Русия и евреите ни? Просто гаф на мацката от Москва, отсече Божо Димитров

Кремъл е мечка, ние сме буболечка, никакъв фактор не сме, смята още историкът
7 ное 2017 10:33,
174
Русия и евреите ни? Просто гаф на мацката от Москва, отсече Божо Димитров

Тезата, че Русия е спасила българските евреи, не е официална позиция на Кремъл, а гаф на говорителката на Външно министерство. В това е убеден бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В края на миналата седмица между София и Москва се породи напрежение заради изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "В годините на Втората световна война благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 хил. души бяха спасени от неизбежна смърт", обяви тя на брифинг.

Още по темата

Последва остра реакция от страна на политици и учени у нас и своеобразно извинение от руска страна. По-късно обаче дипломат от руското посолство у нас обясни, че благодарение на успехите на руската армия България е успяла да спаси евреите си.

"Това е гаф на мацката, сигурно са я наказали вече“, каза Божидар Димитров пред "Нова телевизия“.

Той е убеден, че това не е позиция нито на Москва, нито на Кремъл.

"Казала го е една, извинявам се за израза, пикла, която дори няма и цици като другите рускини. Погледни колко е слаба“, каза още историкът и допълни: "Пет младоци са седнали и са написали нещо, следвайки една мантра на съветската пропаганда. А тя е - Червената армия смаза девет десети от Вермахта, следователно Западът дължи благосъстоянието си и хубавия си живот на Червената армия“.

Божидар Димитров обясни и че е крайно време да разберем, че България не е нещо, което Русия смята за солиден фактор, че да му нанася или не удари.

"Ние сме нищо за тях, една буболечка, както казваше цар Борис. Затова трябва да внимаваме с мечката, защото ние сме една буболечка, лежаща до нея. И мечката, някой път дори без да иска, обръщайки се от хълбок на хълбок, може да я смачка“, каза още историкът.

Той смята и че българите правим всичко възможно, за да сме все по-малка буболечка с безсмислените дебати в държавата.

"Спорим за втората и третата братовчедка, 6 или 12 самолета. Няма един човек да стане и да каже, абе момчета, и 120 самолета да купим, няма как да се противопоставим на потенциалния противник“, каза още бившия шеф на НИМ.

Божидар Димитров разкритикува БСП и я нарече изхабена опозиция.

"Вдигат шум, за да не бъдат забравени. Заради това са подскачанията с втората и третата братовчедка на този или онзи, затова са и тези подскоци на този или онзи“, убеден е историкът.

Той смята, че няма лошо да има шум. "Както виждате Бойко Борисов въобще не се притеснява, подсмихва се, реже ленти, надзирава строежи и т.н.“, каза професорът.

Той обясни, че започва да пише анализи и се посвещава на политическите анализи. Ако пък политиката му предоставела предложение, което не може да откаже, нямало да бяга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари