Радев за днешните будители: Призвани срещу примирението и кича

"Те не са само на портретите, но са и тихите герои на съвремието"
Обновена: 1 ное 2017 12:48 | 1 ное 2017 12:15,
20

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днешните будители са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността.

Това каза президентът Румен Радев в изявление по случай Деня на народните будители, който празнуваме днес. Държавният глава направи обръщението към ръководителите на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството, в президентството.

Още по темата

Малко преди това пред сградата на "Дондуков" 2 по повод празника бе издигнато националното знаме.

"Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните. С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост", каза държавният глава, цитиран от "Фокус".

Според него будителите са мисионерите на културата, морала и свободата.

"Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенския овчар Захари, така и космополита Славейков. Както монаси, така и революционери", каза още президентът.

Радев каза и че за будителя никое време не е гостоприемно. Той припомни и че в години на робство будителите са преследвани.

"Но будителите не са само хората от портретите – често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти – на тях днес искам да благодаря", каза държавния глава.

Той допълни, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ВСИЧКИ БУДИТЕЛИ ЧЕСТИТЯ ПРАЗНИКА. ЖЕЛАЯ ИМ МНОГО ТЪРПЕНИЕ С ТОЗ СИРОМАШКИ НАРОД. ЗАПАЗИХТЕ БЪЛГАРСКОТО И БЪЛГАРЩИНАТА ПРЕЗ ТУРСКО И РУСКО НАДЯВАМ СЕ ДА УСПЕЕТЕ И ПРЕЗ АМЕРИКАНСКО ГОСПОДСТВО.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, та самата Деси е олицетворение на кича. И ти също.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ше му носиш капата на Захари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крис, пишат му ги речите
15
4
 
13
 
! Отговори
Крис преди 6 години
Поредната брилянтна реч на Радев! И не .. НЕ съм гласувал за него. И съм сигурен, че не е чел от листче.
14
0
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ти къде искаш да ги видиш, по страниците на лайфстайл списанията, в класациите на популярните и богати хора или сред лицата на дежурните коментатори в медиите? Не, че между тези хора няма будни и умни, да не ми се сърдят. Обаче ако вие търсите будителите сред мръсната пяна на упадъчната култура, която изплува отгоре, те не са там. Те са като златните частици, които се утаяват на дъното, защото тежат повече от всичко останало. Трудно се забелязват, но пречистват водата.
13
0
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ами 12, будителят обикновено става популярен след смъртта си. Защото колкото и хората да плюят кича, истинските будители никога не са вървежни и никога не са хит приживе. Твоите деца ще четат за днешните будители и ще учат за това как никой не им е обръщал внимание и колко досадни са били със своите приказки. Но как са обърнали света и са го променили, защото посятото от тях все пак е намерило почва някъде.
12
0
 
8
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Кои са днешните будители, че нещо не мога да се сетя ? Оня златната флейта ли, Бисер Миланов петното ли ?
11
0
 
14
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
Нека времето съди днешните будители....За някогашните - поклон и признателност!
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре си дайте будителите на часовникар. Просто не вървят, както трябва. Не върви цяла Европа да провежда референдуми за регионална автономия, а тука да се борим с кича и вятърните мелници.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На рожденния ден на Симеон Сакскобурготски го доказаха.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ АМСАЛАК, ЗАЩО НАЗНАЧИ ЛИБОВНИЦИТА ЗА ПИАР НА ВВС ЩОМ СИ МОРАЛЕН? И ТЯ Е ШАБЛОН НА КИЧА.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основните качества на *** са мързел, завист и надменност. Незнам кой от кого е прихванал, ама с ромите много си приличаме, като две капки пи.кня. Таа никакви будители няма да помогнат. Само шамари и прав десен в сурата трябва за ***, за да влезе в правия път.
6
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слез на българска земя, ***, стига си летял със съветския самальот из необятните руски полета пълни с залитащи пиянки и леки жени.
5
3
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
А бе Будителят си е като будилника-никаква разлика няма.Като ти звънне будилника има два варианта-или скачаш и са вземаш в ръце да си почваш работата или го замеряш с възглавницата да млъкне.Тука при нас, си я карат по втория вариант а пък са лупат в гърдите, гаче ли са от първия...а бе всички наопъки, пък ние на терсене, та таквиз само камшик ги оправя, да знайте...
4
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислех, че по гламав президент от Първанов няма да имаме, ама този *** го сложи в малкия си джоб.
3
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира му фуражката що е то будител!
2
13
 
32
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Изключително точно и коректно изказване!
1
17
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Хелоу приятели демократи, хелоууу! Помислихте ли вече какви сладки да приготвите за Хелоуийн? Ето ви някои идеи - ние ще приготвим целувки във формата на духчета, кексчета гробище с надписи R.I.P. и нестандартните американски курабийки във формата отрязани кървящи човешки пръсти. Страшните посинели нокти се правят от цели бадеми а за кървав ефект ще използваме червена сладкарска боя.