МВнР: Народът ни, не съветската армия, спаси българските евреи

Министерството се обяви против опити за подмяна на историческите факти
Обновена: 3 ное 2017 14:51 | 3 ное 2017 14:34, Елка Василева
73
МВнР: Народът ни, не съветската армия, спаси българските евреи
Снимка: МВнР

Не съветската армия, българският народ спаси българските евреи – това заяви Министерството на външните работи по повод изявлението на говорител на МВнР на Русия.

На брифинг говорителят Мария Захарова изрази позиция против вандалските прояви срещу паметника на Съветската армия в София и заяви, че българските евреи са били спасени благодарение на съветските воини.

Още по темата

„Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България“, пише външното ни министерство.

Оттам посочват, че „без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви“.

Министерството на външните работи заявява също така, че е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: „Категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите“, пишат от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Активист на БКПизвиниха се официално от турската клиника, за "наказание" ги местят на гръцката граница, а битият електорат за известно време няма да ходи на пазар в Турция като застраховка да не му бият и последния печат отзад
19
1
 
6
 
! Отговори
даскал по история преди 6 години
Шекерчето да си даде бележника да и пиша една голяма 2 по история.
18
6
 
2
 
! Отговори
РУСНАЦИ преди 6 години
ПРЕДИ ЕВРЕИТЕ.А КОЙ СПАСИ ТУРЦИЯ ОТ НАС, ДЕТО Я МЪЧИХМЕ 500 ГОДИНИ. И СЕ НАДЕНАХТЕ НА БЪЛГАРСКАТА КОСМАТА *** СЛИВА С ВАШИТЕ ТОПОРИ, КОСМАТИ СЛИВИ НЕ ВИДЕЛИ, А НИЕ ДЕТО МЪЧИХМЕ С КОСМАТИТЕ СИ ДУППАРИ 500 ГОДИШНИЯ ТУРСКИ ТОПОР. СЕГА ЩЕХМЕ ДА СМЕ ГО СЪСИПАЛЕ ЕРРДОГАНЯ, КАТ КУРДИСТАНЛИИТЕ С ТЕХНИТЕ КУРТОПОРИ
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа ама кой народ ? Hе слагайте всички под един похлупак щото една голяма част от народа товареше евреите на влака
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 декември идва , стягайте куфарите , Канада ви очаква .
15
2
 
9
 
! Отговори
Димитър Пешев преди 6 години
Аз ги спасих !!! По настояване на кюстендилското гражданство !!! Благодарните евреи възстановиха в Кюстендил родната ми къща и я направиха музей ! А евреин пари на вятъра не хвърля !!!
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, Съединението и Спасяването на българските идеи са именно постижения на българския народ. Държавата се е присъединила по неволя. Никой няма право да си присвоява или подменя този акт на доброта и саможертва, защото е един от малкото в историята ни. И именно фактът, че евреите от Македония са извозени към лагерите е доказателство, че не правителството, а народът е спасил сънародниците си в пределите на България. Така че добре са отговорили на простата руска говорителка.
13
6
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Захариева ,а кво става с бития от турските митничари ? А?
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е лошо руснаците да се изяснят сами за себе си да те са победителите във втората световна война, но да не си приписват факти които не са тяхно дело между другото не могат да преглътнат и факта, че ние сме им дали азбуката, ама какво да ги правиш просто тогава ние сме били водеща държава, а не те.
11
15
 
3
 
! Отговори
КРАВАР.ОБАМА преди 6 години
Народът никого не е спасил. НИЕ КРАВАРИТЕ СПАСИХМЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРЧУЛЯТА А ПОСЛЕ И ОТ ФАШЯГИТЕ. НИЕ СМЕ КРАВАРИТЕ ОТВЪД ОКЕАНА. ГРИЖИМ СЕ И ДУНДУРКАМЕ ДЕМОНКРАЧЕТАТА НА ЗАПЛАТКА.Народът е просто маса от хора.ВАШ.ОБАМА
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този паметник мястото му е в съответния музей.
9
2
 
19
 
! Отговори
хамлет преди 6 години
Тази *** не е чела историята да не се бърка където не й е работата
8
3
 
6
 
! Отговори
Сталин Романов преди 6 години
захарчето объркало посоките - съветските войни стягат куфарите на неизбягалите съветски евреи и ги въдворяват спасително в колхоза Автономна Еврейска республика там нейде към Чукотка, където се родил и дядото на Ким Трети, за да стреля внук му с ракетки по Жапония и империалистическия Тръмпи
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония е била окупирана от Германия, България е била само администратор и не е имала власт да решава за тамошните евреи. Втръсна ми да се повтаря все едно и сщо
6
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън дрън ярина а кой НАТОвари евреите във влаковете русофилите и Руия и червената армия спасиха евреите.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не,царя ги спаси,но България загуби Всв и Македония!Явно евреите бяха по важни!
4
21
 
16
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Лично според мен, ние трябва много да си мълчим и да не се хвалим, че сме спасили българските евреи, защото по същото време сме закарали в лагерите на смърта всички евреи, от Македония. Така че не знам колко е морално навсякъде да тръбим как сме спасили евреите. Крайно време е да се поглеждат нещата от всичките им страни.
3
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силно ме съмнява, че българин ще ляга на релсите за друг българин, камо ли и еврейн. По ми се вярва, че "спасените" са се отчели в някоя черна каса.
2
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно това българския парламент какво подписа да честните хора и русофилите спасиха евреите българската държава предаде евреите русофобите не са българи.
1
4
 
29
 
! Отговори
Вагон втори преди 6 години
А кой ще спаси българите след некоя и друга година.