Ивайло Калфин: Бюджет 2018 не е социален

Страната ни има слаба социална политика, смята той
8 ное 2017 10:25, Анисия Иванова
20
Ивайло Калфин: Бюджет 2018 не е социален
Снимка: Bulgaria On Air

"България преразпределя през бюджета много малко за социална политика. Тя, в сравнение с всички европейски страни, е много по-скромна в тази сфера", каза бившият социален министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин".

Според него Бюджет 2018 не е насочен към социалната система, а по-скоро към осигурителната, защото голяма част от парите са насочени към НОИ и за повишаване на минималните пенсии. България има бедна социална система и имаме минимални социални услуги и няма как да очакваме чудеса - би трябвало се увеличат данъците, категоричен е Калфин.

"Бюджетът е политики. В този за 2018 няма големи промени реално в политиките. Продължава в цели сектори да се казва "ние не слагаме пари, защото не са реформирани" - ами хайде де, реформирайте ги", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Все пак Ивайло Калфин смята, че има и полезни инициативи, като връщането на децата в училище, безплатната детска градина под определена възраст - това са неща, които трябва да се насърчават и за в бъдеще, но това не са фактори, променящи цялата система.

"Тези 330 хил. неработещи и неучещи хора - ние наричаме демотивирани. Те освен че не работят и не учат, въобще не си търсят работа. Аз съм изненадан от данните, получени от това изследване", коментира още бившият социален министър.

Калфин уточни, че според него системата на Бюрото по труда функционира, но тя е насочена към хора, които искат да си намерят работа.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
риторично преди 1 година
До Анонимен 12

МРЗ и минималните пенсии не са социална политика. Едното е плащане за труд, който се полага всеки ден, другото е плащане за прослужено време и възраст.
Заплатите и пенсиите НЕ са социални услуги!
18
1
 
4
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Бюрата по труда функционират като място за регистрация и събиране на подписи. Няма курсове, няма обучения за безработни над определена възраст. Има само за младежи до 29 год. Насаме ти казват да не разчиташ на БТ, да търсиш сред близки и познати, да ходиш от фирма на фирма и да просиш- дали няма да намерят едно местенце за теб. Ако си трайно безработен, те съветват да се отпишеш сам от БТ и ти внушават, че нямаш желание за работа. Разваляш им статистиката, а тя е "безработицата намалява".
17
1
 
3
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Тихомълком удължиха срока на работа за получаване на помощи за безработица. Преди се изискваха 9 месеца осигурителен стаж в срок от година или година и половина, за да получаваш обезщетение от бюрото по труда. Сега удължиха срока на 12 месеца работа в рамките на 15 месеца, ако не се лъжа. Хората от провинцията нямат избор на раб. места. Напуснат ли, не могат за 2 месеца да намерят нова работа, за да не се прекъсват 12-те изискуеми месеци. Нужни са най-малкото 5-6 месеца.
Това социално ли е?
16
1
 
3
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Нищо социално няма бюджет 2018 год.
Да орежеш ТЕЛК-овете на инвалидите, да ги изправяш пред комисия за работоспособността- социално ли е?
Тази комисия ще отчита ли нагласите на работодателите?
Ще отчита ли условията на труд- студ, жега, шум, вибрации, работа на крака, натовареност, която е скрита и не фигурира в ТД в действителните параметри, системен извънреден труд?
Ще отчита ли липсата на почивни дни?
Ще отчита ли липсата на условия за отдих през раб.време?
Ще отчита ли напрежение и стрес?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник, плюс един куп дългове, които смехономиката тогава няма да може да връща, вече е гарантирано ;)
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква социална политика, има един свински политически и бизнес елит, който си краде и злоупотребява както си иска с обществените средства, останалото е обществото, което си поделя оставащите трохи и кой както може оцелява в мутренската мафиотска джунгла, или по-точно кочина.
13
5
 
5
 
! Отговори
Аман! преди 1 година
Комунистът пак иска да дава на мързеливците за сметка на тези, които наистина изкарват благата.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На др. Калфин трябва да му се обясни, че никой не може да намери работа на човек, който не иска да работи, колкото и пари да се наливат в тази дейност. По-добре асфалт, отколкото пари на вятъра.

"Проклет да е онзи, който полива пустинята!" Петър Увалиев
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив - социален е! Увеличава само майчинството, минималните пенсии, МРЗ. Така работещи специалисти и инженери вземат чисто 800 лв. заплата, почти колкото чистачка. Пенсионираните от държавната администрация и други вземат 910 лв. пенсия /тавана/. Имам чувството, че 1 работещ носи на гърба си цял товар от фалшиви инвалиди.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого му трябва социален бюджет? Да го дyxaт бедните!
9
1
 
7
 
! Отговори
Румен преди 1 година
о,супер!

яйцата станаха 50 стотинки,за бензина никой вече дори не говори,сирене,кашкавал ,всичко поскъпна...460 лева заплатата...вие добре ли сте?и клас прослужено вееме махнете! и данъците увеличете!
не са 300 000 ,500 000 са поне безработните!
и на фона на това,щели да внасят роби да работели...кой ще ви робува,бе,уушанки социалистически?
колко заем ,колко 000 000 000 000 ще вземе правителството през 2018?
да си прикрие некадърието и кражбите?
колко?
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо трябва бюджета да е социален? Това е тотален популизъм другарю Калфин! Българското общество има нужда от дисциплина, да се научи да работи, учи и развива, а не от "безплатен" обяд, платен чрез закон рекет от съвестните данъкоплатци. Раздуването на социалните разходи е най-прекия път всеобща деградация на обществото и икономически колапс! Да разбирам, че това е вашия идеал другарю?
7
0
 
7
 
! Отговори
Дебила преди 1 година
Намерете им работа г-н Калъфин, тук е ролята на социалния министър да им намери работа. Кой ще гарантира че бюрото по труда не отпуска фейк работни места. Вие ли ще гарантирате ? И сумите като заплащане какви са не са ли смешни за една високо развитa еропейска държава на която вие сте високопоставен министър или се каните да бъдете. Защо вие дрогар Калъфин нe си търсите лабота в бюрото по трудаз а колосалната сума 400 лв а ходите да си правите ПиАр ?
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да се измисли емблема на супер демагог,твърд и вечен номенклатурчик по подходящо лице от на тоя Калфин няма!
5
0
 
10
 
! Отговори
аС преди 1 година
Този ли, "социален" , дето ни вдигна на нас , робите, пенсионната възрас?! За да има за онези "демотивираните" ! Сега , отново за "наплодилите се", данъците ще ни вдига! Дано получи подобаващото му се, според заслугите!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тo и заплатите и пенсиите не са социални като на запaд и както при Бай Тошо, що така дрогар Калфен. Помня някога с една заплата ходех по 3 седмици на море и черпех цялата дискотека.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tiho masnika komunist bkp govori ja se skrii. Be milioner jivkovist
2
0
 
13
 
! Отговори
! преди 1 година
Да вдигаш данъците при тези размери на кражби и корупция е глупост. Съдебна реформа първо и тогава всичко останало!!!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този нали беше социален по едно време. и кво направи? Аре у лево, все едни и същи мутри преливат от пусто в празно.