдоха от ГЕРБ, както и повече от половината "въздържал се“.

Още по темата

От червената партия настояха, че предлагат мярка срещу зачестилите нападения над медици в страната, защото имало болнични ръководства, които поради липса на пари или безхаберие не осигуряват ефективна защита. От ГЕРБ обаче определиха предложенията като популистки.

"Вие представяте ли си във всеки кабинет да има осигурена охрана?! Финансовата обосновка на този законопроект е изключително несериозна и не във всяко лечебно заведение има еднакъв процент на опасност“, заяви председателят на здравната комисия Даниела Дариткова, като допълни, че той не обхваща системата на Спешната помощ. Според нея законът е "добро намерение, облечено в изключително лоша правна форма“.

Вносителят Георги Йоданов обаче настоя, че има редица съвременни средства за охрана и не става дума за физическа охрана навсякъде.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че докато не се засили връзката родител – дете агресията ще продължава да я има. По данни на психиатри наркозависимостта води до психически разстройства, а те – до агресия, разясни той и допълни, че за справяне с проблема е необходим комплексен подход.

Докато чакаме този комплексен подход да седим и да гледаме хората как ги бият ли, попита Драгомир Стойнев от БСП. Той обвини управляващите, че са натрупали дългове от над 400 млн. в здравеопазването, а медицинските работници напускат страната.

Според становище на МВР по законопроекта охрана и сега има в здравните заведения, като в повечето случаи тя е непрофесионална. От вътрешното министерство обаче са категорични, че не разполагат с физически и финансов ресурс да я осигурят. В тази връзка социалистите обвиниха Цветанов, че като бивш вътрешен министър пази именно МВР.

"Конгресът на БСП мина, да се концентрираме върху реалните неща, които трябва да правим. Вие закрихте СОД в МВР, много лечебни заведения бяха свързани точно с тази охранителна дейност“, репликира Цветанов към опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
32
 
! Отговори
Отврат преди 6 години
Пак са нападнали хирург и е със счупен крак /медии/. Ще настъпи моментът скоро когато медиците ще подадат иск срещу правителството за поддържан терор срещу тях в Хага
14
0
 
34
 
! Отговори
Лоша работа преди 6 години
До Рекс - ти избягало умно куче ли си? Или корав червен бетон? Май ще да е второто, що не ходиш да пазиш болниците като доброволец? За без пари естествено. Това само червените експерти могат да го измислят, дайде да дадем-ще назначим нови 500 хил. полицаи да пазят всички болници, всеки лекар, пациент. Ще направим бюджета на МВР 2.5 направо 3 млрд. и всичко е ОК. Е вярно и в Пирогов имаше 4 милиц. люпещи семки докато сестрата са я били, ама какво от това. Важното е нар. пара да върви.
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
12
3
 
40
 
! Отговори
ЦИГАНИН преди 6 години
МЕН БАЙ *** МЕ ПАЗИ ! В ТИКВЕНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО *** ! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много бой да ядат и медиците и милиционерите.
10
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено новите охранители ще бъдат подготвени ,При пожар да блокират изходите, и ще натъпчат хората в асансьорите.
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се сложат паник бутони и ако има нещо нередно лекарят да ги активира и да се появи охраннителя, който да махне пациента.
8
2
 
35
 
! Отговори
FRANCUZOIKA преди 6 години
DAI BOJE POVE4E OHRANA PROSTO NEZNAM
7
6
 
43
 
! Отговори
Рекс преди 6 години
Какви пари ще струва? Този полицай който ще отделят да стои в болницата и сега е на заплата. Просто на гербаджиите не им пука какво става с лекарските екипи.
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всеки българин по един охранител.
5
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат право ,лекарите не достигат а персонал за охрана има, така че не е проблем да се махне някой лекар и на негово място да има охранител. Съобразено е с пазара на труда.И се решава проблема с напусналите лекари по чужбина.
4
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е за тях да има охрана, да ги возат коли, да си увеличават заплатите и са в непрекъсната почивка. На тях хората им трябват един път на четири години, щом минат изборите вече не ги вълнува народа. Господ вижда, да не забравят.
3
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастията не иска, защото електората им от шведи, къде ще се разтоварват, като изпият по 5-6 ракии? Разбира се в болниците, да набият я доктор, я санитар, я някоя заблудена сестра, която ще иска да помогне.
2
9
 
38
 
! Отговори
Соц мечта преди 6 години
На всяка мед сестра по един здрав прав и корав милиционер.
1
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВКАРАЙТЕ СОЦИАЛИСТИТЕ В ЗАТВОРА И НЯМА ДА СЕ НАЛАГА.