Русия и евреите ни? Просто гаф на мацката от Москва, отсече Божо Димитров

Кремъл е мечка, ние сме буболечка, никакъв фактор не сме, смята още историкът
7 ное 2017 10:33,
174
Русия и евреите ни? Просто гаф на мацката от Москва, отсече Божо Димитров

Тезата, че Русия е спасила българските евреи, не е официална позиция на Кремъл, а гаф на говорителката на Външно министерство. В това е убеден бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В края на миналата седмица между София и Москва се породи напрежение заради изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "В годините на Втората световна война благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 хил. души бяха спасени от неизбежна смърт", обяви тя на брифинг.

Още по темата

Последва остра реакция от страна на политици и учени у нас и своеобразно извинение от руска страна. По-късно обаче дипломат от руското посолство у нас обясни, че благодарение на успехите на руската армия България е успяла да спаси евреите си.

"Това е гаф на мацката, сигурно са я наказали вече“, каза Божидар Димитров пред "Нова телевизия“.

Той е убеден, че това не е позиция нито на Москва, нито на Кремъл.

"Казала го е една, извинявам се за израза, пикла, която дори няма и цици като другите рускини. Погледни колко е слаба“, каза още историкът и допълни: "Пет младоци са седнали и са написали нещо, следвайки една мантра на съветската пропаганда. А тя е - Червената армия смаза девет десети от Вермахта, следователно Западът дължи благосъстоянието си и хубавия си живот на Червената армия“.

Божидар Димитров обясни и че е крайно време да разберем, че България не е нещо, което Русия смята за солиден фактор, че да му нанася или не удари.

"Ние сме нищо за тях, една буболечка, както казваше цар Борис. Затова трябва да внимаваме с мечката, защото ние сме една буболечка, лежаща до нея. И мечката, някой път дори без да иска, обръщайки се от хълбок на хълбок, може да я смачка“, каза още историкът.

Той смята и че българите правим всичко възможно, за да сме все по-малка буболечка с безсмислените дебати в държавата.

"Спорим за втората и третата братовчедка, 6 или 12 самолета. Няма един човек да стане и да каже, абе момчета, и 120 самолета да купим, няма как да се противопоставим на потенциалния противник“, каза още бившия шеф на НИМ.

Божидар Димитров разкритикува БСП и я нарече изхабена опозиция.

"Вдигат шум, за да не бъдат забравени. Заради това са подскачанията с втората и третата братовчедка на този или онзи, затова са и тези подскоци на този или онзи“, убеден е историкът.

Той смята, че няма лошо да има шум. "Както виждате Бойко Борисов въобще не се притеснява, подсмихва се, реже ленти, надзирава строежи и т.н.“, каза професорът.

Той обясни, че започва да пише анализи и се посвещава на политическите анализи. Ако пък политиката му предоставела предложение, което не може да откаже, нямало да бяга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
3
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
До 78-Анонимен, - Много *** и не адекватен коментар, пич, достоен за селска раздумка между прости хора.
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.н. мацка е известна алкохоличка направила си сватбата в сащ и постнала снимки на които е като лека жена
77
5
 
6
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
Е и какво като са спасени омразните еврей, нещо да са донесли на България? Даже от благодарност към родината си България, Соломон Паси се изцепи, - "майната му на православието". От там нататък заключавай ти проф. Димитров.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До chivars pantevАко бабати имаше тoпки, щеше да й викаш дядо!
75
0
 
0
 
! Отговори
кой бе кой? преди 6 години
ако на Дондуков2 се 4уе че немците се гордеят и налагат одобрение за това което са направили по улиците, домовете им, във вагоните с които са ги карали и концлагерите където са ги ликвидирали, че от зона Тиква щеше да се пръкне глесецче и "нащеЩ били дали нещо на света"че по чия заповед, одобрение и затаваряне не очите са избити евреите у нас преди да дойдат руснаците.или кой разби през 1990 паметника на Виолета Якова край Перник. Жена която е била зверски измъчвана преди да буде съсечена?
74
5
 
