Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?

Министърът настоя, че ако няма ръст на заплатите, няма да има и кадри
138
Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?
Снимка: БТА

Ако не започнем да увеличаваме трудовото възнаграждение на военнослужещите, и в перспектива ще имаме проблем с хората, които постъпват. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Не че в българските младежи липсва патриотизъм, но кой млад човек на 19-20 години ще започне работа в армията, където има много повече отговорност и трудна работа, за 608 лева заплата, тези хора не са много, коментира той, цитиран от БТА.

В бюджета са заложени допълнителни 100 млн. лева за увеличение на възнагражденията на военнослужещите.

"Не разбирам логиката на някои колеги от опозицията, аргумента - ще гласуваме против, защото искаме повече. Отговорът е прост - за да има повече, трябва да стане и това, а ако искахте повече, да бяхте го направили, когато вие бяхте на власт", коментира министърът.

Според него парите за заплати трябвало да бъдат двойно по-големи, но това са финансовите възможности. Каракачанов каза, че заплатите в армията не са повишавани от 2013 г., а сега стремежът му е да се направи справедливо разпределение и да бъдат стимулирани онези поделения, в които има недокомплект, в които службата е по-тежка и където повече има нужда от нови хора.

В тези 100 млн. лева е предвидено и увеличение на щата с 1300 души, посочи Каракачанов.

Министърът пресметна, че при около 500 напускащи военнослужещи годишно поради различни причини, ако успеят да привлекат 1300 човека с отделените за новия щат средства, това ще бъде с около 10-12 процента намаляване на недокомплекта.

Попитан дали обстановката в авиобазата "Граф Игнатиево" се е успокоила, Каракачанов отговори, че тя отдавна е спокойна. Изпълняват се и тренировъчните полети, носенето на бойното дежурство не е прекъсвало. Малко изкуствено създаден шум в системата, но за съжаление много хора предпочитат да създават негативни новини и да правят скандали, отколкото да говорим за положителните неща, коментира министърът и допълни, че ввъпреки трудностите те служат и защитават държавата и гражданите.

Според министъра негативните коментари вредят на самочувствието и достойнството им. Той отново напомни, че летците са в правото си да откажат полет, което е практика в армиите по света. Нищо лошо не бяха направили тези хора и аз не позволих върху достойнството им да се хвърлят подобни кални петна, това е незаслужено, заяви министърът.

Според мен няма външно влияние, коментира Каракачанов на въпрос за действията на пилотите, като добави че самото състояние на техниката и проблемите в авиацията всъщност са "външното влияние" и той напълно разбира летците. Стараем се да решим проблема около тези документални неуредици на двигателите, каза Каракачанов. Той отново добави, че военните пилоти заслужават уважение, а не критики, защото всеки един от тях, както и военните моряци например, може да намери многократно по-добре платена работа в чужбина, но те служат на България срещу много по-ниски възнаграждения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха днес в тържествения ритуал за връчване на дипломите на слушателите от "Випуск 2017" на Военната академия "Г. С. Раковски". Получавате новите си назначения във време с много предизвикателства както за България, така и за съюзниците ни, каза на ритуала Каракачанов. Бъдете опора на своите началници и пример за вашите подчинени. Не забравяйте, че носите униформата и пагоните на офицери от една армия, която никога в своята история не е посрамвала Отечеството, добави министърът.

Да бъдеш офицер е не само професия, това е призвание, за което се иска желание, но и солидна подготовка и опит, изтъкна генерал-лейтенант Андрей Боцев. Във важен етап от развитието на въоръжените сили сме. Необходимо е българските военнослужещи да бъдат сигурни, че разполагат с такава техника и въоръжение, че да изпълняват с чест и достойнство задълженията си и да издигат авторитета на Българската армия и на въоръжените сили не само в национален, но и в коалиционен мащаб, каза Боцев.

