Кметът на Батак възлагал обществени поръчки на сина си

Продал държавен имот до язовир "Батак" на частно лице за 2400 лева
Обновена: 2 ное 2017 19:07 | 2 ное 2017 18:57,
63
Кметът на Батак възлагал обществени поръчки на сина си
Снимка: "24 часа"

Гръмна нов скандал с обществени поръчки в местната власт. Този път е замесен кметът на Батак. Градоначалникът Петър Паунов е възлагал обществени поръчки на фирмата на сина си. Така фамилията прибрала над половин милион лева държавни пари.

Фирмата договорила с общината да направи канализация и тротоари на две улици. Участвала и в сметопочистването.

На фона на тези разкрития, стана ясно и че прокуратурата повдига обвинения на Петър Паунов. Той ще отговаря за превишаване на правата си при продажба на част от държавен имот. Продал е на трето лице 100 декара апетитен имот близо до язовир "Батак" на безценица.

"В качеството си на кмет е нарушил служебните си задължения като е променил статута на имот, намиращ се в землището на община Батак, от държавна в частна общинска собственост. Имотът е бил продаден и по този начин е била нанесена щета на Министерството на земеделието, горите и храните. Сумата, за която е продаден имотът, е 2400 лева. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години", заяви Пламен Пантов, прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик, цитиран от Нова тв.

Петър Паунов е кмет четвърти мандат от БСП. Три години след началото на първия му мандат - през 2003 г., синът Крум Паунов се събужда на 21 години като строителен предприемач.

Какво се случва в Батак през тези години, в които бащата управлява, а синът ударно строи в общината?

В Ихтиман е регистрирано дружеството "Престиж-Паунов" ЕООД. Негов едноличен собственик е Васка Паунова, съпругата на кмета. Като управител на фирмата в Търговския регистър е посочен синът - Крум Петров Паунов. От справка за капиталовите разходи на общината до края на 2006 г. става ясно, че "Престиж-Паунов" ЕООД е с общо 6 обществени поръчки за около 249 хил. лева.

През 2006 г. фирмата е договорила с община Батак и е извършила изграждане на канализация и тротоари на две улици в градчето, направила е козирка на входа на сградата на кметството, изградила е подпорна стена при училище "Отец Пайсий", ремонтирала е ул. "Стефан Караджа", издигнала е подпорна стена на Стара река, укрепила е свлачище на гробищния парк в с. Фотиново.

С всеки нов мандат на кмета Паунов бизнесът на "Престиж-Паунов" ЕООД ударно се разширява и дружеството печели конкурси и изпълнява обществени поръчки, възлагани от две държавни горски стопанства - "Батак" и "Беглика", през периода 2012-2016 г.

Едната през 2012 г. на стойност 204 490 лв. и договор с горско стопанство "Батак" от 2016 г. за 37 439 лв. за поддръжка. Кметът на Батак Петър Паунов не отрича, че фирмата, управлявана от сина му, е изпълнявала обществени поръчки, възлагани от общината.

Той категорично отрече след приемането на закона за конфликт на интереси фирмата на съпругата и сина му дори да е била подизпълнител на общински търгове.

Според местни хора обаче през 2008 г., когато законът за конфликт на интереси вече е приет, фирмата на кметския син е получила 90 000 лева за зимно снегопочистване на пътищата на територията на община Батак. Кметът Паунов твърди, че зимното поддържане в община Батак от 2004 г. се изпълнява от една пазарджишка фирма - "Еко-Хидро", специализирана и изпълняваща подобна дейност и в други общини.

Той призна, че все пак фирми, изпълняващи договори с общината, са били търговски клиенти на "Престиж-Паунов" и са купували от фирмата бетон или други консумативи. Тези факти той научавал от сина си, който му споделял в лични разговори. Според Паунов обаче това не означавало, че управляваното от сина му дружество има отношение към изпълнението на общински поръчки.

