Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!

"Трябва да помним завета на будителите и да продължим делото им"
Обновена: 1 ное 2017 20:11 | 1 ное 2017 20:05,
140
Плевнелиев: Нагледахме се на криворазбран национализъм!
Снимка: архив, Булфото

Трябва да се върнем отново към идеята, че това е празник, който се обръща преди всичко към младите, които да научат урока на историята. Това каза Росен Плевнелиев – президент на Република България 2012-2017 г. по повод 1 ноември – Ден на народните будители, предаде "Фокус".

"Към младите, които да се поучат от великото дело на националните будители и революционерите. Към младите и към всички, които да отдадат заслужена признателност и почит към тези, които помогнаха българският народ да се издигне духовно, да възстанови своята държавност и да гледа със самочувствие и гордост напред", заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, най-важното е да помним историята и завета на будителите, революционерите и да продължим тяхното дело.

"Нагледахме се на криворазбран национализъм, на популизъм, на хора, които се кълнат в Левски и Ботев, но правят точно обратното на техния завет", коментира Плевнелиев.

По думите му, затова трябва да се даде на младите истината за миналото, да им се помогне да гледат напред, стъпили здраво на корените на нашата история.

"Защото Левски ни казваше, че трябва да бъдем равни на европейските народи, това още не е постигнато. Левски ни казваше, че трябва да изградим чиста и свята република, не сме я постигнали, а това зависи от всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас да постигнем завета", каза още Росен Плевнелиев и допълни, че за него е много важно да направим разлика между патриотизма и национализма.

"Защото днес като че ли национализмът стана отново модерен. Той шества по улиците в България и в Европа, но нека никога не забравяме, че криворазбраният национализъм, който се базира на това да се набляга на различията, който ни казва, че чужденците не са добре дошли, който се базира на използване на езика на омразата срещу някои групи от населението в нашата държава, няма да ни доведе до нищо добро", заяви Плевнелиев.

"Аз искам да се върнат младите и всички ние към този чист идеалистичен патриотизъм на нашите деди, които искаха чиста и свята република за България, правила за всички и институции, които да гледат с лице към хората и да им служат. Които казваха, че всякой роб, щом стъпи на родна земя, свободен става. Които направиха най-модерната за времето Конституция. Които издигнаха българската икономика и предприемачество на много високи нива. Които пазеха завета на Неофит Рилски, на Левски, св. Йоан Рилски, на братя Миладинови, Христо Ботев, Георги Стойков Раковски – една плеяда гиганти на българската духовност и революционно движение и развиваха техния завет", коментира още той.

Плевнелиев уточни, че по същия начин иска да види в България социално отговорни действия и икономика, а не олигархични кръгове.

"Институции, които работят с електронно правителство, с пълна прозрачност, в интерес на хората, а не всеки ден от скандал до скандал за това, че институциите по-скоро може би служат на силните на деня, отколкото на народа. Тази чиста и свята република трябва да я постигнем и зависи от всеки един от нас", коментира още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената полза от тоя, че не ни вкара във война с Русия. И то защото Путин е велик държавник. При всичките маллоумни обиди които понесе, всеки друг би натиснал ядреното копче.
10
5
 
35
 
! Отговори
Asda преди 6 години
На това недоразумение докога ще му дават трибуна.
9
5
 
32
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Този излезе НАЙ-Големия Бизнесмен от всички ГЕРБери - Открадна около 2 милиарда евро от Българите , и няма закон по който да влезе в Затвора .Само един Пример на който сме роби като потребители на този Тарикат - Фотоволтаичните Паркове .
8
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата дупка в новата ни история даже и гербавите се отказаха от него.
7
4
 
41
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
И ние се нагледахме на американофилизма ти когато беше президент .
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росен Плевнелиев в бита карта и пропаднал президент, най-добре да не се излага повече, а да си натиска парцалите.
5
1
 
25
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
П.п цялата ни политическа класа е за там.
4
2
 
32
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
съединителя на нацията :)
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Институциите служат на силните на деня, защото такива като тебе стават президенти, Изчезни.
2
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, бая дълга реч са му написали, която със сигурност не би запомнил.
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** влизай в дупката от която изпълзя, черна страница от Българската история ще остане това недоразумение.