Кметът на Батак възлагал обществени поръчки на сина си

Продал държавен имот до язовир "Батак" на частно лице за 2400 лева
Обновена: 2 ное 2017 19:07 | 2 ное 2017 18:57,
63
Кметът на Батак възлагал обществени поръчки на сина си
Снимка: "24 часа"

Гръмна нов скандал с обществени поръчки в местната власт. Този път е замесен кметът на Батак. Градоначалникът Петър Паунов е възлагал обществени поръчки на фирмата на сина си. Така фамилията прибрала над половин милион лева държавни пари.

Фирмата договорила с общината да направи канализация и тротоари на две улици. Участвала и в сметопочистването.

На фона на тези разкрития, стана ясно и че прокуратурата повдига обвинения на Петър Паунов. Той ще отговаря за превишаване на правата си при продажба на част от държавен имот. Продал е на трето лице 100 декара апетитен имот близо до язовир "Батак" на безценица.

"В качеството си на кмет е нарушил служебните си задължения като е променил статута на имот, намиращ се в землището на община Батак, от държавна в частна общинска собственост. Имотът е бил продаден и по този начин е била нанесена щета на Министерството на земеделието, горите и храните. Сумата, за която е продаден имотът, е 2400 лева. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години", заяви Пламен Пантов, прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик, цитиран от Нова тв.

Петър Паунов е кмет четвърти мандат от БСП. Три години след началото на първия му мандат - през 2003 г., синът Крум Паунов се събужда на 21 години като строителен предприемач.

Какво се случва в Батак през тези години, в които бащата управлява, а синът ударно строи в общината?

В Ихтиман е регистрирано дружеството "Престиж-Паунов" ЕООД. Негов едноличен собственик е Васка Паунова, съпругата на кмета. Като управител на фирмата в Търговския регистър е посочен синът - Крум Петров Паунов. От справка за капиталовите разходи на общината до края на 2006 г. става ясно, че "Престиж-Паунов" ЕООД е с общо 6 обществени поръчки за около 249 хил. лева.

През 2006 г. фирмата е договорила с община Батак и е извършила изграждане на канализация и тротоари на две улици в градчето, направила е козирка на входа на сградата на кметството, изградила е подпорна стена при училище "Отец Пайсий", ремонтирала е ул. "Стефан Караджа", издигнала е подпорна стена на Стара река, укрепила е свлачище на гробищния парк в с. Фотиново.

С всеки нов мандат на кмета Паунов бизнесът на "Престиж-Паунов" ЕООД ударно се разширява и дружеството печели конкурси и изпълнява обществени поръчки, възлагани от две държавни горски стопанства - "Батак" и "Беглика", през периода 2012-2016 г.

Едната през 2012 г. на стойност 204 490 лв. и договор с горско стопанство "Батак" от 2016 г. за 37 439 лв. за поддръжка. Кметът на Батак Петър Паунов не отрича, че фирмата, управлявана от сина му, е изпълнявала обществени поръчки, възлагани от общината.

Той категорично отрече след приемането на закона за конфликт на интереси фирмата на съпругата и сина му дори да е била подизпълнител на общински търгове.

Според местни хора обаче през 2008 г., когато законът за конфликт на интереси вече е приет, фирмата на кметския син е получила 90 000 лева за зимно снегопочистване на пътищата на територията на община Батак. Кметът Паунов твърди, че зимното поддържане в община Батак от 2004 г. се изпълнява от една пазарджишка фирма - "Еко-Хидро", специализирана и изпълняваща подобна дейност и в други общини.

Той призна, че все пак фирми, изпълняващи договори с общината, са били търговски клиенти на "Престиж-Паунов" и са купували от фирмата бетон или други консумативи. Тези факти той научавал от сина си, който му споделял в лични разговори. Според Паунов обаче това не означавало, че управляваното от сина му дружество има отношение към изпълнението на общински поръчки.

Според Паунов-син неговата фирма печелила заради най-добри критерии, които покриват изискванията на възложителя. 35-годишният мъж отрече неговият баща да има каквото и да било отношение към сключването на тези договори.

Преди дни окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Батак Петър Паунов за превишаване на права, с което е ощетил държавата с 2400 лв. в полза на общината и на трето лице. Става дума за продажбата на част от държавен имот - 100 кв. метра, след решение на общинския съвет в Батак. През 2014 г. районният съд в Пещера е обявил поземлен имот край яз. "Батак" за държавен, но баташкият общински съвет го е преобразувал на частен общински и е възложил на кмета да го продаде, което е станало в края на 2015 г., припомня "24 часа".

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по случая, а общинското ръководство на ГЕРБ-Батак взе решение чрез общинските съветници на партията да поиска оставката на кмета на Община Батак Петър Паунов. Причината е уронване престижа и доброто име на общината в резултат на незаконни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глад ,майка ?!Трябва да се спасяваме !))))
25
6
 
8
 
! Отговори
БСП преди 6 години
С БСП напред!
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление на червените мъpшu, тоя хубавец пак е от техните.
23
1
 
11
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Стига бе, не може да бъде! в Бг такива работи ?" Когааааа "?
22
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ей така вие ба лъците работите - та някои тлъстаци да се гоят от потта ви!*** не си играе с такива грошове.....Тя маа по-здраво!
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А с кмета на Симитли и Бат' Бойко какво стана?
20
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично в стила на БСП.
19
1
 
18
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
МИ КАК да се промени нещо като народа е прос като г***алош и си мълчи ..... на всикчото отгоре е и завистлив като слон ......кво искате да стане ....като прибавим и липсата на държавни органи които да разседлват ства ей тва .....
18
3
 
17
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Пък уж се нарича конфликт на интереси и е наказуемо. От това по-нелоялна конкуренция с другите строителни фирми има ли? И к'во се'а? Най вероятно керванът ще си върви под друго име. Във всеки град има дерибеи ама няма правосъдие.
17
1
 
22
 
! Отговори
emigrant преди 6 години
абе до кога ще се констатира само в тая смешна държава, без нищо да се прави??!!
16
1
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
няма значение партиите бе не го л и разбрахте ...... важното е далеверата да върви ! то друго у Б***улгаристан няма ......
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат разлика където и да бръкнат направо вони, но прокуратурата някак си доста се ослушва преди да направи нещо си чакат да видят отзвука в медиите и от коя партия е .
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали човек от БсП, пък герберите се отричат от него. Кой кум, кой сват, кой на булката брат....
13
0
 
25
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
само далааверки и крадене у тая "държава " .... нищо друго ! щото виждат че няма съд и прокоратура ......
12
3
 
9
 
! Отговори
Брокер. преди 6 години
Ами то 2003 г земята вървеще по 20-30лв за декар.......
11
6
 
11
 
! Отговори
? преди 6 години
От СУДЖУК-Партията ли е този верен партиен другар?
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опа,а сега къде е др.Лъжа,да видим сега какво ще измисли др.Курнелийка за този отличник че е от БСП,че и скромен само С ЧЕТИРИ мандата,представяте ли си колко парички е отмъкнал от нас,че чак брадясал и червив от пари-гад *** аиде в зандана директно.....
9
0
 
18
 
! Отговори
Меринджей с джип 5л. преди 6 години
Как не ви е срам бе мошенници некадърни старите хора се ровят в *** на пазара за стари плодове и зеленчуци.
8
2
 
11
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Всичко на запад от Велико Търново и Стара Загора по стара вековна традиция се занимава само с "бандитизъм".
7
3
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А ало ваньо възложи отдръпване на митницата от склад за 50 млн неплатен акциз.... Къде е разликата? В нивата и подкрепата от мит и козяк.