Дипломите си получиха 181 офицери - слушатели в шест специализации от специалността "Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво" от професионалното направление "Военно дело". Първенец на випуска е капитан-лейтенант Страхил Люцканов от специализацията "Военноморски сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
8
 
! Отговори
Старшината на ротата преди 6 години
До БНАЕдна седмица трябваше да задържаме турците,и предполагам че щяхме да можем.
50
0
 
4
 
! Отговори
ето кой преди 6 години
*** и Пульо...
49
0
 
9
 
! Отговори
имали сме да преди 6 години
До БНААма сега какво остана от нея? Само байрака с колчето. Каракачанов може да си го нахака "отзад". нали му е министър.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за какво ни е армия кой ще ни напада,времената на войните свърши поне в Европа***********знаеш ли как са наричали европейците периода между Първата и Втората Световна война? Вечният мир , колко наивни са били хората тогава :)
47
4
 
8
 
! Отговори
БНА преди 6 години
Бе вие баззик си прайте, обаче по бай Тошово време имахме 120 000 редовна войска. Баш да бием Турция никога не сме могли, но поне за 2-3 денонощия можехме сериозно да ги озорим, докато дойдат руснаците на помощ.
46
3
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Еми това е лично Ваше виждане. Моето е, че и да имаме армия и да нямаме, ако не е НАТО, Турция или Русия ако искат за 24 часа ще минат през нас като танк през яйце. С кого ще се бием, според Вас? Само излишни харчове, има толкова по-наболели сектори.
45
3
 
10
 
! Отговори
BG преди 6 години
Армията произвежда сигурност!
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ефрейтор ГенчевOooo....турците винаги сме ги били по много. Един българин се бие колкото 10 турчина.Нищо, че са втори по сила в НАТО, а ние нямаме стотинки за заплати и облекло в армията.
43
1
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 33 И този не разбрал.Наборната служба няма да се връща.Никой не ще да служи за 600 лв. ,ти искаш без пари. Мина тая.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нас ни стига оная "армия" със свирките и фанфарите по парадите дето прави смешни номера със манлихери от първата световна :-) :-)Друга не ни трябва щото са излишни харчове и няма никакъв шанс да даде отпор на турския милионен башибозук
41
2
 
7
 
! Отговори
Реален случай преди 6 години
Имам приятели които работят като охрана за 330 лева чисто.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Каракачанкатаza da ima toi 120 000 dolara zapalta , to trq negoviq kolega tuk da raboti za 12000 :)
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheitдържава без армия не е държава за мен а някакво изкривено понятие без идентичност и история и самоопределение като народ
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правим си ядрени ракети и решаваме проблема с армията,няма да ни е нужна повечеАЕЦ имаме може да си обогатяваме уран
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименабе що говориш така ако стане нещо първо армията идва нали- или като те оберат тогава ходиш в полицията нали и пишеш жалбички и тем подобни ... абе *** нали ако няма полиция и армия ще те опъват на улицата, или ти си, не кой който си седи пред компа и се чуди да пише нещо е така като да има нещо
36
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда турците да ни нападат с войска, те икономически превзеха България. Знаете, ли че в някои райони на България, ако не знаеш турски и ако не си член на ДПС, не може да започнеш работа?
35
1
 
4
 
! Отговори
ор преди 6 години
Министър Каракачанов накрая си каза защо иска наборна казарма-ами за без пари.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов знае ли, че има учители и инженери, които работят за тия пари? Хора, които да учили много години за да имат специални знания и квалификация.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял ден седят в поделенията и чоплят семки,армията трябва да е не повече от 10 000човека,за какво ни е армия кой ще ни напада,времената на войните свърши поне в Европа
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е ВМРО да се саморазпусне!Въпреки ,че България притежава Пиринския край на Македония не виждам смисъл от нейното съществуване!Да не би ,да прави въстание в Пиринско или нещо се бори за българщината в другите части на Македония. Каракачанов не е македонски българин,и с какво право е лидер на ВМРО ,а и какво стана с наборната служба ,която щеше да връща?