Борисов пред ЕК: Готови сме да застанем начело през 2018-а!

Хората очакват конкретни резултати, заяви той в Брюксел
55

Снимка: Правителствена пресслужба

Виж други галерии »
Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз.

"Амбицията ни е по време на Българското председателство Съюзът да стане по-силен и по-устойчив", каза Борисов на днешното съвместно заседание на българското правителство и Европейската комисия по повод предстоящото ротационно председателство на страната ни през първата половина на 2018 г. и подготовката по него.

Премиерът посочи, че отговорността на Председателството е голяма, но след 10 години членство България е доказала своята надеждност и стабилност. "Като член на ЕС България стана свидетел и участва в решаването на доста кризи – икономическа и финансова, миграционна и др. Но в момента ЕС е далеч по-стабилен и именно върху тази основа България иска да надгражда като председател", каза министър-председателят.

По думите му мотото на Българското председателство "Съединението прави силата" е урок, научен от собствената ни история и като председател на Съвета България ще търси съгласие и ще работи за единството на Съюза.

"Наясно сме колко много и колко сериозна работа ни чака. Затова и усилията ни ще бъдат основно в три посоки: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия", каза премиерът. Той посочи, че трудните преговори по Брекзит, които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите важни за европейските граждани въпроси като сигурност и миграция, икономическо управление, изграждането на енергийния съюз, защитата на околната среда, засилването на ролята на Европа на международната сцена.

"Хората очакват от нас конкретни, видими резултати. Трябва да бъдем отговорни и солидарни. Ще положим всички усилия да стигнем до консенсус по въпроси като сигурността и миграцията, укрепването на контрола по границите, реформата на системата за убежище, разпределението на бъдещия бюджет на ЕС", подчерта Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател специално изтъкна необходимостта от особено внимание към Западните Балкани. "Целият Съюз има интерес от сигурността, стабилността и напредъка на този регион. Няма да създаваме фалшиви очаквания, но ще работим за разширяване на сътрудничеството с тях", каза той, като посочи възможността да бъде направено много за свързаността на региона – транспортна, комуникационна, инфраструктурна, енергийна.

Борисов се спря също на предстоящите обсъждания на следващия бюджет на ЕС, като подчерта, че търсенето на финансиране на нови дейности не трябва да бъде за сметка на политики с доказан ефект, като кохезионната политика. "България може да бъде пример за резултатите от кохезионната политика. Без кохезия ЕС не може да върви напред", каза премиерът.

Бойко Борисов определи повишаването на конкурентоспособността на ЕС и укрепването на единния пазар като приоритет с огромно значение за гражданите и бизнеса. По думите му бъдещето е в цифровия единен пазар, както и в задълбочаването на икономическия и паричния съюз. "Трябва ни по-добро управление на икономиките, стабилна банкова система, ясна рамка за работа на капиталовите пазари. България остава привърженик на по-тясната интеграция и израз на това е включително амбицията ни да влезем в еврозоната", посочи министър-председателят.

Борисов изрази удовлетвореност от откровения разговор с Колежа на комисарите, от съвпадането на приоритетите на Българското председателство с работната програма на Комисията и изрази очакване отличното сътрудничество между правителството и ЕК да продължи и занапред.

В рамките на съвместното заседание днес изказвания направиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, комисарите Тимерманс, Хан и Йотингер, вицепремиерите Захариева и Дончев и министрите Павлова и Горанов. Те представиха работните програми на Комисията и на Българското председателство, темата за Западните Балкани и работата по Многогодишната финансова рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този се взема на сериозно май. Какво на чело, само ще ходи до летището да посреща и изпраща.И ще позира пред камерите.ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ СЕ ВЗЕМАТ В БРЮКСЕЛ ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ТРИ ДЪРЖАВИ.
44
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
На чело помислете на първо място за заплатите пенсийте и здравеопазването цените се вдигат 20 пъти в годината а заплатите и пенсийте веднъж на 5 години и то с някви жалки 5 лева 90 процента от населението е на прага потънало в банки и мизерия а вие продължавате да се гаврите и да лижете *** не ми се говори просто...
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГОТОВ СИ КАК ДА НЕ СИ ,КАТО СИ СЕ КАЧИЛ НА ГЛАВИТЕ НА МИЗЕРУВАЩИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ТАМ ВИЖДАШ ВСИЧКО В РОЗОВО ,НО ЗА НАРОДА СИ ПО-ЧЕР И ОТ ДЯВОЛА !
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да си говорят БСП и ДПС Борисов е авторитет в Брюксел. Неговото ниво никой от тези две партии не може да го стигне , а др. Нинова е на светлинни години от него в Брюксел. Тя там познава само Станишев. Жалка партия с жалки хорица .
41
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 33 Ми ако не лиже задните части на Меркел и Юнкер , ще трябва да лиже на Путин. Малка , незначителна държавица сме и без *** не става.
40
5
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Борисов е непоклатим.На какво се надява Корделка?
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с няма и 300 евро заплати каква еврозона то Германия видя зор към минаване към еврото то значи че тука трябва да стане гражданска война
38
9
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Единственият,който го гледат почтително и с уважение!*** като тебе,номер30,когато нямат доводи и факти почват да търсят под волът телето,само и само да поплюят,че виж каква публика се е събрала!Кой знае какъв льохман си ти самия,ама дай да многознайничиш,а и от езици разбираш?!Това,че някой е пожарникар,полковник,за тебе е обида!В Калифорния не мислят така,когато ги подгони огъня!За огъня на комунизма трябва пожарникар,че иначе все изгоряхме!
37
4
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДЪРЖАВНИК...
36
1
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
НЕ, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ БИТИТЕ СПАТИИ!!
35
0
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ах червени нафърфоляци, да ви ашладисам цъфналите джанки, аз току що ядох телешки суджук, вие какво ядете бе шушльовци!?
34
2
 
1
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Стига,беееее??!!Ааа,ясно.И този път и в този форум поредната българска черноглава,плевенска овца се появи!Няма като как да се размине без блеенето на добитъка,съществена част от матриалът!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце яко лиже задните части на Меркел и Юнкер май само в това го бива и то поне народа ни да имаше изгода от това ама не
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бееее!Не ни го показвайте тоя.Датчаните дори не разбраха, че тяхната страна е била председател. И като сме начело какво. По стандарт на живот пак сме на дъното.От всичко Борисов най го умее целуването и прегръщането.Брежнев като гледа отгоре сигурно завижда.
31
7
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Защото Желю Желев, Костов, Виденов, Станишев и всички останали наши невероятни икномисти, прависти, най-вече философи, като бяха на власт цъфнахме и вързахме.
30
6
 
25
 
! Отговори
За смях станахме! преди 6 години
Клоунът на ЕК ! Единственият "премиер", който не може да говори с другите без преводачката! Единственият завършил милиционерска школа, вместо елитен университет! Единственият, който не е икономист, правист, философ, човек на науката, а... пехливанин с престъпно минало!
29
2
 
13
 
! Отговори
Снимка 4 преди 6 години
Коментар: Бате Ви в ембрионална поза , потънал в прегръдките на мама юнкер. Уникална! Поздравления за редакцията и фотографа!
28
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ти пък къде тръгна? Готов си за затвора, не за председателство.
27
0
 
13
 
! Отговори
=== преди 6 години
И на какъв език е говорил моноезичният еднокнижник......:)))
26
2
 
16
 
! Отговори
сърбин преди 6 години
Заради простият Бибитко със стойка на селски пехливан , казвам , че съм сърбин