Прът в колелата на прехода - злободневният политически бизнес

Дни преди 10 ноември откриха паметна плоча на Жельо Желев
Обновена: 7 ное 2017 16:31 | 7 ное 2017 16:10, Камелия Цветанова
20

Снимка: БТА

Преходът към демокрация ще свърши тогава, когато държавниците престанат да употребяват историята за злободневен политически бизнес, смята президента Румен Радев.

Той заедно с президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017), откри в село Веселиново възпоменателна плоча пред  родната къща на първия демократично избран президент на д-р Желю Желев (1990 – 1997).

Още по темата

"Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата "народен", заяви в изказването си на церемонията Румен Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Президентът подчерта, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на много грешки, и техни, и чужди. Огромните надежди са се сблъскали със суровата действителност, а идеалистите са били изместени от циниците.

"Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст", каза президентът и добави, че той бе убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента.
 
"Знаменателен знак е, че се събрахме четирима държавни глави, за да съхраним паметта за първия президент на нова България, който ни напусна", посочи Румен Радев.

Държавният глава посочи още, че датата 10 ноември наближава, а именно нея неизменно свързваме с доктор Желев, като 28 години след началото на промените "политическите страсти продължават да вилнеят".

"От години спорим дали преходът е свършил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата. Когато аргументите изместят дамгите. Когато се проникнем с уважение към всички жертви, от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбците. Без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен", подчерта още в словото си на церемонията президентът Румен Радев.

Според Росен Плевнелиев Жельо Желев е успял по най-мирния и добронамерен начин да придвижи страната напред в, може би, най-трудния момент.

"За всички нас президентът Желев е един топъл спомен, един мъдър политик, символ на единството, на скромност, на човещина, на мъдрост, която бликаше от всяко негово действие“, каза той.

Плевнелиев сподели, че помни всяка негова среща с президента Желев, всяка негова дума, всяко тяхно събиране "при което той, по неговия усмихнат, скромен, добронамерен и визионерски начин ни караше да го слушаме, да се поучим от него и да следваме неговия път".

"Гордея се, че като държавен глава първото нещо, което направих е да посетя офиса му, да го попитам : "Уважаеми господин президент, кажете, Вие за какво се борихте, кои бяха големите приоритети, как аз мога да бъда полезен?", припомни си Плевнелиев.

Той каза още, че се гордее и с това, че всяка втора седмица д-р Желев е бил в неговия кабинет, че са били големи приятели и "с неговата невероятна скромност, с неговата добрина и човещина, той ни запали всички нас със своята обич към България и Балканите - неговата голяма тема. Той беше почитан и много уважаван на Балканите, и за нас е чест да го уважим", допълни Плевнелиев.

Според Георги Първанов има няколко знака, които трябва добре да бъдат разчетени на днешното събитие.

"Първо - признателност, въпреки трудностите и емоциите на прехода, дължим тази признателност на всички наши държавници, включително и особено на хора като д-р Желев. Второ, тук може би има елемент на приемственост, надявам се да е така, защото във всичко онова, което всеки от нас е направил през годините, сигурно има по нещо, което да се развие и утвърди и искрено се надявам това да е една добра традиция за в бъдеще", заяви Първанов.

Той посочи, че д-р Желев е една личност, която остава в историята на българския преход със своята смелост, решителност, с характера и волята си.

"Аз лично го помня с трудни отношения между президент в негово лице и опозиционен лидер в мое и чудесни отношения във времето, когато аз бях президент, той вече не беше на този пост, но имахме много добро взаимодействие, той беше представител на президентската институция на много форуми по моя молба", допълни Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Един достоен човек, който със своите идеи УНИЩОЖИ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блага Димитрова отказа да бъде вице на този "така достоен човек". Защо ли?И беше права да се откаже!
14
1
 
10
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Като им видиш президентите, хич не питай за останалото...
13
2
 
15
 
! Отговори
Мислител преди 6 години
Не превръщаме ли Желев в някакъв култ!Уж бил честен уж бил скромен?Е ,и?Не направи ли куп пакости и не докара ли мафията през 1993?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прихода това,прихода онова!Е не го ли постигнахте най-накрая този мечтан ПРИХОД ?
11
0
 
6
 
! Отговори
Krom преди 6 години
А? Като ги гледам тези тримата, той дали е почвал прехода? Комсомолец с бизнес до "безпартиен" партиец, до верен син на Партията с криле?! Къде Ви е прехода бе, хора? Когато се появи първия от Вас който не е бил свързан с Партията хранителка ще повярвам. Мда, малко е "странна" тази институция, Президенството.
10
6
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До АнонименА 500 000 несъществуващи гласа за бЪкЪпЪ-то,които си "озакониха" с неговия подпис на парламентарните избори? А избора на вицето-комунист и генерал,който започна епопеята с досиетата? А твърдението му,че е марксист,пък следващите далавераджии го наричат демократ? С този закърнял мозък дори чувството са самоъхранение няма как да си спомните ...
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Веско е още глуповат. Като си вземе матурата,като завърши УНСС (там най-лесно става), може и да поумнее поне малко.
8
1
 
14
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 6 години
Гледах Култовите Думи на Президентите .1.Радев - трябва да работим заедно за България .2.Плевнелиев - Ж.е.л.е.в (сайта цензурира името на Първия Демократично Избран Президент) беше много обичан човек на Балканите ???3.Първанов - имах проблеми с този човек .4.Стоянов - Бла , бла , бла .
7
8
 
14
 
! Отговори
До Веско преди 6 години
Веско Веско....и като Радев те срами, С Плевнелиев ли се гордееш тогава Веско? Той ли според теб не излага страната? Със мазната му слугинска мутра ли се гордееш Веско? Със всичките глупости които каза и направи, с пречупеният му кръст и свалени към САЩ *** ли се гордееш Веско? Затова сте на този хал. Масовото изглупяване на което сте подложени и робското мислене, не ви оставят да видите по далеч от носовете си. Затова когато някой иска да ви помогне, го плюете. Жалко Веско
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желев бе човекът на Луканов в дирижираната от БКП и ДС опозиция.Той най-отвратително плюеше после по СДС, когато не вървеше в правилните релси на подмяната, която бе така осъществена, че днес сме блатото на Европа!Хвалбите днес нема да изчистят образа на Желев, още повече, че са изречени от хора, които също са част от подмяната и имат заглуги да живеем в псевдодемокрация и прикрит личен режим на гавазина на Тато!И 100 плочи да му сложат все тая. Народът няма го запомни с добро!
5
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 6 години
Думичката "преход" отново изплува в политическото ни пространство. Та до къде я докарахме с прехода казвате ?
4
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямя ли да го нaправят и мъченик и да го канонизират Желю Жабата няма никаква заслуга за туй дето ромите го изблаха срещу една лимоната от 8 ст. Да не говорим колко простотии направи и съсипа армията.
3
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките президенти със съпругите си, само Пл. с рогата си. Много му отиват.
2
17
 
44
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Президента Радев е единствения трезво мислещ политик в момента. Поне за сега.
1
47
 
20
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Това е комика Радеф, винаги ми е смешно да го гледам. Къде го изкопахте клепоухия червен ***, да ни срами навсякъде.