Нинова за бюджета: Паралелният бюджет на паралелната държава!

Мнозинството в парламента прие бюджета за 2018-а на първо четете
32
Нинова за бюджета: Паралелният бюджет на паралелната държава!
Снимка: архив, Булфото

Само след три часа дебат мнозинството в парламента прие бюджета за следващата година на първо четете. Очаквано, представителите на опозицията се изказаха остро срещу разчетите на кабинета за харченето на държавните пари.

Още по темата
"Това е бюджетът, който ще продължи да разделя българите на бедни и богати, с него взимате от най-бедните и давате на най-близките до вас", обвини червеният Таско Ерменков.
 
Според Йордан Цонев от ДПС страната има добър икономически растеж, но той се дължи преди всичко на вътрешното търсене и потребление, което е рисково.

"Опасността от прегряване на икономиката расте, само че този анализ не се вижда в бюджета, а вместо това се залага на повече вътрешно потребление, на залагането на тази бомба", предупреди той.

Цонев смята, че за да расте реално икономиката, има нужда от инвестиции – външни и вътрешни. Съпартиецът му Ерджан Ебатин коментира, че това е бюджет, който създава разделение на обществото.

Червената шефка Корнелия Нинова също намери доста дефекти в макрорамката за следващата година. Според нея това е "паралелният бюджет на паралелната държава" и отсече, че има алтернатива и тя е в този, подготвен от левицата.

Тя цитира социологическо проучване, което показва, че хората очакват решения на проблемите в образованието, здравеопазването, ръста на доходите и повишаването на сигурността, но в бюджета на кабинета липсват мерки по четирите политики.

Нинова настоя, че хората в малките населени места нямат достъп до здравна помощ, все повече деца отпадат от училище, а решения няма.

Бюджетът, който депутатите пуснаха, макар и без гласовете на ДПС и БСП, предвижда 3.9% ръст на икономиката, 8.2% безработица и 1.6% инфлация.

Дефицитът ще е 623,5 млн. лв. Тази сума е по-малка с 240,6 млн. лв. от сумата на дефицита за 2017 г. Предвидените приходи, помощи и дарения за догодина са в размер на 23 515,8 млн. лв. Тази сума е по-голяма от сумата по бюджета за 2017 г. с 1 583,8 млн. лв., което се дължи на повече постъпления от данъчни и неданъчни приходи.

Общата сума на разходите за 2018 г. е 11 923,3 млн. лв. и е по-голяма от разходите за 2017 г. с 831,2 млн. лв. Увеличението се разпределя за текущите разходи 538,7 млн. лв. и капиталовите разходи 292,5 млн. лв. Бюджетните трансфери-нето са 11 082,1 млн. лв., като това е с 370,7 млн. лв. увеличение.

Размерът на вноската на България в Общия бюджет на ЕС за 2018 г. ще бъде 1 133,9 млн. лв., или 1,1% от БВП.

За 2018 г. се прогнозира Брутният вътрешен продукт /БВП/ да е в размер на 105 609 млн. лв., а икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%.

За отбрана и сигурност са предвидени разходи в размер на 4 451,0 млн. лв. За образование са заложени 3 840,2 млн. лв., а за здравеопазване - 4 712,0 млн. лв., като е предвидено поетапно увеличение на заплатите на педагогическия и медицинския персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я кажете кой управлява паралелната държава , да знаем, стига само кухи приказки!
24
0
 
0
 
! Отговори
Laspor преди 6 години
Bsp i dps ne sa nikakva opozicia...svinarnik za ugoiavane na pitomni praseta za kuban...
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравихте ли червения терор, ами доносниците, ами лагерита на смъртта, ами цялата соц изостаналост. А, забравихте ли, че партията на тази оядена и примитивна с.виня е наследница на терористичната организация - БКПИ имат тези нагли и ос.рани комунофилистици, наглостта да плюят и да дават акъл.Само трябва да мълчат и също така да бъдат съдени, както е осъден престъпният комунистически режим
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са просто болни мозъци.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли откровените глупости, които бяха план за развитието на държавата, написани от комунистите. Е, по.*** и елементарни соц планчета - елементарни и неприложими в 21 век едва ли можеше да измисли червената кратуна - ***. Корнелио, власт няма да видиш. А, че комунистите сте доносници и лъжци, няма две мнения.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като е толкова социална - да си разпродаде активите и да ги раздаде на червените бабички. Но не. Комунистите са лицемери - всичките с палати, частни фирми, лъскави дрехи и коли и после уж защитници на бедните
19
7
 
