Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец

Концепцията за етнонацията била свързана с Възродителния процес
342
Местан - български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин, европеец
Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново настоя, че в България трябва да бъде признато турското малцинство, въпреки че в събота съпредседателят на Обединени патриоти призова главния прокурор Соти р Цацаров да се самосезира заради искането му и да му потърси наказателна отговорност.

Още по темата

"Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв", отсече обаче лидерът на ДОСТ пред bTV.

Според него концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес.

В същото време обаче той беше категоричен, че е твърдо  против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

"Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса", коментира още Местан.

Той посочи и че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.

Въпреки че свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан смята, че правата му са нарушени, защото според действащото законодателство има забрана за предизборна агитация на език различен от българския.

"Плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти", отсече той.

Лютви Местан припомни, че е завел дело в Страсбург заради глобите за агитация на чужд език и "ще спечеля това дело".

Той коментира още, че на външния министър Екатерина Захариева „мед ѝ капеше от устата – и така трябва“, когато говори за българите в Албания.

Местан допълни, че неговите деца не са имали възможост да учат майчин език в училище.

"Като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език", обясни лидерът на ДОСТ.

"Наличието на малцинства в една държава е въпрос на обективен факт, а не юридически въпрос. Едно малцинство няма да възникне с акта на признаването в конституцията. Нито едно малцинство ще престане да съществува, ако не е признато от конституцията", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
32
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
не ми харесва този тип, но почти всичко което е казал, е истина...
259
3
 
32
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Тия "титли" на Местан ми приличат на манджа с грозде.
258
4
 
39
 
! Отговори
Ко? преди 6 години
Етноси има в Бг сто,но мнозинството от българската нация е приело конституционен закон който не признава етносни малцинства/съответно специални права,привилегии,облаги и т.н./така че шебек,ако си част от българската нация,както твърдиш,ще се съобразяваш с тоя закон......
257
5
 
49
 
! Отговори
nina преди 6 години
А на който не му харесва да е български гражданин,иска си при майка Турция-ей къде е границата,никой не го спира да отиде където ще му е широко и доволно на душата. Tака де,какъв е проблемът?
256
4
 
49
 
! Отговори
nina преди 6 години
#272Драги,това е политика на Българската държава спрямо нейните емигрирали граждани.Турция няма емигранти в България.Така че не можете да имате претенции.Който е останал по своя воля след Освобождението на България,го е направил по собственно желание и той е български гражданин,а не турски емигрант .
255
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА СА ПРЕДСМЪРТНИ ТИКОВЕ НА МЕСТАН, И ТОЙ САМ ГО ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ !НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ ТАКИВА *** !
254
5
 
39
 
! Отговори
ор преди 6 години
До ninaНина , Нина виж се какво казваш български училища спонсорирани от бълг. посолство , сега тъй като си много цивилизована и т.н представи си аналогична ситуация в България турски училища спонсорирани от турското посолство. Чакам отговор!
253
19
 
38
 
! Отговори
Ор преди 6 години
Г-н Местан прав сте за всичко ,турците в България искат това което се дава на българските малцинства в другите страни(да не изброявам,че са много),но в България те заплашват със съд прокуратура и т.н.Тоест, тя е дискриминационна държава спрямо етническите си малцинства.
252
3
 
58
 
! Отговори
nina преди 6 години
#208Няма майчин-бащин език-в къщи си говори и на патагонски.Но когато агитираш политически,ще употребяваш официалният език на държавата,за да могат да те раберат всички граждани на тази държава.Ние имаме и арменци,евреи,власи-е как тези хора си живеят спокойно без да имат някакви претенции?А относно българските турци-аз съм живяла няколко години в Разград точно през 80 години,и мога да кажа едно,турци и българи си живеят много добре без да се делят,турците са много работливи и обраовани хора и аз ги уважавам.Такива като Местан обаче се опитват целенасочено да влошат нещата .
251
4
 
46
 
! Отговори
nina преди 6 години
# 208Драги,вече има над 3 милиона българи зад граница,мисля че най-голямата общност е в Чикаго.Учат си български език в съботните училища,които са спонсорирани от българските посолства. Никой не е тръгнал и няма да тръгне да прави българска партия,защото според американската конституция,всички граждани на Америка са американци.Официалният език е английски,а кой как си говори в къщи си е напълно личен проблем.Това,което Местанчо се опитва да направи под диктовката на Ердоган е да разедини българската нация с подобни нелепи изказвания.Всички български граждани говорят български език-това е офи
250
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците могат да се запишат във всяка БГ-партия, ако искат да са част от БГ-общество, има и много свестни турци, но ДОСТ и ДПС са незаконни антиконституционни антибългарски партии.
249
1
 
41
 
! Отговори
РККА преди 6 години
смятам че в БГ спокойно можем и без Местан и без Волен да си живеем,имам приятели от всички етноси спокойно обсъждам въпроси и за възродителния процес и за туркото робство..истината е че дори да се не обичаме заради миналото то трябва да се уважаваме заради бъдещето,дано да го направим по добро ако не за нас то за тези след нас и трябва да го направим заедно....а тези де ни делят на тях май...та им да си арчат краднатото и да не ровят жарата че първи ще горят..
248
0
 
34
 
! Отговори
ор до мехмед преди 6 години
До Дълбоко уважаващИзглежда на Венци Мартинов баба му е много уважавана и то дълбоооко то желанието се предава генетично май.
247
8
 
41
 
! Отговори
ор преди 6 години
До АнонименСпоред вас турците нямат право да се сдружават в партии,нямат право да гласуват,нямат право да учат най много до трети клас, да не постъпват в силовите ведомствабез това там се броят на пръсти- да работят само на полето и строителството т.е да ви робуват.Тогава те са добри иначе стават сепаратисти и т.н
246
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОСТ е незаконна антибългарска антиконституционна партия, а Местан-трябва да бъде съден за предателство към България , да бъде осъден и вкаран в затвора.Къде спят прокуратурата и Цацаров?ДОСТ - да се забрани, Местан - в затвора.Ако все още има държава България!
245
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнизираните нищо не знаят , християнизиране е имало още през 3-5 век. Док.филм по немската ZDF доказва всичко
244
6
 
41
 
! Отговори
Дълбоко уважаващ преди 6 години
"Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв", отсече обаче лидерът на ДОСТ. Венци Мартинов навремето разказваше, колко много са ги уважавали нашите български турци самите етнически турци. По няколко пъти са ги уважавали с дълбоооооооооко уважение. За тези пари, като подпомагане, не се знае и нашия Местан, колко пъти и колко дълбоко е бил уважаван от така наречените етнически турци оттатък Босфора. Нека всеки да го уважава подобаващо, дълбоко с истински чувства и силна любов.
243
7
 
74
 
! Отговори
турчин-бг гражданин преди 6 години
Господа народни представители от ДПС и ДОСТ,Като етнически турчин искам да ви помоля да не се изразявате от мое име,защото в днешна България притежавам еднакви права и никой не ме заплашва,че ще ми смени името както вие ни повтаряте всеки път преди избори.Също така и за говоренето на майчин език,защото и на центъра на Бургас и на Варна спокойно си говороя на турски и никой не ме притеснява.Притеснява ме,това че заплашвате всеки,който ви задава въпроси и си търси правата.Стига манипулации ;)
242
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го видя и налягането в правото ми черво се повишава. Пуснах една кафява телеграма с чудесен аромат от клозета... в негова чест. Не ме интересува какъв е, но телеграмата е за него.
241
6
 
41
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Потурчените българи се самоопределят...........................................