Според Паунов-син неговата фирма печелила заради най-добри критерии, които покриват изискванията на възложителя. 35-годишният мъж отрече неговият баща да има каквото и да било отношение към сключването на тези договори.

Преди дни окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Батак Петър Паунов за превишаване на права, с което е ощетил държавата с 2400 лв. в полза на общината и на трето лице. Става дума за продажбата на част от държавен имот - 100 кв. метра, след решение на общинския съвет в Батак. През 2014 г. районният съд в Пещера е обявил поземлен имот край яз. "Батак" за държавен, но баташкият общински съвет го е преобразувал на частен общински и е възложил на кмета да го продаде, което е станало в края на 2015 г., припомня "24 часа".

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по случая, а общинското ръководство на ГЕРБ-Батак взе решение чрез общинските съветници на партията да поиска оставката на кмета на Община Батак Петър Паунов. Причината е уронване престижа и доброто име на общината в резултат на незаконни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
съжалете го преди 6 години
Абе, я оставете човека да забогатява, че сега му сей паднало.Ама , че сте лоши, за другите да има,пък за него и синът му не.Нидейте тъй , ний сме толерантни не само към ци,га, ните ами към богаташите да стават свръхбогаташи, пък той народа да мре.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По света един орган провежда обществените поръчки, така цените са още по-добри, а далаверите в този стил няма как да съществуват. Но защо не се прави тази промяна????? Това е като със здравната каса, защо е само една а не като по света????? В България всичко е далавира, дай сега набързо, пък след нас и потоп, децата са в чужбина.
44
1
 
2
 
! Отговори
wodata e wodna преди 6 години
w predposlednia krug, besepeto wodi na gerbereto s edin ministyr i to general NA edin kmet i to bez da e general
43
1
 
2
 
! Отговори
Мила мамо преди 6 години
Имал ли е, все още ли ги носи и ще продължи ли да ги одглежда?начи, за рогата на прецеденто Розен фон дер ла Стобореввсеки се за рога говори а неказават на него или он е турнал рогца не некоя жена. знае ли човек уж нормален комсмолец а мое нещо да е обърнал тромпета и са жените ка шъ дъ се решат кат им от черепо напиньят рога. верно текива тип женски ама на ко тражат мъжете им в близост до бившио пръцайдентист Роза фон де ла Сторичовичова
42
3
 
8
 
! Отговори
Народен съд преди 6 години
Всички крадящи от народа - съдени от народа! Напълнете стадионите, издигнете кладите, наточете гилотините, време е за справедливост!
41
2
 
10
 
! Отговори
за това преди 6 години
няма да се оправим!!!! Това шумкарско племе няма насищане брей......те направиха гурбачовата перестройка и те станаха омразни капиталисти(знаем как) и пращат децата си да чат в омразния западнал империалистически запад..
40
4
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
И бесепето хапва суджуци
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е от БСП може. И даже не е виновен то БСП. бившо БКП. Спазват стария комунистически принцип "крадящия от нас се наказва със смърт, но крадящия за нас е безнаказан." И другите партии се опитват да го прилагат, но нямат традиците на партията столетница. Това разбира се не ги прави по малки Комунисти. Предполагам и това е причина никога да не успеят да се коалират БСП и ГЕРБ няма да има върху кого да си спазват втората част от принципа.
38
0
 
16
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Няма ГЕРБ, няма БСП! Всички ТРЯБВА да сме единни срещу корупцията! Само така можем да си вър България!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо.
36
1
 