4
 
! Отговори
Корни преди 6 години
Ако предварително бяхте казали колко тона суджук ще отделите за мен, нямаше да ви критикувам!Щяхме да постигнем споразумение, ама вие - скръндзи!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.... само чантите Ви, обувките Ви, дрехите Ви струват колкото пенсионера взема за една година!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освинили сте се, ще се пръснете, и как не Ви е срам да твърдите, че за пенсии няма пари, а за "мерцедеси", изтребители, за атомни НЕЗАВЪРШЕНИ електроцентрали има, за комисионни по 1 мил. има, за разните парламентарни комисии - има, за бордове на директори на разни държавни предприятия - има. И как така вашите семейства са толкова "пробивни", че за има няма 5 години стават видни "бизнесмени". Как може да оставите възрастните си сънародници да тънат в мизерия с 300 лв. пенсия!?
16
1
 
7
 
! Отговори
Как не Ви е срам!? преди 6 години
Циркът продължава! Абе всички сте еднакви, всички сте в парламента от 27 години, всички сте отрочета на комунизма! 80 % не сте достойни за народни представители, нямате нужното образование, нужния морал, нямате нужното възпитание, нужната отдаденост за кауза, за народ! Виждаме Ви, че сте там само да важнеете, да се облагодетелствате. Возят Ви с "мерцедеси", живеете в депутатски апартаменти, ходите на почивки по резиденции, построени, ремонтирани, ВЪЗМОЖНИ от тези същите хора с по 300 лв. пенсия
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само гледайте сейр как посредата на годината ще прекрояват бюджета. А това ще се случи поради това че много от тези които създават благата и пълнят хазната минават в сивият сектор. Представете си следното. Ще го обясня по *** начин. Работите за 1700 брутна заплата макар че такава е рядкост. Та брутото вие 1700 но от тези 1700 ви взимат 400 лв данъци осигуровки и тем подобни. Ами никой не иска да плаща такава огромна сума за да взимат по 5 000 лв. заплати у парламата. И минават в сивия сектор!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимният суджукар!Аз кво работя,на теб няма ти стигнат три живота , да го научиш,пък камо ли да го заработиш!
13
4
 
7
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Снимката обяснява много неща. Вижте само как другаря Жаблянов гледа съпартийката си.Какво ли си мисли в този момент... а може и бръмбарите в главата му да са се размърдали....туй чугунените глави са пълна мистерия...
12
12
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До BG СМЕШКИ А конкретно, какво предлагаш да направи Нинова? Тя е в опозиция, няма никаква власт реално.Може само да вади кирливите ризи на Гербаджиите на показ, и да предлага алтернативи. Или предлагаш, да издаде Окръжно, както едно време, и да събере пак партизанските отряди? Според мен, прави всичко, което е разрешено от закона, а електората-"рупа ли рупа", и вярва още на това, което лъже и обещава Баце.За мен обаче по изненадваща е позицията на Марешки, който като Сидеров получи амнезия.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Др. гладен за суджук , ти никога няма да разбереш , че БКП-БСП повече няма да е на власт . Ако случайно нещо стане, народа ще е на улицата до падането им , няма кой да се примери Премиер да бъде Нинова. А ти понеже си безработен и безпаричен по цял ден пишеш глупости .
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааххх,колко сте жалки тролчетата преяли със суджук!Няма те никакъв умствен потенциал...трагедия сте за България...
9
14
 
19
 
! Отговори
ПРАВА Е НИНОВА! преди 6 години
ПРИ ЕДИН СТАБИЛЕН БЮДЖЕТ И НАМАЛЕНИ ДЪЛГОВЕ КЪМ РУСИЯ И ПОДОБНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ КЪРЛЕЖИ---НАРОДА , БЪРЗО ЩЕ ОЦЕНИ ЛЪЖИТЕ Й , И ЩЕ ЗАБРАВИ ЗА ИСТЕРИЧНИТЕ Й КРЯСЪЦИ ОТ ТРИБУНАТА НА НС!СТАБИЛНА БЪЛГАРИЯ---Е СМЪРТ ЗА КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП И РУСКОТО КГБ НА ПУТИН!ЗАТОВА СА ТЕЗИ АТАКИ И В ВЪНШНО-ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО ОТ РУСИЯ!СТАБИЛНА ЕВРОПА И В ЧАСТНОСТ БЪЛГАРИЯ --Е СМЪРТ ЗА ТЯХ!
8
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Како Корни,продължавай смело!Суджукларъъ са в поза партер и истерясват ден из ден!:-)
7
5
 
26
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Паралелна държава... ..е добре, сещам се за една такава! Там имаше "активни борци", "по-равни" из между равните, специални магазини, училища, почивни станции и прочее за "правоимащи", "диктатура на пролетариата", "демократически централизъм", "класови врагове", "прогресивен произход", "открит лист" от МВР... ...за да идеш примерно до Любимец за да си купиш боза и т.н. и т.н.
6
5
 
21
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
Ninova само повтаря едно и също и нищо не прави ......с тия смешни политици БГ е загубена .........