Радев: Завоеванията на съвременния свят се дължат на демокрацията!

Изборите трансформират политически идеи във власт
Обновена: 9 ное 2017 12:56 | 9 ное 2017 12:56, Петя Славова
60

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Няма да бъде пресилено ако кажа, че завоеванията на съвременния свят се дължат на демократичните избори. Днес, чрез избори, политическите идеи се трансформират в политическа власт, каза президентът Румен Радев на откриването на международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори от Европа (АСЕЕЕО).

Събитието се провежда в Централната избирателна комисия (ЦИК) и е на тема: "Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха".

Чрез избори става интеграция на обществото, защото разпокъсаните гласове се обединяват в единна политическа воля и власт, каза Румен Радев. Демократичните избори са и критерий за цивилизоваността на едно общество, добави той. Трябва да се гарантира свободата на волеизявление, да се защити гласът на хората и да се отчете коректно и честно, затова организацията на изборите е трудна и отговорна задача, която трябва да се решава с много знание, с почтеност, с разум, безпристрастност и с кураж, каза президентът.

Развитието на технологиите и свободното движението на хора поставят редица предизвикателства пред органите, които организират изборите, каза Радев. Има български граждани, пръснати в различни държави и ние нямаме капацитет да осигурим секции навсякъде. И огромна част от тези хора са лишени от правото си на глас, затова усилено работим за въвеждане на електронно, дистанционно гласуване. Те също са свързани със сериозни проблеми - да се защитят личните данни на гражданина, както и данните на вота и да защитим честността на вота, посочи Радев, цитиран от БТА.

Конференцията е посветена на предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите, каза председателят на ЦИК Ивилина Василева.

Форумът има за цел да открои ролята на органите за управление на избори за предоставяне на пълна и точна информация на гражданите относно правото им на глас и другите аспекти на изборния процес и да предостави платформа за обмен на опит и добри практики в тази посока. Това е висок форум, на който ще се обсъждат предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите, каза председателят на ЦИК

Новите начини на гласуване могат да бъдат съпроводени от сянка на съмнение за тяхната достоверност, посочи вицепремиерът Томислав Дончев пред участниците във форума. Можем да се запитаме дали има смисъл да гласуваш от постоянен адрес, когато технологично можеш да гласуваш и от телефона си, каза Дончев. Тук е важно да поставим и въпроса какво искаме - пряка срещу косвена демокрация.

В момента пряката демокрация е напълно технологично възможна, възможна е и всекидневната демокрация, каза Дончев. Всяко решение на управляващите може да бъде подлагано на гласуване. Това, от една гледна точка е съвършената демокрация, но се опитайте да си представите какви решения ще произвежда тази демокрация и какъв ефект ще има върху институционалния ред в държави, където този ред вече съществува от един или два века, попита Дончев. Бих бил много благодарен, ако обърнете внимание на тази провокация, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не осъзнава ли електората, че приказките за демокрация са същата фалшива плоча като приказките за комунизма?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама чакайте... нали уж руския комунизъм беше най-велик според аналоговия радев .?!Тоя съвсем не знае какво говори ;)
47
1
 
3
 
! Отговори
Да, ама преди 6 години
на другарката Нинова демокрацията ѝ отне много. Трябва повечко координация!
46
0
 
5
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
Господин Радев, ти нямаш ли съветник повъпроси,които са от областа на Философияга,какъвто е този в тази статия.Вие не сте чели 14 тезис на най-големия ум на земята за производството,а отиваш да вземаш отношение по него и сега виж какво стана.Бих ви посъветвал да направиш една среща по този въпрос с известния вам наш университетски преподавател Евгени Гиндев,той ще ви обясни,, къде е заровено кучето,,Асъветника ви по ,,философия,, сега, го освободете.
45
5
 
2
 
! Отговори
до Циник преди 6 години
Дания не беше ли Монархия?А Германия Федерация?Най добрата форма е друга ,но е забранена към момента!Който Разбрал ...Разбрал!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха,тоя отрече комунизма и социализма а па другарката Корна Костова слага цветя на гроба на Тодар и вика"няма да позволим годините между 1944-1989 година да бъдат обявени за лоши за България",тц,тц,тц,!
43
4
 
6
 
! Отговори
Бацката преди 6 години
А бре Румене...ората не искат демокрация...искат Путин. Ти забрави ли какво ти хортува Решетников?
42
1
 
10
 
! Отговори
Циник до 35 преди 6 години
Обяснил съм - ти не четеш внимателно!Не бъркай демокрацията - с уродливата и имитация !В Дания - демокрацията е "по-демокрация"Народния им фонд е вече 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА!За НАРОДА! НЕ ЗА ГЕРГОВЦИ...ОВЧАРОВЦИ...НИНОВКИ...И ДРУГИ ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ ОГРИЗКИ!!НАРОДА ИЗБИРА!В Германия и останалите страни от ЕС вместо народа - избират шепа бюрократи от Берлин , и Брюксел!Който разбрал...разбрал!
41
1
 
3
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
НЕ Радев!Дължи се на Божията благодат и на свестните хора, които вършат правдата.Не се дължи на измамници!
40
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Този "светъл лъч" как добре се вписа в статуквото.Опитоми се като панаирджийска мечка.Излявленията с всеки ден се доближават до тези на Плювналиев
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, не може така.Днес причини поне два инфаркта на червени бабички.Каква демокрация бре?! Те те избраха да хвалиш комунизма, а ти премина на другия бряг.
38
0
 
14
 
! Отговори
Вярвате ли им ? преди 6 години
Те самите не си вярват на нито една дума казана от тях !
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕСни избори !Суджук,кебапче,кървавица!
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде тва, чи дан изтървъ рейса за селу?
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев се върна от щатите и започна да дрънка глупости.Къде отиде старият Радев, май са го подменили с някой рептил !
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** 33Правилно бе "***".....прав си....ама действително си е ИДЕЯ!!! То и комунизма си е идея, даже по-хубава от демокрацията.....ВЪПРОСА Е В ИЗПЪЛНЕНИЕТО!!!! И все пак не съм много сигурен, че "демокрацията" е най-хубавата идея. Ако си чел за първото и приложение, в Гърция, там управлението е било на малцинството над мнозинството! А сега какво е? Народите "управляват"!!?? Е, вижда се как управляват, всеки по своему! ЗАТОВА И БЪРКОТИЯТА Е ТОТАЛНА!!!
33
3
 
1
 
! Отговори
до Циник преди 6 години
И кое и е хубавото?Властта и политиката се определят от средното К.И. вместо да го определят тези с повече К.И.Този с по-добри рекламни трикове реално става лидер.Да не говорим ,че приемствеността се губи и политиката може да се сменя на всеки 4 години из основи.
32
0
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
В скандинавските страни е по-скоро социализъм ако нямаш нищо против. Особено Норвегия.
31
3
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Демокрацията като идея - е най-доброто нещо измислено досега!Но както и преди - виждам, повечето юзъри не правят разлика между идеята - и извращението и!Сещам се за Швейцария...и можеби скандинавските страни където демокрацията функционира. В останалата част от света - или въобще я няма ( алахогъзните и африкански държави Китай Северна Корея...и прочие) или като в Германия - е изродена имитация
30
0
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
ЕгипеТ ,аз какво си губя времето тук е въпроса?