ГЕРБ и БСП заедно? Според Плевнелиев демокрацията ще се обогати

Президентът 2012-2017 г. обаче не вижда възможна коалиция до 2 г.
84
ГЕРБ и БСП заедно? Според Плевнелиев демокрацията ще се обогати
Снимка: БТА, архив

Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев не вижда възможна коалиция между ГЕРБ и БСП в близките 2 години, но смята, че демокрацията би се обогатила от такава.

"Щеше ми се да сме го докарали до там, като например демократични и успели държави като Германия, Холандия, където една голяма коалиция да не е никакъв проблем. Да не губят своята идентичност и връзка с хората, но и да дават решения в трудни моменти. Трудно обаче мога да си представя от всичко, което виждам в момента, една голяма коалиция в България – между ГЕРБ и БСП", каза той в интервю за "Фокус".

Според него особено БСП в момента крайно агресивно и непродуктивно действа на фона на предстоящо европейско председателство. "Това не ме прави оптимист, че при едни извънредни избори партиите след това ще могат да градят мостове и да действат заедно. Така че не виждам подобна възможност в близките 2 години, но се надявам да може да има такава. От нея само българската демокрация ще се обогати", подчерта Плевнелиев.

По думите му, ако в България днес като опозиция се дефинират БСП и ДПС, то категорично те не са символ на каквато и да било ефективна антикорупционна дейност през годините в българската политика и обществен живот.

"Лично аз не мога да приема не само като политик и държавник, но и като обикновен български гражданин, че партии, които отдавна са се провалили по тази тема, днес вдигат високо знамето и се чувстват едва ли не като алтернатива или морален съдник. Но освен тези две политически партии, всички заедно от политическия спектър на България, вкупом, се проваляме дотук в голямата тема за справедливостта и борбата с корупцията", призна Плевнелиев.

Той подчерта, че са необходими конкретни резултати и именно затова вместо да се иска вот на недоверие, по-скоро трябва да се види качествен дебат и единение в Народното събрание за това как да се направи силно антикорупционно законодателство, ефективен антикорупционен единен орган така, че най-после скандалите да останат на заден план, а усещането на гражданите за справедливост да се върне.

Плевнелиев е категоричен, че оставката на проф. Николай Петров не може и не бива да разклати стабилността на правителството. "Аз считам, че правителството, както и формулата, която беше избрана, е стабилно. Считам също така, че към днешна дата няма алтернатива, поне не виждам такава, а все пак България трябва да може през следващите месеци и години да действа отговорно", допълни той.

По думите му изглежда така, че всеки, който се е опитал да бръкне дълбоко в раната, по-скоро е бил изхвърлен от системата на здравеопазването. "Но трябва да се бърка още и още по-надълбоко, за да може наистина да направим реформа, която да ни придвижи напред не просто заради една или друга цифра или показател в бюджета на държавата, а преди всичко заради усещането на българските граждани за качествено здравеопазване и справедливост при разпределянето на обществения ресурс", каза още Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли не се написа и то крайно саркастично, подигравателно и зло за Плевниев.И се питаме дали е верноИ си отговаряме: да вярно е даже още по-лошо е.Но Държаннически план Плевнев е на висотата на съвременната ЕУ-йска култура. Наприме, това е първият Президент койтопокрай Първата Дама, въведе в Президенството длъжността ПЪРВИ ЛЮБОВНИК!
58
0
 
6
 
! Отговори
Оооох, преди 6 години
Няма ли кой да лекува този недоразвит и психично болен човек? Ами,той предизвиква омраза,съжаление и присмех.
57
0
 
6
 
! Отговори
аман бе преди 6 години
Пак ли тоя!?
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дилемата е:имат ли рогата росен иима ли росен рогаи ако ги е получил по време на президенството, не е ли редно да ги предаде по най-подходящия начин в централния музей за едър и рогат ***
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a zasto e bez roga? A?
54
9
 
4
 
! Отговори
Radoslav преди 6 години
До ИнаБрилянтен както винаги, най-добрият политик за всички времена!
53
3
 
16
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Няма ли кой да каже на Р.П. че той вече е бита карта, отиде на бунището на историята и изглежда най-умен само когато мълчи?
52
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 53Чичко Дьорт!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко му плащат за интервютата?
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам защо защо му го заряза, то ти втръсва всеки ден да го гледаш.
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е досаден като конска муха- разкарваш я, а тя пак ти се лепва.
48
3
 
18
 
! Отговори
Б преди 6 години
не мога да се сетя за по-жалък политик от Плевнелиев в Българската история от 1876 до сега
47
2
 
1
 
! Отговори
ДО 46 преди 6 години
Сладур .Искаш ли и ти да си Депутат ?Обади се .
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и сега са заедно.В далаверите.Кряскането е за пред публиката...
45
3
 
9
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Този пък :). И да сложим само обратни в народното събрание за да сме 100% евроатлантически ориентирани :).
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PA PRAV E BKP=BSP GERB VSE EDNO I SYSCHTO
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шушляк!
42
5
 
15
 
! Отговори
Ина преди 6 години
Лелееееее, пак ли това жалко подобие на нещо??? Само от чешмата не тече през последния месец. Стига сте ни го пробутвали тоз плазм0дий, срам ни е от него! Единственото, което наистина го умее като никой друг е да обедини всички българи срещу себе си! Да се маха! Крайно време е да осъзнае, че е БИВШ. Много БИВШ- БИВШ президент и ДВА ПЪТИ БИВШ съпруг! Пфуууууу.... каква 0тврат и липса на достойнство само!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Rosene ti korumpiran li si ????? Imenieto v halkidiki s nemskite slugi kak sa v sofia kolko imota ima6 milionite proishoda im ot kuda ne ot brd leje6
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амбициозен ***. Уж не беше политик, а сега драпа някой да го хареса и да му даде някаква синекурна служба в Европа или НАТО. Услади му се политиканстването. Къш бе!