МВнР: Народът ни, не съветската армия, спаси българските евреи

Министерството се обяви против опити за подмяна на историческите факти
Обновена: 3 ное 2017 14:51 | 3 ное 2017 14:34, Елка Василева
73
МВнР: Народът ни, не съветската армия, спаси българските евреи
Снимка: МВнР

Не съветската армия, българският народ спаси българските евреи – това заяви Министерството на външните работи по повод изявлението на говорител на МВнР на Русия.

На брифинг говорителят Мария Захарова изрази позиция против вандалските прояви срещу паметника на Съветската армия в София и заяви, че българските евреи са били спасени благодарение на съветските воини.

Още по темата

„Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България“, пише външното ни министерство.

Оттам посочват, че „без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви“.

Министерството на външните работи заявява също така, че е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: „Категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите“, пишат от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не съветската армия, българският народ спаси българските евреи това заяви Министерството на външните работи"Абсолютна лъжа. Българският народ изобщо не е имал думата. Българските евреи са спасени единствено и само от цар Борис Трети! Дълго е да обяснявам как точно и защо. Това неподчинение на царя е и една от причините Хитлер да го отрови (втората е отказът му да прати войски срещу Русия) Може ли такава вопиюща неграмотност от страна на МВнР! Наистина българите сега сме невеж народ!
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 42 от славянин41 Русия е заплаха за световния мир и затова санкциите срещу нея няма скоро да паднат,а ще се увеличават.Руснаците и сега гладуват и ядат хора,кой знае след години,какво ще стане с тях.Хулиганите от Кремъл богатеят на гърба на обикновените хора.Русия е криминална държава.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПЕТКОВ 48 Но македонските евреи не са имали български паспорти ,което означава,че не са български граждани,освен това,българската държава не е имала индулгенции там,затова не са спасени.Българските комунисти са национални предатели и в дървените им глави стои само това,на което са ги научили менторите им от Москва.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е,защо при победата на Червената армия,само България спаси своите евреи,а останалите страни-не?Нали,според Захарова,победите на Съветската армия са причина за спасяването на евреите?Всички съветски символи трябва да бъдат премахнати от територията на България.Да благодарим на Захарова,че отрезви много заблудени българи,в"любовта"между България и Русия.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПЕТКОВ49 Македонските евреи не са спасени,защото са нямали български паспорт и не са български граждани.Те и досега не се смятат за българи.България не е имала индулгенция в тези земи и не е могла да ги спаси.Тя само е администрирала отнетите й територии.Защо партизаните на Тито,не ги спасиха?Те се биеха директно с хитлеристите.Явно,не са искали.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен До 50 Министерството е против оскверняването на паметници,казаха го от ГЕРБ,но паметникът на съветския окупатор скоро ще бъде преместен от София,в музей на съветската история.Защото непрекъснато се осквернява,от"благодарните"българи,за руската окупация и мракобесието на комунизма,което ни донесоха Съветите.Има подозрения,че Русия сама е организирала скандалния надпис,за да има повод,да отправи към България,поредното поругаване с нейната история.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен До 51 След 9 септември 1944,СССР ограбва българските ланки,златото ни,изнася уранът ни,без да плати,на вного ниски цени изкупуваше зеленчуци и консерви,открадна историческия ни архив.Всичко е документирано.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53 Русия само е вземала от България.45 години я граби,както турци не са я грабили.Отне ни историческия архив,златото от банкитепрез 1944,суровините,заповяда на своите слуги да избият българската интелигенция,отне ни суверенитета.На няколко пъти в историята,се е опитвала да унищожи България,като държава.Днес поругава българската история.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветски *** стойте си в Сибир
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 46;ако имаш нещо в главата си ще замениш русия със крадеца сащ и запада.българи и руснаци са един народ и русия само е давала на българия
50
8
 
11
 
! Отговори
Мужик преди 6 години
След толкова исторически гафове почвам да си мисля че руските политици просто са невежи и са спали в часовете по история!
49
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46Докажи, че Русия изнася БГ-злато, да те видим, умнико.БГ-злато сега се изнася и краде от една канадска фирма, да не й казвам името, всички я знаят!Това става с благословията на БГ-еничари!
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това значи ли, че българското министерство на външните работи одобрява оскверняването на войнишки паметници?
47
5
 
5
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 6 години
Допълнение от 49, Към този период червената армия току що е била в победата си от сталинградската битка и ала хабер си е нямала за евреите в България за да ги спасява. Само тук през 1943 г. са спасени 50 хил. по инициатива на Димитър Пешев и никога български граждани не са заставали на релсите да не позволят на влаковите композиции да експулсират евреите в лагерите на смъртта. Само от Македония са експулсирани с вагони до пристанище Лом и никой не ги е спасявал. МВнР лъже.
46
1
 
7
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 6 години
Не червената армия е спасила евреите в България и не българския тогава невеж народ а с помощта на един човек и това е: Димитър Пешев на 08.03.1943 год. тогава подпредседател на народното събрание и с подписка на свой колеги депутати си налагат на правителството на Богдан Филов да отмени тайната спогодба с Третия райх за депортиране на 50 хиляди евреи от старите предели на България но не и от Македония която е била българска. ТОВА Е ИСТИНАТА не СССР и народа са допринесли за това !
45
3
 
2
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Идете в парк Кайлъка / Плевен и вижте паметна плоча на която пише, че са били изгорени евреи. Направих си труда и попитах в Исторически музей Плевен за повече информация. Оказа се че нямат архивни документи за това събитие. Документите ги била прибрала ДС- МВР . Версията за пожара е че са се самозапалили ?!?!
44
5
 
13
 
! Отговори
а сикана преди 6 години
До кога ще ги търпим наглите ватенки ??? ППосолството ври от нагли агенти -*** , които тровят народа ни .Да се намали персонала в рруското посолство наполовина ......
43
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия разцепва България на две. Русия дава Македония на Сърбия. Русия кара български политици да направят македонизация на Родопите . Русия дава Добруджа на Румъния където сега намериха ГАЗ. Русия изнася злато 50 години от България. Мерси. Някой , ако може да оспори фактите .
42
11
 
3
 
! Отговори
Морски преди 6 години
А ГЕРБ сега иска да унищожи същия този народ.
41
5
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
На всичкото отгоре нашите освободители контрират приемането на България в списъка на съвоюващите страни. Въпреки това страната ни е допусната до гласуване но в последствие с гласа на Русия, забележете не на СССР а на Русия, България не успява да влезе в листата. Ако бяхме признати за съвоюваща страна, щяхме да запазим териториите си от 1941 г. + поречието на Марица, областта на Преспа и Голобърдо и с право на претенции за Северна Добруджа. Всичко това ни беше отнето с гласа на Русия.