Забраниха отново Луковмарш – съвпада и с европредседателството

Според полицията и НСО шествието е изключително опасно
147
Забраниха отново Луковмарш – съвпада и с европредседателството
Снимка: архив, Булфото

Както всяка година и тази столичният кмет Йорданка Фандъкова забрани провеждането на т.нар. Луковмарш.

Досега обаче крайнодесните националисти винаги пренебрегваха заповедта й и провеждаха факелното си шествие, но като че ли през следващата година това няма да се случи.

Причината – европредседателството ни на ЕС и чуждите делегации, които ще напълнят столицата. Така че този път не само СДВР, но и НСО даде становище по искането на крайните националисти и очаквано то е отрицателно.

Иначе още на 8 септември в Столичната община е постъпило заявление за провеждане на „Луковмарш“ на 17 февруари 2018 г. То е подадено от Българския народен съюз – Еделвайс, обяснява МВР шефът Валентин Радев в писмен отговор на въпрос на депутат от ДПС.

Искането е за факелно траурно шествие в памет на ген. Христо Луков, което да се проведе от от 17 до 21 ч., като премине от площада пред храм „Света Неделя“, площад „Независимост“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. Раковски“, ул. „Оборище“ до паметника на Незнайния войн, където да бъдат поднесени цветя.

Крайната цел на шествието е ул. „Тракия“ 1, дома, в който е живял Христо Луков.

Според полицията и НСО шествието е изключително опасно и заради това не може да бъде проведено.

Един от мотивите за това е, че маршрутът му е през центъра на София, откъдето ще минават и представителите на чуждите делегации, а и където се намират хотелите, в които ще бъдат настанени.

Освен това през миналата година в шествието са се включили и крайни националисти от Германия, Швеция, Унгария, Полша, които са носили ножове, палки, спрейове - все забранени предмети при участие в обществено мероприятие.

Отделно е имало и доста пияни младежи, което принуди полицията да засили охраната на и без това забраненото шествие.

През 2017 г., когато за 14-и път в София се проведе „Луковмарш“, се включиха около 600 националисти. Преди тяхното шествие пък хора излязоха на контрашествие с искане за забраната му.

Ген. Христо Луков е бил министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. и ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ).

Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и за дейността си като ръководител на силно повлияния от фашизма/националсоциализма СБНЛ, Христо Луков често е остро критикуван и сочен като противоречива историческа личност. Той е убит на 13 февруари 1943 г. пред дома му на ул. „Артилерийска" №1 в София. Макар за атентата срещу него да има различни версии и догадки относно действителните вдъхновители и целите му, за най-автентична и вероятна е приета версията, според която убийството е дело на комунистическа бойна група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
С какво е по-различно финансирането на Октомврийската революция от крупния руски търговец на оръжие Александър Парвус???Или щото е комунистко - е по-принципно???А????
39
6
 
4
 
! Отговори
Аз съм №55 преди 6 години
До Dies IraeТова, което копи-пействах от достъпен за всички източник, го знам много отдавна във връзка с интереса ми към ВСВ. Луков и един от най-наглите рушветчии в цялата българска история.Въпроси към теб:1/ наистина ли се мислиш за Бог?2/ в кои велики музикални произведения има част Dies Irae? Отговори незабавно, без да гледаш Гугъл! Мерси!
38
11
 
7
 
! Отговори
Прочетено за вас преди 6 години
"..дешифрирана телеграма от Главното командване на германската армия, която съобщава, че при разглеждането на тайните преписки на една от най-големите холандски банки между другите била открита и сметка на името на генерал Луков със сума от 75 милиона холандски гулдена комисионни от фирмите, които превъоръжавали българската армия по времетона ръководството на Луков във Военното министерство. Предаването на тези подкупи ставало чрез генерал Танинчев, представител на една от фирмите"Уики
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слуги мирно,господарите еврочиновници идват!
36
7
 
6
 
! Отговори
Циник до 48 преди 6 години
Свърши тази - с комунистическото нагаждане на фактите!
35
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като толкова искат пригответе им стадиона в Белене и да маршируват под строй денонощно!!!
34
5
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Предпочитам немски закон...ред...и дисциплина..Толкова е просто!
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луковоглавите да лaпнат по едно ментово лукче и по домовете. Никой няма да разреши неофашисти да се размотават с факли. Без това властта е гузна заради присъствието им в управлението, но нямат друг избор защото кокалът е сладък..
32
3
 
15
 
! Отговори
ЕвроГей преди 6 години
Па да спретнем един геей парад тогава, та да се радват европейците, като ни дойдат на гости.
31
6
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
***, които щяха да оцапат гащите - пишат....
30
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак се размириса на скатол! Този път фашизоидите!В Германия и в Австрия действат закони, по които възхвалата на фашизма се наказва строго, до 10 г лишаване от свобода. В Р. Австрия законът се казва Wiederbetaetigungsgesetz. И в България трябва да има такъв закон! Луков е искал у нас да има 100000 черни забрадки! Някой да не разбра? А, пишман-патриое казва Wiederbetaetigungsgesetz. И в България трябва да има такъв закон! Луков е искал у нас да има 100000 черни забрадки! Някой да не разбра? А, пишман-патриотари?тари?
29
1
 
14
 
! Отговори
SeveN преди 6 години
А нещо са гeй парада, то си е пак шествие. Или него няма да го забранят , май това е един от основните стълбове на демокрацията.
28
5
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Не може за всички еднакво. Защото не сме еднакви. За всички еднакво е комунизъм. Почти няма разлика от това което изповядват искащите луковия марш. Помисли...
27
3
 
16
 
! Отговори
Циник до 15 преди 6 години
Чети ***!Септември 1918 г. България излиза от войната. Фронтът в Македония се разпада. Има метеж в армията и част от войската настъпва към София. По петите й се движат враговете на България-сърбите. Те се опитват да завземат Кюстендил. Атакуват го, като мислят, че ще падне лесно, дори без бой. Тук е обаче майор Христо Луков. Той има само 4 оръдия под ръка. Открива огън по сърбите. Снаряди му подават няколко овчари и козари. Сръбската войска е бита и се разбягва. Кюстендил е спасен. Подполковник Томич, който командва противниковите части, опитали се неуспешно да завземат града признава пораже
26
5
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Димитър Списаревски е от добрич а Луков от Варна, и двамата спасяват часдти западна България по някакъв начин. Едония Кюстендил другия София. За награда не присъстват в нашата история дори марш не разрешават. Мисля шопите да си ходят към сърбия барабар със софия. Може да им дойде акъла...
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си гей с факла-не може.
24
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марш на луковоглави тюффлеци с факли. То хелоуина мина бре...
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха - добро сравнение : гей парад - луков марш! Значи за едните гейове може пък за другите такива - не може! :-) :-)
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някакъв иска и паметник да му вдига! Да, ако ще имаме паметник на корупцията! Защото Луков се е облажил много от сделката със зенитните оръдия "Шкода", които после се оказа, че не могат да стигнат и до нисколетящите "Ланкастъри", когато англо-американците сриваха София! Луков, освен че е бил рушветчия, е искал да достави българско пушечно месо на Източния фронт! Пред цял строен полк, след пламенна реч, е поискал да излязат с една крачка желаещите. Никой не направил тази крачка! А?
21
6
 
12
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ако не беше Луков, кюстендил щеше да е в Сърбия, демек нямаше да е в любимия на фандъкова ЕС! Значи герб не искат Кюстендил в ЕС, ами кажете им го на хората в очите, да знаят за кой да гласуват. А луков марш трябва да е празник на града!