Дянков за Бюджет 2018: Самолетите може да почакат!

Грешка е, че не започнах реформата в образованието, призна той
10 ное 2017 10:48, Анисия Иванова
27
Дянков за Бюджет 2018: Самолетите може да почакат!
Архив: Булфото

"Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков по повод Бюджет 2018.

"За образованието – това наистина е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, категоричен е Дянков.

Още по темата

По думите му в миналото е имало сравнително смислена образователна реформа.

"България затъва в международната класация на средните училища от около осем години. Средното ни образование трябва да се насочи", категоричен е Дянков.

По повод здравеопазването той изрази надежда, че предстоящият здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една успешна реформа на клиничните пътеки.

„Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени, като най-големият проблем е при педиатрите. За сметка на това 20% от пътеките са завишени, главно при сърдечно-съдови заболявания. това означава, че там има добро лоби”, коментира Дянков. И уточни, че именно за сърдечно съдовите заболявания има и най-много частни болници.

„Това показва, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари”, каза още бившият финансов министър. Като критика относно парите за здравеопазване Дянков изтъкна, че не се конкретизира точно къде отиват тези 400 млн. лв., които се дават допълнително в сектора.

По думите му бъдещият министър Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

"Единственият ми проблем с Бюджет 2018 е държавния дълъг – все пак се залага на 1% дефицит", коментира Дянков.

При такава добра икономика, не може да се залага дефицит в бюджета, 12 години не е имало такава добра икономика в Европа, смята Дянков и даде за пример, че 11 европейски икономики за следващата година дават излишъци.

"Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не чака самолетът, който ще го откара завинаги далеч от нас!щом и този започна да разбира от самолети, Боже, пази България!
16
0
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Почитай възрастните, уважавай родителите си и бъди искрен с приятелите си. Показвай грешките на другите и поправяй собствените си грешки! Колко от днешните управници спазват тези простички правила от времето на дядо ми?
15
2
 
5
 
! Отговори
Дянкооов! преди 6 години
Скрий се,че си мразен от цял народ. С какви очи се показваш пред милионите,които осъди на мизерия и пости?
14
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Абе Дянков с този бюджет ще си имате проблеми Чичо Тръмп.Он каза да увеличим парите за отбрана.Да не стане м.Май да редактирате бИджета
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеончо, ох, ще повърна върху теб.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дянков е господин никой- се тая какво е казал - реално съседа ми бай Рангел пенсионера има пове4е власт от него
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая гнида защо пак говори и защо му се дава поле за изява.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се купуват защото не са американските.Иначе щяха да летят вече.
9
2
 
19
 
! Отговори
МУШМУРОКА преди 6 години
да не се обажда, че българите не го помнят с добро
8
6
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Само лети не се купуват нарочно, по същата логика, по която Борис 3 не е пратил войски на Източния фронт - да не би да се наложи да се употребят срещу руснаците. Тотално грешна и губеща позиция в дългосрочен план.
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Др. Радев , който по случайност стана Президент е луд полудял за тези самолети Грипени . Познайте защо толкова много го е яд , че не става сделката....... Познахте браво .
6
0
 
8
 
! Отговори
инж. преди 6 години
Китайските комунисти насърчават големия бизнес на САЩ с 250милиарда долара,купуват 300 самолета и др.Справка БТА bta.bg/bg/c/IK/id/1687199.Може би Америка ще подари за Коледа един нов самолет на България,празен,като Кругъра,усмивка.Дянков уреди го заедно с Кристалина Георгиева,заслужаваме го,що гупости сме измислили Одрин,компютри,американските самолети/български конструктори/ и др.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя не може да не знае, защо в САЩ и по- специално във северната част на САЩ около 25% от хората имат психични пробеми и търсят помощ какви са причините няма ли кой да го попита ?
4
3
 
13
 
! Отговори
какво образование? преди 6 години
Каква образователна реформа?! Първо трябва реформа в здравеопазването, по-специално психиатричната помощ. Като има достатъчно психиатрии и лекари в тях да се мине през училищата. Де що има халтава даскалка да бъде хоспитализирана и чак тогава може да се говори за образователна реформа. С луди коко.шки в училищата и МОН няма смисъл да се дават каквито и да е пари. Те учителките масово си говорят с извънземни. В МОН отдавна са по цял ден на силни успокоителни и антидепресанти. Там са кукуригу
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой си ти бе, Дянков? Нали ти отмъкна парите от касата и Сребърния фонд и обиждаше учените, а сега казваш, че образованието и здравеопазването са приоритети? Трябваше да си в затвора!
2
5
 
6
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Не могат да почакат!Тръмп заяви на всички в НАТО,че е време да си платят васалните задължения!
1
22
 
12
 
! Отговори
www преди 6 години
Умен и компетентен мъж! Апропо, никой не е пророк в собствената си страна. За България важи по 2, минимум!