Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец

Концепцията за етнонацията била свързана с Възродителния процес
342
Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец
Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново настоя, че в България трябва да бъде признато турското малцинство, въпреки че в събота съпредседателят на Обединени патриоти призова главния прокурор Соти р Цацаров да се самосезира заради искането му и да му потърси наказателна отговорност.

Още по темата

"Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв", отсече обаче лидерът на ДОСТ пред bTV.

Според него концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес.

В същото време обаче той беше категоричен, че е твърдо  против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

"Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса", коментира още Местан.

Той посочи и че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.

Въпреки че свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан смята, че правата му са нарушени, защото според действащото законодателство има забрана за предизборна агитация на език различен от българския.

"Плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти", отсече той.

Лютви Местан припомни, че е завел дело в Страсбург заради глобите за агитация на чужд език и "ще спечеля това дело".

Той коментира още, че на външния министър Екатерина Захариева „мед ѝ капеше от устата – и така трябва“, когато говори за българите в Албания.

Местан допълни, че неговите деца не са имали възможост да учат майчин език в училище.

"Като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език", обясни лидерът на ДОСТ.

"Наличието на малцинства в една държава е въпрос на обективен факт, а не юридически въпрос. Едно малцинство няма да възникне с акта на признаването в конституцията. Нито едно малцинство ще престане да съществува, ако не е признато от конституцията", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
8
 
37
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Хе хе хе хееееееПантеонът на националните герои на бълГЕЙрите се състои само от крадци, ракетьори, разбойници, пияндета и сексуални дивианти! Какво може да се очаква от едно такова племе от ко.пел.даци! Хааа, да не почнте да ми грухтите, че ви наричам ко.пелдаци - 58% от бебета, родени през 2016 във великия балкански бантустан булГЕЙристан са без официален баща! Данните са на МНЗ.
199
1
 
40
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Значи тоя е землянин, марсиянец и идва от друга галактика. Дете на цялата вселена.
198
8
 
42
 
! Отговори
туркофил преди 6 години
До АнонименБългария си е турска северна провинция 5 века а руска само 1 век!!!!!!!!!!!Майка Турция ни съхрани вяра, език и култура а матушка русия ни ги отнема!!!
197
3
 
39
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Хахахах. Така е всеки народ има нужда от герои а ако не ги намери си ги измисля.Следва балканджии йово да се окаже истинска личност, а баба илийца майка на българите
196
6
 
42
 
! Отговори
кадията преди 6 години
До ТурчинаХайдутите станаха национални герои, мандраджиите също, конекрадеца Апостол и т.н.
195
3
 
41
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
До честолюбивияДумата хайдут е турска дума която означава узурпатор, бандит, престъпник човек който причинява болка и страдание. Незнам къде виждаш ти чест във всичко това българино
194
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е там,че Местан леко,полеко иска турците в България да имат статут на национално малцинство ,от което следва ,че сме многонационална държава и турците ,покрай тях и ромите ще искат езиците им,да са официални на всички нива в държавата.Той не иска автономия за турците,той иска цяла България.
193
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този дори турците го бяха забравили, дали защо ни го вадят от нафталина джурналята ?
192
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 178: Радвам се, че си потърсил ...Покажи ми един робски нашийник от онова робско време и ще приема, че е било робско. Примерно нашийника на някой от дедите ти. Би трябвало да има много такива нашийници. Ненам защо много държиш да си робски потомък.
191
0
 
38
 
! Отговори
аноним преди 6 години
До ninaПо твойта логика всеки,който изка да учи български език казваш да се прибира в България
190
14
 
36
 
! Отговори
Jddn преди 6 години
До всички "турци", които пишат на български и убиждат българите, далеч сте от турци, далеч сте и от българи. Вие чисто и просто сте си помаци. Най-долното стъпало на обществото.
189
6
 
36
 
! Отговори
Въпрос на чест преди 6 години
Въпрос на чест за българите е било да се ппротивопоставят на всичкия този геноцид спрямо българщината - да бъдат хайдути, воеводи, да организират съпротива. Ботев го е казал ясно в " На прощаване":...та сърце, майко, не траеда гледа турчин, че беснейнад бащино ми огнище...И въпреки това ние българите, с малки изключения, сме показали и показваме и днес, че не мразим турците, че и те са част от нашата държава.Мисля, че това е най - важното, както ни е завещал и Левски !
188
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са били взети насила като кръвен данък, колко - доброволно....Имало си е строго регламентирани правила. Едно на 12 инто ако не е единствена мъжка рожба,, не можело за всички. Затова е имало рушвети. Подкупвали са събираха да вземе тяхното пред други. Нещо като съвременното евродепутатство.
187
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо не се говори с документи и извори колко голяма част от българите са ставали еничари доброволно и като "въпрос на чест". Айде стига общи твърдения - извори и факти господа с турско самосъзнание ! Колко са били взети насила като кръвен данък, колко - доброволно. Сравнете Може да ползвате и уикилиикс ако ви помага ! А днес специално въпрос на чест за ЦЯЛА Турция е да влезе в ЕС, да получи визи. Защо ? За какво им е да ходят при "нацистките останки " ? Отговорът е много ***: В евра е
186
4
 
46
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец----------Абе, той бил като "Киндер сюрприз"!!!!!
185
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички *** като тоя, които прокламират, че са български граждани, всъщност мислят само лошото на страната ни!
184
4
 
36
 
! Отговори
да преди 6 години
Възродителният процес вярно има нужда от нов прочит..трябва да го прекръстят на обезпаразитяващ
183
7
 
33
 
! Отговори
:-):-) преди 6 години
голям смях..бивши християни като турците обиждат на "***":-):-):-):-)ами ако християните са ***,а вие сте бивши християни..тогава какви сте бе, фе'сове кухи:-):-)тия ан'адолци са толкова т'ъпи, че не се усещат как сами се обиждат:-):-)
182
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 194Да не говорим че повечето еничари след военната служба са заемали високи държавни постове след 17ти век
181
8
 
36
 
! Отговори
nina преди 6 години
#193Сигурно е имало и такива,но не са били мнозинство,със сигурност.Ето,бай ти Местан 100 % е потурчен българин и сега го тресе здраво "турски" комплекс за малоценност ;)