Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?

Министърът настоя, че ако няма ръст на заплатите, няма да има и кадри
138
Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?
Снимка: БТА

Ако не започнем да увеличаваме трудовото възнаграждение на военнослужещите, и в перспектива ще имаме проблем с хората, които постъпват. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Не че в българските младежи липсва патриотизъм, но кой млад човек на 19-20 години ще започне работа в армията, където има много повече отговорност и трудна работа, за 608 лева заплата, тези хора не са много, коментира той, цитиран от БТА.

В бюджета са заложени допълнителни 100 млн. лева за увеличение на възнагражденията на военнослужещите.

"Не разбирам логиката на някои колеги от опозицията, аргумента - ще гласуваме против, защото искаме повече. Отговорът е прост - за да има повече, трябва да стане и това, а ако искахте повече, да бяхте го направили, когато вие бяхте на власт", коментира министърът.

Според него парите за заплати трябвало да бъдат двойно по-големи, но това са финансовите възможности. Каракачанов каза, че заплатите в армията не са повишавани от 2013 г., а сега стремежът му е да се направи справедливо разпределение и да бъдат стимулирани онези поделения, в които има недокомплект, в които службата е по-тежка и където повече има нужда от нови хора.

В тези 100 млн. лева е предвидено и увеличение на щата с 1300 души, посочи Каракачанов.

Министърът пресметна, че при около 500 напускащи военнослужещи годишно поради различни причини, ако успеят да привлекат 1300 човека с отделените за новия щат средства, това ще бъде с около 10-12 процента намаляване на недокомплекта.

Попитан дали обстановката в авиобазата "Граф Игнатиево" се е успокоила, Каракачанов отговори, че тя отдавна е спокойна. Изпълняват се и тренировъчните полети, носенето на бойното дежурство не е прекъсвало. Малко изкуствено създаден шум в системата, но за съжаление много хора предпочитат да създават негативни новини и да правят скандали, отколкото да говорим за положителните неща, коментира министърът и допълни, че ввъпреки трудностите те служат и защитават държавата и гражданите.

Според министъра негативните коментари вредят на самочувствието и достойнството им. Той отново напомни, че летците са в правото си да откажат полет, което е практика в армиите по света. Нищо лошо не бяха направили тези хора и аз не позволих върху достойнството им да се хвърлят подобни кални петна, това е незаслужено, заяви министърът.

Според мен няма външно влияние, коментира Каракачанов на въпрос за действията на пилотите, като добави че самото състояние на техниката и проблемите в авиацията всъщност са "външното влияние" и той напълно разбира летците. Стараем се да решим проблема около тези документални неуредици на двигателите, каза Каракачанов. Той отново добави, че военните пилоти заслужават уважение, а не критики, защото всеки един от тях, както и военните моряци например, може да намери многократно по-добре платена работа в чужбина, но те служат на България срещу много по-ниски възнаграждения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха днес в тържествения ритуал за връчване на дипломите на слушателите от "Випуск 2017" на Военната академия "Г. С. Раковски". Получавате новите си назначения във време с много предизвикателства както за България, така и за съюзниците ни, каза на ритуала Каракачанов. Бъдете опора на своите началници и пример за вашите подчинени. Не забравяйте, че носите униформата и пагоните на офицери от една армия, която никога в своята история не е посрамвала Отечеството, добави министърът.

Да бъдеш офицер е не само професия, това е призвание, за което се иска желание, но и солидна подготовка и опит, изтъкна генерал-лейтенант Андрей Боцев. Във важен етап от развитието на въоръжените сили сме. Необходимо е българските военнослужещи да бъдат сигурни, че разполагат с такава техника и въоръжение, че да изпълняват с чест и достойнство задълженията си и да издигат авторитета на Българската армия и на въоръжените сили не само в национален, но и в коалиционен мащаб, каза Боцев.

Дипломите си получиха 181 офицери - слушатели в шест специализации от специалността "Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво" от професионалното направление "Военно дело". Първенец на випуска е капитан-лейтенант Страхил Люцканов от специализацията "Военноморски сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
6
 
! Отговори
Крадат зверски преди 6 години
Проучваме китно градче с ликвидирана промишленост от терористи представящи се за БСП лидери НЯМА НУжда от тн"пречиствателна станции"..Досегашната система е изградена по проект и работи без да замърсява.Крадците около БОрисов ЩЕдро дали 42 000 000 за воден цикъл от тях за нагло вредна и ненужна станциика 25 000 000 ограбени от народа.ПОдизпълнител подава че получил цял 1 000 000 другите ги взели играчи от еди къде си..
70
0
 
10
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 6 години
Господин Каракачанов в българската армия да бъдеш офицер вече не е призвание а позор. В армията е пълно с ***, наркомани и *** без модерно оръжие. Те работят за заплата от няма и как без да имат национално достойнство в защита на отечество и недай Боже да стане някаква военна арена, няма да има войска и техника и няма защо да се лъжем. Осъдете онези които унищожиха армията, заплата армия не оправя а условия, национално достойнство и чест каквито днес ги няма.
69
0
 
