Забраниха отново Луковмарш – съвпада и с европредседателството

Според полицията и НСО шествието е изключително опасно
147
Забраниха отново Луковмарш – съвпада и с европредседателството
Снимка: архив, Булфото

Както всяка година и тази столичният кмет Йорданка Фандъкова забрани провеждането на т.нар. Луковмарш.

Досега обаче крайнодесните националисти винаги пренебрегваха заповедта й и провеждаха факелното си шествие, но като че ли през следващата година това няма да се случи.

Причината – европредседателството ни на ЕС и чуждите делегации, които ще напълнят столицата. Така че този път не само СДВР, но и НСО даде становище по искането на крайните националисти и очаквано то е отрицателно.

Иначе още на 8 септември в Столичната община е постъпило заявление за провеждане на „Луковмарш“ на 17 февруари 2018 г. То е подадено от Българския народен съюз – Еделвайс, обяснява МВР шефът Валентин Радев в писмен отговор на въпрос на депутат от ДПС.

Искането е за факелно траурно шествие в памет на ген. Христо Луков, което да се проведе от от 17 до 21 ч., като премине от площада пред храм „Света Неделя“, площад „Независимост“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. Раковски“, ул. „Оборище“ до паметника на Незнайния войн, където да бъдат поднесени цветя.

Крайната цел на шествието е ул. „Тракия“ 1, дома, в който е живял Христо Луков.

Според полицията и НСО шествието е изключително опасно и заради това не може да бъде проведено.

Един от мотивите за това е, че маршрутът му е през центъра на София, откъдето ще минават и представителите на чуждите делегации, а и където се намират хотелите, в които ще бъдат настанени.

Освен това през миналата година в шествието са се включили и крайни националисти от Германия, Швеция, Унгария, Полша, които са носили ножове, палки, спрейове - все забранени предмети при участие в обществено мероприятие.

Отделно е имало и доста пияни младежи, което принуди полицията да засили охраната на и без това забраненото шествие.

През 2017 г., когато за 14-и път в София се проведе „Луковмарш“, се включиха около 600 националисти. Преди тяхното шествие пък хора излязоха на контрашествие с искане за забраната му.

Ген. Христо Луков е бил министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. и ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ).

Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и за дейността си като ръководител на силно повлияния от фашизма/националсоциализма СБНЛ, Христо Луков често е остро критикуван и сочен като противоречива историческа личност. Той е убит на 13 февруари 1943 г. пред дома му на ул. „Артилерийска" №1 в София. Макар за атентата срещу него да има различни версии и догадки относно действителните вдъхновители и целите му, за най-автентична и вероятна е приета версията, според която убийството е дело на комунистическа бойна група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
6
 
! Отговори
NSWP преди 6 години
А и моля dnes.bg да проверява, преди да публикува лъжите от МВР и разните им структури. Един, единствен човек е имал спрей в джоба си. А не хванати хора с боксове, палки, спрейове и ....И как от един станаха мнозинство? А и групите от чужденци, които присъстват като гости на Луковмарш са предупредени, че подобни неща не са разрешени на масови мероприятия в България. А да не говорим за лъжата за пияните. Ако се появи такъв, то ние сами го разкарваме и не допускаме а присъства на шествието.
99
0
 
8
 
! Отговори
NSWP преди 6 години
...Но за комунистите, всеки който не е комунист е фашист, расист, ксенофоб, антисемит и какво ли не. Но генерал Христо Луков винаги е бил българин и се е гордял с това. А комунистите винаги са били *** и майкопродавци! И комунистите го убиха подло в гърба. Защото те само така могат да стрелят. Пред очите на малката му дъщеричка, те го застреляха в гърба и позорно избягаха. И днеска техните деца са депутати от БСП и активни борци против Луковмарш.
98
0
 
7
 
! Отговори
NSWP преди 6 години
Генерал Христо Луков е български герой, който връща наборната военна служба. Създава новата и силна и модерно въоръжена българска армия след Ньойския договор. И на парада за Гергьовден 1936г. прави един запомнен от много българи военен парад и смайва всички чуждестранни посланици с новата и силна българска армия. Комунистите по принцип са *** и те никога няма да простят на генерала, че той защити Кюстендил и създаде една силна и модерна армия. За това те го наричат фашист, ксенофоб, но...
97
0
 
6
 
! Отговори
NSWP преди 6 години
За този подвиг генерал Христо Луков е награден с български медал за храброст и с немски медал "Железен кръст". И това е факт, колкото и да не им се иска на онази креслива комунистическа банда драскачи. Обвиняват, че е бил откраднал или присвоил пари от модернизацията на армията, когато е бил военен министър. Ами погледнете му малката къщурка в която е живял до убийството му от комунистическите терористи. Човек с милиони в чужда банка би живял охолно в палат. Но тогава хората са имали чест.
96
0
 
