Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!

"Трябва да помним завета на будителите и да продължим делото им"
Обновена: 1 ное 2017 20:11 | 1 ное 2017 20:05,
140
Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!
Снимка: архив, Булфото

Трябва да се върнем отново към идеята, че това е празник, който се обръща преди всичко към младите, които да научат урока на историята. Това каза Росен Плевнелиев – президент на Република България 2012-2017 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители, предаде "Фокус".

"Към младите, които да се поучат от великото дело на националните будители и революционерите. Към младите и към всички, които да отдадат заслужена признателност и почит към тези, които помогнаха българският народ да се издигне духовно, да възстанови своята държавност и да гледа със самочувствие и гордост напред", заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, най-важното е да помним историята и завета на будителите, революционерите и да продължим тяхното дело.

"Нагледахме се на криворазбран национализъм, на популизъм, на хора, които се кълнат в Левски и Ботев, но правят точно обратното на техния завет", коментира Плевнелиев.

По думите му, затова трябва да се даде на младите истината за миналото, да им се помогне да гледат напред, стъпили здраво на корените на нашата история.

"Защото Левски ни казваше, че трябва да бъдем равни на европейските народи, това още не е постигнато. Левски ни казваше, че трябва да изградим чиста и свята република, не сме я постигнали, а това зависи от всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас да постигнем завета", каза още Росен Плевнелиев и допълни, че за него е много важно да направим разлика между патриотизма и национализма.

"Защото днес като че ли национализмът стана отново модерен. Той шества по улиците в България и в Европа, но нека никога не забравяме, че криворазбраният национализъм, който се базира на това да се набляга на различията, който ни казва, че чужденците не са добре дошли, който се базира на използване на езика на омразата срещу някои групи от населението в нашата държава, няма да ни доведе до нищо добро", заяви Плевнелиев.

"Аз искам да се върнат младите и всички ние към този чист идеалистичен патриотизъм на нашите деди, които искаха чиста и свята република за България, правила за всички и институции, които да гледат с лице към хората и да им служат. Които казваха, че всякой роб, щом стъпи на родна земя, свободен става. Които направиха най-модерната за времето Конституция. Които издигнаха българската икономика и предприемачество на много високи нива. Които пазеха завета на Неофит Рилски, на Левски, св. Йоан Рилски, на братя Миладинови, Христо Ботев, Георги Стойков Раковски – една плеяда гиганти на българската духовност и революционно движение и развиваха техния завет", коментира още той.

Плевнелиев уточни, че по същия начин иска да види в България социално отговорни действия и икономика, а не олигархични кръгове.

"Институции, които работят с електронно правителство, с пълна прозрачност, в интерес на хората, а не всеки ден от скандал до скандал за това, че институциите по-скоро може би служат на силните на деня, отколкото на народа. Тази чиста и свята република трябва да я постигнем и зависи от всеки един от нас", коментира още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Кадето е минал комунизам ТРЕВА НЕ НИКНЕ способни са да изкатат и най честния човек *** но да напомня на *** и троловете че Плевненлиев влезна в политиката богат а комунистическите мижетурки от гладни мишки се превръщат в олигарси.
90
1
 
4
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Не, аз не съм комунист, но за радост живея много отдавна далеч от такива задръстени и слепи хорица, които смятат това мек.отело за "велик". Затова сте най бедните и най изостанали, защото като тръгнеш да наричаш някой велик, имайки предвид в каква мизерна ситуация се намира страната, и че това робско мислене ни докара до там, човек си дава сметка за много неща. Продължавай да ги наричаш велики, да гласуваш за тях, и да им се кланяш, докато продават страната ти на безценица. Пълен г.лупак си.
89
0
 
4
 
! Отговори
Срам преди 6 години
Най жалкото подобие на нищо се и****...
88
4
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 77 Това е твое лично мнение , което далеч не съвпада с мнението на истинските българи. Иначе русофилите си ви знаем...
87
7
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Най- добрия президент е Росен. Човек с визия и авропейско мислене.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разлика от земята до небето между бившия Президент и настоящия . Толуппа вчера каза че нашите възрожденски будители не били по европейски образец . Тъпанаррр
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е забравил че вече не е президент !
84
5
 
7
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Имаше 5 г да го слушаме и да на от за нещо. Отиде си по безславно и от жж, защото е по голям предател и от него
83
8
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Ти си най-големия глуупав комунист.Руското робство свърши, но ти още имаш водка вместо кръв във вените си.Плевналиев е Великия Преьидент на България.
82
4
 
8
 
! Отговори
До 87 преди 6 години
Ной големият президент казваш!Сазлужавате си цялата мизерия която имате, защото простотията ви няма край. И не ми почвай с това че съм комунист. Не съм. Просто виждам, как ви прододоха и ви обърнаха в жалка колония. Полигон на молове с второ качество стоки, и гета. Третират ви като второ качество хора в Европа, и този "големият президент" не е нищо повече от един *** и лакей, работейки за чужди интереси. Бивш заклет комунист. Да ви е честито последното място в ЕС. Гл.упаци
81
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият Президент на България !Румен е обикновен Фатмегюл Подложников Радефф
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** разбира се, ако развяваха американски знамена щяха да са number one, борци за свобода и демокрация :))
79
6
 
9
 
! Отговори
патиот преди 6 години
Прав е г-н Плевнелиев. Уж националисти а пък руски знамена развяват като прани ***..Може ли да целуваш знамето на окупатори и мародери?
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех ако беше Плевенлиев във властта преди 45та, нямаше да бъдат разграбени така мандрите. А сега, цял един народ вечно ще носи спомена за обраните от партизаните мандри! Минута мълчание за мандрите!
77
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това е вярно, но е важно кой го казва.... а на този просто не му пасва да говори така, при положение, че точно той е един от най-големите родоотстъпници.
76
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След всяка публична поява на президента Плевнелиев поне десет руски *** се преселват в по-добрия свят. Дерзай Росене, продължавай в същия дух!
75
9
 
3
 
! Отговори
Дол Флундгрен преди 6 години
После казвайте ,че не бил обединител на нацията
74
5
 
10
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
"Нагледахме се на криворазбран национализъм, на популизъм, на хора, които се кълнат в Левски и Ботев, но правят точно обратното на техния завет", коментира Плевнелиев"За себе си говори
73
2
 
8
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Тоя пък къде видя национализъм? ***.Прав е колегата - на слагачество се нагледахме. Политическо слагателство. От безделниците политици.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не по-точното е нагледахме се на слагачество. Едните са под.логи на американците, а другите на руснаците. Никой не мисли за собствената си държава, народа си и интереса му. Това е истината. Няма леви и десни. Всички гледат едно - да си уредят собственото положение и да се натъпчат с парички.