17
 
! Отговори
България вече... преди 6 години
не съществува ! България я няма вече ! За каква армия говори този " македонец " от Русе ! За пореден път се убеждавам, че всички във властта са клоуни!
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не разбирам логиката на някои колеги от опозицията, аргумента - ще гласуваме против, защото искаме повече. Отговорът е *** - за да има повече, трябва да стане и това, а ако искахте повече, да бяхте го направили, когато вие бяхте на власт", коментира министърът."E, aре вдигни де, още утре им направи заплатите 1000 лв минимална, като си толкова отворен. Ти ако си мислиш да ги вдигнеш с 50-100 лв и очакваш мощен наплив към армията, значи си вдигнал температура.
67
1
 
6
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Ей аланкоолу, ние работихме некога по две години за 1,50 лв на месец и две седмици отпуск неплатен. Па после и запас сме ходили.И ти също работи, ама днес не може да се получи. Едни да бият табанците по плаца, а други да правят пачки от обществени поръчки. А сега се иска и грамотност. Не може всички да са кашици. Някои от нас ходиха и в Чехословакия 68-*** без пари , ама сега искат да се ходи в Авганистан и където се набутаме от политиците. Тези дето ликвидираха задължителната военна служба .....
66
0
 
4
 
! Отговори
Крадат зверски преди 6 години
правим проучване за развитие на даден регион.За СМетища са небходими поне 3 000 000 лева.НАгли престъпници на власт Обаче Щедро дават цели 200 000 000 ограбени от народа.
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките ни съседи с изключение на Македония са по-силни и ще ние бият в евентуална война. Забравяте, че НАТО изобщо не помогне, ако сме на зор.Дори сърбите, които винаги сме ги били ще ни смачкат.
64
0
 
4
 
! Отговори
Крадат билиони преди 6 години
От заплати пенсии и помощи за оцеляване крадицте подставили БОрисов и Цветанов не могат да крадат милиарди годишно.Крадат ги през ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ И ЕВРОПРОЕКТИ.КАРАКАЧАНОВ да НАреди КОНфискация на милиардите по оперативни програми и евро проекти веднага..НАли е ЗАМ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ по сигурноста и силовите ведомства.
63
1
 
6
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Ако се намали личният състав из министерството и щабовете , за сметка на маршируващите... може и да се получи.Но за това и дума не се отваря. С парите за един ремонтиран, незнайно къде и с какво двигател може да се подсигурят парите за даста кадровици, ама от тях няма какво да се открадне, а и комисионна няма да има за никого по веригата.За един - единствен ден да ме направят министър... ще хвърчат звезди, пагони и *** (с фуражки)
62
4
 
1
 
! Отговори
никой преди 6 години
Аз бих, за 'оптикар' (снайперист) не заради парите а защото искам. За съжаление инвентора е слаб ,ограничен и износен, родната армия не разполага с качествено оптикарско оборудване с което, младшите обуччаващи се да практикуват (искам да отбележа че говоря конкретно за снайперисткото оборудване) което както всички останали боеприпаси и оръжия "сделани в СССР" които ръждавеят неподдържани и неизползвани в бараките на родните казарми и при евентуално извънредно и наложително използуване на стс
61
0
 
8
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?-----Предполагам - никой или почти никой!Мисля, че вече е доста късно за въстановяването на Българската армия и не само поради липса на адекватно финансиране, а поради липсата на човешки ресурс - висока смърност, ниска раждаемост и висока емиграция.За жизненното и социално ниво на редовия български гражданин да не говорим.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пишете Турция ще ни смачка по силна по голяма армия добре е ние да не правим нищо тогава ни армия ни нищо не трябва ли да се биеме до последния човек
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината, е че България е предадена и няма приятели и съюзници.Формално-член на НАТО, но съседните ни държави, които са ни били врагове и сега са ни врагове(Турция и Гърция)също са членове на НАТО.Американци, французи и англичани няма да си помръднат и един пръст за нас, а към Русия сами са разрушихме пътищата.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато армията е слаба на места цъфват вежливи зелени човечета . факт .
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой, затова след нова година напускам армията !
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС-арите и демократите след 1989 г. разсипаха и унищожиха БГ-армия, нарязаха за скрап оръжия и ракети, от които турците трепереха.Но при Тодор Живков имаше държава , а не като сега-колония с една послушна администрация.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реален случайе ти с охранители ли ги сравняваш егати хората нямам думи
54
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Сега сме уж със всички, а нямаме нито един съюзик.Чисто хипотетично: Турция и Гърция са в НАТО, обаче постоянно са на нож. Турски самолети редовно навлизат във въздушното пространство на Гърция и Егейските острови. НАТО се правят на ударени и си пасуват.Казус: Турция нахлува в България:Едно време, СССР със сигурност ако това се случи обявява война на Турция. Народна Република България е спасена.Днес стане ли такова нещо, нито от НАТО чакайте помощ, нито от Русия.Сами се пре*цакахме!
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheitе ние с това мислене сме до тука разберете народ без добре оборудвана и съвременно мобилна армия след време е обречена на гибел като народ и държава примери много от историята. Много народи са си отишли или нямат държава но живеят в други граници на друга държава ............ не осъзнаваме свободата която имаме като държава и място където да кажеш аз съм от България пък каквато ще да е
52
1
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Толкова много безотговорност в армията не е имало никога. Вярно е , че парите не стигат, но никой не казва, че освен тези 610 лева се вземат 15% отгоре +120 лева необлагаеми за храна. Така че работата отива над 750 на месец и май имаше по 2 %на всяка прослужена година. Проблема вече е в качеството на хората. Много бракувани има, но 1200 лв къде ще ги вземат.