5
 
! Отговори
NSWP преди 6 години
Сърбите са разчитали, че на тези позиции, няма никой, а ги посреща преграден артилерийски огън и те се спират. А са били тръгнали да превземат Кюстендил. Да отцепят още българска земя. Но когато на другия ден се подписва примирието. Сръбския генерал Томич е попитал: Какви бяха тези войски, които ни обстрелваха вчера? А от нашия щаб им казали, че това е бил само един майор и няколко овчари са му се притекли на помощ и са му подавали снарядите. Сърбина изкърцал от злоба с зъби, но го поздравил.
95
0
 
6
 
! Отговори
NSWP преди 6 години
Явно малко, но много активни *** има тука. Сега ще ви разкажа и ще оборя всичката помия, която разни *** комунисти плюят по генерала. За разлика от вас, той е истински българин. Воювал във всички войни на България за национално обединение. Когато комунистическите отровители, насъскват армията да изневери на своя дълг, на поста си остава той. Един майор с четири оръдия. Срещу него идва 40.000 сръбска армия и той стреля по тях с оръдията.
94
0
 
6
 
! Отговори
Тодор Тодоров преди 6 години
До Прочетено за васАбе глупаво човече, абе защо не отидеш и да видиш в каква къщичка е живял героя Христо Луков, нищо, че е генерал, нищо, че е бил министър на отбраната. Къщичка на един етаж. Засрамете се бе драскачи ***!
93
0
 
6
 
! Отговори
Тодор Тодоров преди 6 години
До АнонименДнес е модерно да си безродник, да си мразиш държавата и народа и да се продаваш за няколко долара или шекела. Но в годините, когато е живял генерал Христо Луков, е било чест да си българин и чест е било да умреш за Родината. Генерала е български национален герой, а вие драскачи жалки на заплати към Сорос и компания сте поредните *** и плюнки, които замърсяват всичко в България.
92
0
 
0
 
! Отговори
До № 101 преди 6 години
До до 98Този някой няма да си ти - просто си мижитурка страхлива и слаба. А който се опита, да има предвид, че до 25 м винаги съм около и в десятката! И още, не се надявай, че ще вляза в диалогов режим с теб - просто не си интересен, семпло момче и толкоз!
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 98germanec germanec , q kaji sq sled tozi pro nemski/psevdo evro botush , pone treva she nikne li ? pone sled ruskiq treva nikne , rusnacite kazvat che sled nemsiq botush I treva ne niknelo I bilo nujno da pregazqt pak za da nikne pone treva ... vashiq ferdinant ubi stambolov poneje ne iskashe da vkara edna zlatna ikonomika v nenujni voini I negovata germaniq nqmashe kade da si prodava shmaizerite
90
2
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 6 години
Забрави да се похвалиш (ПАК), че си БИЛ комунист!Само заради това - заслужаваш някой да ти счупи краката!А за останалото - "Блаженни са вярващите !"
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
nacisti
88
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"Според полицията и НСО шествието е изключително опасно и заради това не може да бъде проведено."=======Опасно, но за кого?! Събирането в София на Глобалистката, Антихристиянска и Мразеща Бялата Раса прослойка, идваща във връзка с "Председателството" е много по-опасна за България от Луков Марш!
87
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 6 години
ГоVNьо! Твоят дядо си е цъкал гнидите, вонял е на пор, на долна ракия! Ти ме засегна, а това не се прощава! Да, слушал съм много музика, прочел съм хиляди книги, работил съм неща, които преди мен никой в България не е успявал да работи. Научил съм на ум и разум десетки студенти, които ме помнят с добро. Медали не съм получавал, наказания - също, освен в казармата, защото отказах да стана доносчик на ротния! Никой не е успявал да ме подчини и прекърши! Кеф ми е, че винаги съм си оставал аз! А ти?
86
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който уважава идеите, в името на които се организира Луковмарш, ще намери начин да почете паметта на този генерал.Маршрутът може да бъде друг.Вероятно и тази година ще дойдат гости от чужбина, защото на Европа започна да й идва до гуша от безочието на някои, поканени като гости, но започнали да се държат като башибозук!
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименgeroi koito ne bqha nacisti a patrioti , mislq znaesh ima razlika
84
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия през 40-те години на миналия век членовете на националсоциалистическата германска работническа партия наброяват 9 млн.души. По-голямата част от тях оцеляват след ВСВ и само 30 члена от тази огромна партия са осъдени. На милиони нацисти е дадена възможност да строят нова Германия, защото любовта към родината не може да бъде съдена
83
17
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Супер, на нацистите трябва да се противодейства. Да си размахват хейтърските плакати на антигей парада.
82
2
 
12
 
! Отговори
до 90 преди 6 години
Прекалено много искаш!Сега са модерни гейпаради..."Же суи Чарли"...Рефюджис уелкъм....и подобни шитове!
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде всички да се замислим, какви искаме да са децата ни:евро-сервитьори или гейове или наркомани или емигранти или ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ КОИТО ОБИЧАТ РОДИНАТА СИ И ТАЧАТ ГЕРОИТЕ СИ