Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец

Концепцията за етнонацията била свързана с Възродителния процес
342
Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец
Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново настоя, че в България трябва да бъде признато турското малцинство, въпреки че в събота съпредседателят на Обединени патриоти призова главния прокурор Соти р Цацаров да се самосезира заради искането му и да му потърси наказателна отговорност.

Още по темата

"Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв", отсече обаче лидерът на ДОСТ пред bTV.

Според него концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес.

В същото време обаче той беше категоричен, че е твърдо  против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

"Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса", коментира още Местан.

Той посочи и че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.

Въпреки че свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан смята, че правата му са нарушени, защото според действащото законодателство има забрана за предизборна агитация на език различен от българския.

"Плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти", отсече той.

Лютви Местан припомни, че е завел дело в Страсбург заради глобите за агитация на чужд език и "ще спечеля това дело".

Той коментира още, че на външния министър Екатерина Захариева „мед ѝ капеше от устата – и така трябва“, когато говори за българите в Албания.

Местан допълни, че неговите деца не са имали възможост да учат майчин език в училище.

"Като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език", обясни лидерът на ДОСТ.

"Наличието на малцинства в една държава е въпрос на обективен факт, а не юридически въпрос. Едно малцинство няма да възникне с акта на признаването в конституцията. Нито едно малцинство ще престане да съществува, ако не е признато от конституцията", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Османската империя? Няма я. Изчезна. Потъна в мъглата на времето, както много други империи. А ние сме си тук.
219
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били сме 500 години под османско робство, но за нашата история това е просто един малък етап, докато за Османската империя това беше финалният акорд.
218
4
 
37
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Естествено, че турската дума хайдут е с негативен смисъл. Някой да не би да очаква борците срещу империята да бъдат поздравявани от султана за това ? Но въпросът е в друго. Темата е " български гражданин с турско самосъзнание". Добре, но защо изопачавате фактите, отричате турските изстъпления, обезкървяването на българския етнос и всичко останало, до болка познато ? Защо в още по - голяма мяра от етническите българи не ги заявите ? Какво ви притеснява ? Нали сте " български граждани " ?
217
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малка България произвеждаше 60% от храната на Османската империя. Ако не бяхме ние, да ги храним, да ги правим хора, да им покажем що е култура, и толкова нямаше да издаянат, а сега, вместо да кажат едно благодаря... Разочарован съм от вас, драги български мюсюлмани, разочарован съм...И текстила и т.н. за османската армия е произвеждан от българите.
216
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори ние, българите, не успяхме да цивилизоваме Османската империя и тя рухна и изчезна. Не се ядосвайте драги неоосманлии, тая империя и без това не я биваше много - корупция, бюрокрация...
215
1
 
38
 
! Отговори
пак ли е в катарзис преди 6 години
Зидаров заряза жена си и децата си заради лъскава кариера, сега ги използва за агитация на шараните, че и набожно килимче си постелил на пейката, а Ширин се омотала с бурка в краката му и срича Корана на арабски
214
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма съвременна държава на Балканите,която да не е била изградена върху българска територия и върху територии с българско население.Всички са ни роднини,граничим със себе си.
213
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АлександърАМДЖИК, БЕ, БУДАЛЛА!!!!!
212
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОт цялата османска империя разпростряна на три континента само българите са били роби. Сигурно е имало защо.Ами защото толкова познаваш историята,не са били само българите роби на турците.А при идването на османците,90% от Балканския полуостров са били българско население,но разпокъсани на три-четири царства и много феодални владения.Северните попадат под унгарска власт и османски васалитет(днешна Румъния),а южните се борят до Освобождението.Няма държава на Балканите,която да не е
211
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малка България произвеждаше 60% от храната на Османската империя. Ако не бяхме ние, да ги храним, да ги правим хора, да им покажем що е култура, и толкова нямаше да издаянат, а сега, вместо да кажат едно благодаря... Разочарован съм от вас, драги български мюсюлмани, разочарован съм...
210
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османската империя беше тук за малко, но отдавна я няма, а ние сме тук преди нея и след нея.
209
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си "европеец",защо ни дърпаш към Ориента,а не към Европейските стандарти,бе аланкоолу?
208
3
 
37
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Само ние ли бяхме единствените роби на балканите? Съседите ни защо не бяха също?
207
3
 
37
 
! Отговори
жалко, но факт! преди 6 години
До Анонименпрез соца бяхме по-бетер от роби! Всичко бе национализирано и частната собственост
206
2
 
35
 
! Отговори
дервшоглу преди 6 години
Ако Турция ни вкара в калта - тя ще ни изкара оттам!!!!!!!!!!!!
205
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цялата османска империя разпростряна на три континента само българите са били роби. Сигурно е имало защо.
204
0
 
37
 
! Отговори
кръвен данък преди 6 години
До Анонимендоброволно срещу заплащане на многодетни бедни семейства! Образовали са ги!
203
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички "турци", които пишат на български и убиждат българите, далеч сте от турци, далеч сте и от българи. Вие чисто и просто сте си помаци. Най-долното стъпало на обществото.....Виж какво пише Джеймс Баучер за тях, не за турците. Щом те са най-долното стъпало, то къде си ти?"Родопските помаци или по-правилно българите, приели насила исляма в епохата на завоеванията... са с по-чиста българска кръв, отколкото самите българи."
202
0
 
35
 
! Отговори
турска поговорка преди 6 години
До Въпрос на честДа би мирно седяло, не би чудо видяло................
201
4
 
35
 
! Отговори
историк преди 6 години
До леля ПенаНИЕ СМЕ БИЛИ ТУРСКИ ВЕРНОПОДАНИЦИ ОТ ВЕКОВЕ.......