16
 
! Отговори
ИВАН ТОТЕВ - ГЕРБ преди 6 години
ГЕОРГИ ТОТЕВ, БРАТ НА МАМИН ВАНЬО -КМЕТ НА ПЛОВДИВ КУПУВА 34 ДКА ОТ ТЕРЕНА НА БИРЕНАТА ФАБРИКА "КАМЕНИЦА",КОЙТО Е В АБСОЛЮТНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА. ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НА ПЛОВДИВ. ПРОМЕНЯ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ТЕРЕНА ОТ СОЦИАЛНИ И ОБЩЕСТВЕНИ ДЕЙНОСТИ ЗА ЖИЛИЩНО И СТРОИТЕЛСТВО СЪС СМЕСЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. ПРИ НИВАТА НА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ КЪМ МОМЕНТА, ПЕЧАЛБАТА НА ТОТЕВИ ЩЕ Е 200 000 000 ЛВ/ДВЕСТА МИЛИОНА ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА/.НО СЕ ШУМИ ЗА КМЕТА НА БАТАК ЩОТО Е ОТ БСП,А ЗА ТОТЕВ-НИЩО.А ПАРИТЕ НА ТОТЕВИ ОТКЪДЕ СА
35
2
 
7
 
! Отговори
НЕМА НАШИ, НЕМА ВАШИ преди 6 години
АКО ТОЗИ КМЕТ Е ЧЛЕН НА БСП, А НАЙ-ВЕРОЯТНО Е, ДЕПУТАТЪТ НА БСП ОТ ТОЗИ РАЙОН СЪЩО КАТО ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ СЪС СЛУЧАЯ И АКО ИЗНЕСЕНОТО ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА - ВЪН ОТ ПАРТИЯТА И ОСТАВКА КАТО КМЕТ. И ПРОКУРАТУРАТА И СЛЕДСТВИЕТО ДА ГО ЗАПОЧВАТ. БАТАК Е САМО КАПКА В БАТАКА В СТРАНАТА. ДА ПРОВЕРЯТ КМЕТА НА СОФИЯ, Г-ЖАТА ФАНДЪКОВА, ЗАЩОТО ТАМ НЕ Е КАПКА, А ОКЕАН ОТ БЕЗОБРАЗИЯ. БАЯ ГЕРБАДЖИИ НАПРАВИХА ГУША ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ НА СВОИ ПАРТИЙНИ ГЕРБАДЖИЙСКИ ДРУГАРЕ.СЛЕД ТОВА КМЕТА НА ПЛОВДИВ.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как троловете на БСП липсват Защо ли ?
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най вероятно ше го махнат и ше бъде 6 месеца изпитателен срок за това че се е нагушил с милиони държавни пари Наглоста на тоя стига до там да направи жена си шеф на фирмата на сина му ...дори не се мъчи да го скрие чрез поставено лице ...бати букл*ка Чувствал се е абсолютно недосегаем и безнаказан Това измама спрямо всичко и всички
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кога ще ги стигнем румънците? вече става все по-актуално кога ще ги стигнем албанците... масово крадене, повсеместно, никой нищо не прави и ето резултата - грабителство по-голямо от държави претърпели войни!!!
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Йончева да направи разследване?
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще има ли "журналистическо разследване"ОТ БТВ-ТУ ИЛИ НОВА-ТЪ телевизия питам де нали са за честността!?Всичко да се записва ,идва вот на недоверие поради корупция и шуробаджанащина,ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ КАЖЕ "НАЗДРАВЕ"НА ДРУГАРИТЕ!!А"журналистите"в БТВ един техен колега и то от доста четен новинарски сайт ги нарече гадни коп..ета,какво повече да говорим!
29
5
 
15
 
! Отговори
Червена бабичка преди 6 години
Не може да бъде! БСП такива работи не правят. БСП са борци против корупцията, но само ако те самите не са в далаверата.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Петър Паунов е кмет четвърти мандат от БСП...-----Четвърти мандат и става местен феодал-той коли той беси....А този започнал да краде още от първия мандат.А другарете от Позитано със широко затворени очи -4 мандата и виждат сламката в окото на другия а гредата в своето не.На такива като този независимо от коя партия веднага сваляне от длъжност и запориране и конфискуване на цялото имущество.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го гледам ...кило ракия на вечер не му стига !