6
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
Русия аko не беше спечелила войната, щеше да спасиш еврете на куково лято драги Божидаре. Затова права е жената, а ако беше спечелил Хитлер ти сега щеше да си без топки, така че помисли какво говориш. Иначе те смятах за умен човек.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До елиНяма ако в историята. Ако Левски беше с ботуши, а Ботев с каска.....
72
2
 
9
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Прекалената политкоректност е вредна, но не по-малко вредни за обществото са простотията и цинизмът, които лъхат от това и от много други изказвания на Божидар Димитров.
71
3
 
11
 
! Отговори
да бе,гаф преди 6 години
Божо лиже и маже,сакън да не обиди таваришчите!Ама от дърт десар,назначен за професор,какво искате!?Московските другарчета са бесни,че България вече не е тяхна!Само дето това е положението!
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знахарова има такъв луфт, че кораб може да мине спокойно, ако има вода!
69
3
 
4
 
! Отговори
Доста ЕВРЕИ- преди 6 години
руски граждани се изселиха след 1990г. в Израел.МНОГО!.И останаха там. Възможно е надписът на паметника да визира етническия състав.Но Захарова е инстуктирана или да отрича или да "набива',че Победата на СССР е само нейна.А алуминият, който САЩ изпращаше за самолети? И друга подкрепа.
68
3
 
7
 
! Отговори
Чуденка преди 6 години
Стига да ни занимавали с прости професори...какво казал тоя изглупял дядка...Защо не напишете за Димитър Пешев...неговата роля за спасяването на тия хора е огромна,но няма дума за този достоен човек.
67
2
 
2
 
! Отговори
Ръкопляскания преди 6 години
Не може всички да са идеални. В характерния си стил по изящната словесност Б.Д. упрекна Захарова, че нямала ц--и. Какво да се прави, затова пък Б.Д. има двойни. Е, получава се добра средна аритметика.
66
6
 
1
 
! Отговори
Червена Армия преди 6 години
В монархо фашистката ни армия не е служил,нито един евреин.Младшия състав и войниците са русофили и какво остава на Борис да прати "храбрите" си хитлериски офицери на фронта.Какво щеше да се върне от фронта-един сакат кон и двама фашуги на носилка.Пак щяхме да спасиме евреите блг. на загиналите фашисти от Червената Армия.Нямало е кой повече да иска депортация.
65
5
 
5
 
! Отговори
Петров преди 6 години
България - спасител на човечеството. Б. Борисов (по Б. Димитров). Всичко друго е гаф на мацката от Кремъл, за която Божо сънува мокри сънища.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недопустимо е този човек, който претендира да е от най-добрите ни историци, да има такъв изказ. Все едно чувам пиянде от кварталната кръчма. На тия години, вместо да иде в някое село да си вари кротко ракия - тоя се появява и почва да ръси глупости. По-тъжното е пасивната поза на цялата ни държава. Но както казва дядо Вазов - "и ний сме дали нещо на светъти на вси Словене книга да четът;и кога му викат:"Българину!" бесно,той да се гордее с това име честно."А за останалите тиквеници - срам!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешкоЗа разлика от теб, той Е. Аре чупка.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала Божо :))))) ГОЛЯМ!
61
5
 
5
 
! Отговори
Путларах Акбар преди 6 години
Как Русия "спасява евреите?>Краят на 30те тази квота е едва 5 %, така че, дори в мега-масовите убийства по времето на Голямата Чистка от 1934-1938 се забелязват определено ясни антиеврейски компоненти (това споделя и историкът Арсений Рогински в речта си на дискусионния форум на конференцията Сталинизъм, масови репресии, ГУЛаг" в Хамбургския Институт за социологически изследвания, 21.02.1998). През 1948 за
60
3
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 6 години
До Анонимен 57 - "Хвърляш другите във война"Войната я започват верните другари социалисти-комунисти Джугашвили и Хитлер, никой не ги е хвърлял.Нашият Цар Борис III прави всичко възможно да ни опази от войната, но когато става неизбежно и се сдружаваме с Германия Джугашвили и Хитлер вече втора година са дyпe и гaщи, верни до последен кокал камаради.Ние не изпращаме нито един войник срещу СССР, а те после нахлуха у нас. Храни куче да те лае.